Începând din 2000, ziua de 21 Februarie se marchează drept Ziua Internaţională a Limbii Materne. Statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la recunoaşterea şi utilizarea limbilor materne din lume, în special a limbilor grupurilor minoritare și la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între popoare diferite. La originea inițiativei a fost Ziua Mişcării pentru Limbă comemorată în amintirea celor 5 studenţi de la Universitatea din Dacca, ucişi de către poliţie în 21 Februarie 1952, care au militat pentru recunoaşterea limbii bengali în Pakistan (ce cuprindea pe atunci prezentul stat Bangladesh).
În prezent, potrivit statisticilor UNESCO, mai mult de jumătate din cele 6.000 de limbi care se vorbesc în lume se află în pericol de dispariţie. Din anul 1950 şi până în prezent au dispărut în total 250 de limbi. Războaiele, exodurile forţate şi stigmatizarea unor efective de populaţie sunt câteva din cauzele care au dus la dispariţia limbilor, în aceeaşi măsură ca şi procesul de migraţie şi de contopire a unor dialecte. De asemenea, noile mijloace de comunicare şi informare favorizează procesul de impunere a unor limbi dominante, cum ar fi engleza.
Asociația Divers dorește să contribuie la promovarea importanței păstrării moștenirii diversității lingvistice a spațiului multicultural mureșean prin inițierea unui concurs pentru copii din clasele II-V și VI-IX.
Participanții la concurs sunt rugați să scrie despre importanța limbii materne atât pentru ei ca și persoane și pentru comunitatea din care fac parte, cât și din perspectiva comunicării dintre națiunile conlocuitoare.
Lucrările pot fi redactate în limbile: română, maghiară, germană și rromani. Lucrările pot să fi trimise prin poștă la următoarea adresă: Asociația Divers, Str. Avram Iancu Nr. 29, Tîrgu Mureș cu mențiunea pentru concursul ”Gânduri despre limba maternă” sau prin mail la adresa divers@divers.org.ro. Lucrările nu trebuie să depășească 2 pagini A4, în cazul redactării electronice se va redacta în format Word cu litere Times New Roman 12 pct și distanța între rânduri de 1,5.
Termenul de predare final a lucrărilor este 20 februarie 2012 ora 14.00. Lucrările care ajung după această oră la destinație, nu vor fi jurizate.
Juriul va fi compus din câte un profesor de limba română, maghiară, germană, rromani și un reprezentant al Asociației Divers. Câștigătorii vor fi anunțați prin afișarea numelor pe pagina www.divers.org.ro în data de 20 februarie 2012 după ora 18.00.
Premierea câștigătorilor se va face în data de 21 februarie în cadrul CISPER Centru Tîrgu Mureș, Str. Călărașilor Nr. 34 etaj I la ora 15.00. Premiile vor consta în cărți și bilete de teatru. Juriul va putea acorda și un premiu special, participare în tabără interculturală, pentru lucrarea care abordează cu excelență spiritul de interculturalitate.
Informații suplimentare se pot obține prin mail la adresa office@divers.org.ro sau telefon 0722-318605, persoana de contact, Koreck Maria.