Pentru promovarea viorilor confecţionate la Reghin, oraş considerat Cremona României, organizatorul Festivalului Internaţional „Virginia Zeani”, Marian Jurgiu, a iniţiat în premieră Concursul Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, a cărui finală se va desfăşura în data de 4 iunie.
„Concursul se adresează tinerilor violonişti români şi străini, cu vârsta de până la 26 de ani (concurenţi născuţi nu mai devreme de anul 1993). După experienţa cu Festivalul Regal de Operă ‘Virginia Zeani’, care a devenit emblema culturală a judeţului Mureş, onorând cea mai mare voce a României şi una dintre cele mai mari din lume, în persoana Virginiei Zeani, iată că a venit vremea ca să dăm Reghinului locul pe care îl merită pe harta lumii, acela de ‘Cremona’ României, iar viorilor fabricate aici o valoare mult mai mare decât cea din prezent. Ne-ar plăcea ca într-o buna zi, peste ani, despre Cremona să se spună că este Reghinul Italiei. Demarăm un alt proiect cultural complex prin care, pe de o parte, printr-un concurs internaţional de vioară dorim să oferim o rampă de lansare pe marile scene ale lumii a tinerilor violonişti, iar pe de alta parte, împreună cu lutierii din Reghin să dăm o valoare în plus viorilor confecţionate la Reghin. Suntem convinşi că în acest mod o să creştem exponenţial turismul cultural, evenimentele culturale din Reghin şi, de ce nu, economia oraşului”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Concursului Naţional de Vioară cu Participare Internaţională „Roman Boianciuc”, Marian Jurgiu.
Potrivit acestuia, concursul-festival este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Marian Jurgiu a arătat că şi prin acest nou concurs internaţional se doreşte atât onorarea celei mai mari voci din lume, cea a Virginiei Zeani, născută la Solovăstru, în judeţul Mureş, cât şi a celui mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor muzicale, care se găseşte pe Valea Gurghiului.
„Şi iată cum, la nici 10 kilometri distanţă, avem una din cele mai mari voci din lume şi cel mai bun lemn de confecţionare a instrumentelor, a viorii în special”, a subliniat Jurgiu.
Etapa preliminară (pe baza analizei înregistrărilor) a Concursului „Roman Boianciuc” are loc în data de 10 mai, iar desfăşurarea etapelor finale este programată în 3-4 iunie, semifinala în 3 iunie şi finala în data de 4 iunie.
Etapa preliminară a competiţiei constă în evaluarea concurenţilor pe baza uni repertoriu ales de către candidat, care trebuie să cuprindă două părţi contrastante din cele „Şase Sonate şi Partite” de Johann Sebastian Bach, un studiu sau capriciu la alegere de Paganini, J.Dont, P.Gaviniés, H.Wieniawski etc., care trebuie înaintate sub formă de înregistrare video sau audio.
În semifinală, cei admişi vor prezenta o parte de concert cu cadenţă de W.A.Mozart (K.217, K.218, K.219) şi o piesă la alegere din cele trimise pe înregistrare în etapa preliminară. În finală, cei admişi vor prezenta o piesă romantică sau prima parte dintr-un concert romantic, cu acompaniament de pian.
Regulamentul concursului prevede că pe tot parcursul competiţiei repertoriul se execută după partitura originală sau în variante publicate şi autorizate de compozitor/editorul oficial, însă fără ca vreunul dintre competitori să aibă în faţă partitura.
Concursul va oferi câştigătorilor premii în valoare totală de circa 10.000 Euro, Premiul I va obţine 1.500 Euro şi o vioară de maestru în valoare de 5.000 Euro executată de lutierii din Reghin, Premiul II are o valoare de 1.000 Euro, iar Premiul III – 500 Euro. De asemenea, se va oferi un premiu special de către directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, constând din invitaţia câştigătorului de cânta în concert ca solist cu orchestra, plus alte premii speciale sau contracte cu instituţii muzicale de prestigiu din Europa.
Juriul va fi alcătuit din personalităţi emblematice ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale, precum doctor docent Kapás Géza la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” Budapesta, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, maestrul Florin Ionescu Galaţi şi Vasile Conţiu, directorul Casei de Cultură Reghin.
Selecţia din etapa preliminară va fi făcută de către un alt juriu, alcătuit în majoritate din maeştri de anvergură internaţională şi profesori universitari cu notorietate. AGERPRES