La data de 17 aprilie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Mureș – Biroul Drumuri Naționale și Europene au depistat pe DN13 E60, în Acățari, un autoturism, condus de un bărbat de 27 de ani, din comuna Albești, depășind limita legală de viteză pe respectivul sector de drum.
Acesta a fost sancționat contravențional conform O.U.G. 195/2002R.
De asemenea, conducătorul auto a fost testat cu aparatele din dotare, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor interzise.
Facem precizarea că aceasta nu are valoare probatorie în cauză, conducătorul auto fiind condus la o unitate medicală în vederea prelevării mostrelor biologice, necesare stabilirii cu exactitate a consumului de substanțe cu efect psihoactiv.
Pentru asigurarea cadrului legal, necesar verificărilor, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.
***
CONDUCĂTORI AUTO, NU UITAȚI!
La data de 13 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Modificarea adusă art.91 din Codul Penal prevede că: ”(3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Reducerea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave, prin depistarea conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe reprezintă o prioritate pentru polițiști, zilnic desfășurându-se activități în acest sens.
– Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere!
– Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzează:
• deficiențe de vedere;
• încetinirea reflexelor;
• reducerea concentrării și a vigilenței;
• crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce poate conduce la adormirea la volan;
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE