La Tîrgu Mureș în urmă cu 45 de ani, pe data de 5 aprilie 1973 avea loc o premiera care a deschis drumul altor zeci de premiere naționale în domeniul cardiologiei și a chirurgiei cardiovasculare. Prof. dr. Radu Deac împreună cu prof. dr. Ioan Pop de Popa, însoțiți de alți chirurgi, anesteziști, personal medical – evident, urmăriți de întreaga lume academică a momentului – au efectuat prima operație pe cord deschis
IuBCvT Tîrgu Mureș marchează acest moment invitând în orașul nostru peste 20 de personalități marcante ale chirurgiei cardiovasculare și transplantului cardiac și cardiologiei din Europa (Germania, Italia, Suedia, Danemarca, Polonia, Cehia, Croația, Ungaria, etc) precum și cei mai renumiți chirurgi cardiovasculari din România. Nu mai puțin de 35 de personalități vor susține pe parcursul a trei zile lucrări științifice, workshopuri, sesiuni de Q and A, aducând în centrul atenției rolul specific al IuBCvT în România și în rețeaua europeană de chirurgie cardiovasculară: centru național cu peste 10 ani de experiență în transplantul cardiac și tratamentul malformațiilor cardiace la copii.
Astăzi, transplantul cardiac, prelevarea de organe, intervențiile chirurgicale inovatoare: tehnicile hibride, implantul de valva aortică transcateter, montarea dispozitivelor de asistare mecanică ventriculară, fac parte din cotidianul IuBCvT Tîrgu Mureș.
Astăzi, dezideratele acestui Institut țin de menținerea standardelor de performanță medicală, aplicarea celor mai actuale proceduri, tehnici, tehnologii și descoperiri din domeniu. Drept urmare, intervențiile în premieră națională se desfășoară aproape într-un registru de normalitate: intervenția chirurgicală pentru ”ectopia cordis” pentru repoziționarea cordului în hemitoracele stâng (efectuată în data de 19.03.2018).
Astăzi, a treia generație de medici – chirurgi cardiovasculari, anesteziști, cardiologi, medici de laborator, radiologi și personalul medical – conlucrează pentru salvarea a mii de vieți de copii și adulți. O echipă de profesioniști care arată României că și aici se poate face performanță, se poate crea un colectiv de lucru cu înaltă calificare, la standarde mondiale de performață.
Programul manifestărilor prilejuite de acest moment aniversar cuprinde :
- Miercuri, ora 09:00 la S.C.J.U., Amfiteatrul 1: întâlnirea mass-media cu conducerea IuBCvT
- Miercuri, ora 11:00 la UMF Tîrgu Mureș: moment sportiv dedicat copiilor care au fost operați la IuBCvT Tîrgu Mureș
- (pe întreaga durată a zilei decurge programul academic de work-shopuri)
- Joi, ora 08:30 la Palatul Culturii, Sala mică: deschiderea oficială
- Joi, ora 15:45 la Palatul Culturii, Sala mare de spectacole: Sesiunea aniversară ”Bridge over time”
- Joi, ora 17:30 la Palatul Culturii, Sala Oglinzilor: moment festiv, întâlnire cu mass-media
- (pe întreaga durată a zilei decurge programul academic pe 3 secțiuni)
- Vineri, program academic pe durata zilei
Vă așteptăm cu drag,
Prof. dr. Horațiu Suciu
Prof. dr. Klara Brânzaniuc și
Colectivele Clinicilor IUBCvT Tîrgu Mureș
Structura de azi a IBCvT
Asistenţa medico-chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut şi sugar la vârsta avansată este asigurată în anul 2015 de IUBCvT Tîrgu Mureş prin sectiile clinice, compartimentele si laboratoarele din structura acestuia:
• 1 Secţie Clinică de Chirurgie Cardiovasculară pentru adulţi şi copii cu compartiment de transplant cardiac şi Bloc operator adulţi şi copii;
• 2 Compartimente ATI adulţi şi copii care oferă servicii de reanimare şi terapie intensivă cardiovasculară;
• 2 Secţii Clinice de Cardiologie adulţi cu compartiment de terapie intensivă coronarieni şi compartiment de cardiologie intervenţională
• 1 Clinică de Cardiologie copii, prima cu acest profil din ţară;
• Compartiment de Recuperare cardiovasculară adulţi şi copii;
• Spitalizare de zi – 5 paturi.
O mulţime de compartimente conexe
În activitatea lor de zi cu zi, cele patru secţii ale IBCvT se sprijină pe aportul oferit de compartimentele conexe: farmacie, bloc operator adulţi, bloc operator copii şi transplant de cord, o unitate proprie de transfuzie sanguină, una de sterilizare, laboratoare de analize medicale, imunologie-transplant HLA, radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale invazive (adulţi şi copii), neinvazive (adulţi) şi neinvazive (copii), un serviciu de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, unul de epidemiologie şi profilaxie în boli cardiovasculare şi unul de evaluare şi statistică medicală.
Tot în cadrul IBCvT fiinţează şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete de specialitate pentru cardiologie, adulţi şi copii, şi chirurgie cardiovasculară. “Pacemaker Clinic” – Serviciul ambulator de urmărire al pacienţilor cu stimulatoare cardiace.
În cadrul institutului funcţionează un compartiment distinct de cercetare şi producţie. Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, montate pe inel şi <
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) este un centru de excelenţă în acordarea asistenţei medicale bolnavilor cardiovasculari, în educarea şi formarea profesioniştilor din domeniul medical şi în cercetarea ştiinţifică. IUBCvT Tîrgu Mureş reprezintă o unitate de elită în asistenţa medicală din România, oferind o gamă largă de servicii medicale prin secţiile clinice, compartimentele şi laboratoarele din structura acestuia.
La Tîrgu Mureş există o tradiţie de decenii în chirurgia cardiovasculară, ceea ce a făcut ca oraşul nostru să fie unanim recunoscut, atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei, ca un centru de excelenţă în acest domeniu. Pentru cine are îndoieli în sensul celor relatate, sunt relevante fie răspunsurile la întrebarea: „ Ce ştiţi despre Tg.Mureş ?”
La „Institutul Inimii” din Tîrgu Mureş vin, cu speranţă şi încredere în măiestria medicilor, oameni de pe tot cuprinsul ţării şi de peste hotare.
Complex integrat de abordare medicală a sănătăţii inimii
Din punctul de vedere al cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare, Tîrgu Mureş nu înseamnă doar faimosul Institut al Inimii, unde au loc, cu o constanţă demnă de admirat, intervenţii chirurgicale complicate şi transplanturi de cord sau proceduri intervenţionale inovatoare. Tîrgu Mureş înseamnă o parte a istoriei cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare. La Tîrgu Mureş, chirurgia cardiacă şi cardiovasculară funcţionează ca un tot unitar, IUBCvT funcţionând în strânsă simbioză şi interdependenţă cu Universitatea de Medicină şi Farmacie şi cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate spitalicească de acest fel din întreaga ţară. De altfel, deloc întâmplător, IUBCvT şi Spitalul Judeţean funcţionează, practic, aproape sub acelaşi acoperiş fiind cei doi piloni ai Centrului Regional de Urgenţă Mureş , iar sediul UMF Tîrgu Mureş se află la doar câteva sute de metri, în imediata apropiere.
Tradiţie de decenii în tratarea bolilor cardiace şi cardiovasculare
Actul de naştere al actualului Institut datează de acum 20 de ani. În decembrie 1995, la Tîrgu Mureş se organizează Centrul de Boli Cardiovasculare, pe structura Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară (condusă de acest Christiaan Barnard al României care este prof. dr. Radu Deac), a Clinicii de Cardiologie (Prof. dr. C. Georgescu) din Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş. Tot atunci se înfiinţează prima Clinica de Cardiologie Pediatrică din ţară (Prof. dr.Rodica Togănel).
În aceiaşi structură se organizează Secţia Clinică de Anestezie şi Terapie Intensivă Cardiacă sub conducerea dr. Kerek Istvan, întemeietorul şcolii tîrgu-mureşene de anestezie şi terapie intensivă cardiacă. Ulterior se înfiinţează Secţia Clinică de Cardiologie Intervenţională şi cateterism cardiac adulţi şi copii (dr. Ciprian Suciu), prima de acest fel din ţară, astfel încât Centrul. de Boli Cardiovasculare Tîrgu-Mureş devine o unitate specializată cu 215 paturi, 5 secţii clinice universitare şi 332 de angajaţi.
Tradiţiile medicinei cardiace şi cardiovasculare la Tîrgu Mureş sunt, însă, mult mai vechi.
Primele activităţi organizate de chirurgie cardiovasculară din centrul medical Tîrgu-Mureş datează din anul 1957, când la 29 martie a avut loc prima operaţie pe cord-închis pentru stenoza mitrală efectuată de o echipă medico – chirurgicală compusă din medicul primar cardiolog dr. Coman Kund Wilhelm, prof Papai Zoltan, prof. Maros Tiberiu, dr. Kesztenbaum Ervin, din Tîrgu-Mureş, prof. Nicolae Hortolomei, prof. dr. Dan Setlacec, dr.George Litarcek, dr. Bradu Fotiade, dr. Halevi, din Bucureşti.
Trebuie menţionat că în România prima operaţie de acest gen a fost efectuată la Bucureşti de prof.dr. Nicolae Hortolomei şi echipa sa în anul 1953.
În Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Clinica Chirurgie I sub conducerea prof.dr. Papay Zoltan funcţionau la acea dată, 2 saloane de bolnavi cardiaci, un serviciu de explorări funcţionale şi laboratorul de cateterism cardiac.
Experienţa celebrilor fraţi Barnard
Anul 1962 a fost unul de cotitură în medicina inimii de la Tîrgu Mureş. Atunci s-au alăturat echipelor de chirurgi mureşeni două personalităţi de calibru a medicinei româneşti, în persoanele profesorilor Ioan Pop D. Popa şi Radu Deac.
În 1964 se organizează, prin autoritatea prorectorului Ioan Pop D. Popa staţia experimentală a IMF Tg.-Mureş, unde este iniţiată şi dezvoltată activitatea operatorie experimentală pe cord deschis cu ajutorul circulaţiei extracorporeale. Tot aici, dr Radu Deac efectuează primele transplante cardiace ortotopice la animal din ţară (Revista Medicală 1964).
După o pregătire de câţiva ani, cu testări experimentale pe animal, la 5 aprilie 1973 are loc prima operaţie pe cord-deschis în Tîrgu-Mureş (echipa operatorie: prof. dr. Pop D. Popa, dr.Deac, Dr.Ilniczky, dr. Aczel,) urmată de alte 16 asemenea operaţii în Clinica Chirurgie II şi Chirurgie Cardio-vasculară. Activitatea de anestezie a fost asigurată de dr. Kerek Istvan dupa o specializare de 1 an în Germania (Munster). La 1 octombrie 1974, prof. Pop D. Popa se transferă la Spitalul Clinic Fundeni, Bucureşti, Clinica de Chirurgie.
La 1 ianuarie 1975 este decizionata sectia de chirurgie cardio-vasculara ca unitate distincta in Clinica Chirurgie II Targu-Mures, iar in 1976 devine Clinica de chirurgie cardiovasculara prin separarea ca disciplina distincta in IMF Targu-Mures la conducerea unitatii fiind numit dr. Radu Deac. In noile conditii organizatorice se dezvolta activitatea de chirurgie cardio-vasculara in special pe cord-deschis efectuandu-se, cu rezultate bune majoritatea interventiilor de acest gen. Unitatea devine cel de al 2-lea centru de operatii pe cord-deschis din Romania.
Începând cu 1976, repetatele vizite ale profesorului Marius Barnard (fratele şi mâna dreapta a mai celebrului Christian Barnard, chirurgul care a efectuat primul transplant de cord din lume) de la Spitalul Grote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, stimulează şi perfecţionează activitatea de chirurgie pe cord-deschis, numărul operaţiilor crescând la 300-500 pe an şi diversificându-se. Se dezvoltă chirurgia coronariană, chirurgia valvulară şi chirurgia cardiopatiilor congenitale.
Ca atare, chirurgia cardiacă mureşeană a luat un avânt cu mult înaintea vremurilor.
Bazele logistice ale IUBCvT
La 12 septembrie 1983, odată cu inaugurarea noului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă din Tîrgu Mureş, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară are destinate 100 de paturi, un bloc operator separat, având trei săli moderne de operaţii, o secţie de terapie intensivă cardiacă, un laborator propriu de cateterism cardiac şi angiocardiografie. Toate acestea, în structura Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş. Acesta a fost nucleul logistic în jurul căruia, câţiva ani mai târziu, se va naşte actualul Institut al Inimii.
Sprijin din SUA
Între anii 1990-1992, prof. dr. Radu Deac efectuează o specializare în transplantarea cardiacă, ca ”profesor invitat” la Departamentul de Chirurgie Cardio-toracică al Universităţii Pennsylvania din Philadelphia, SUA, sub îndrumarea prof. Henry Edmunds şi a dr. Verdi DiSesa, directorul programului de transplant
Incepind cu anul 1995, activitatea Clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculara este dezvoltata prin proiectul de colaborare cu Humana Heart Institute International din Louisville, Kentucky, SUA şi creditul USAID. In cadrul acestui proiect au avut loc specializări ale unor echipe complexe (chirurgi, anestezisti, cardiologi, asistenti medicali) din clinică si vizite de instruire efectuate de experti din institutul mai sus amintit. In acest mod, concomitent cu o dotare suplimentara cu echipamente si materiale, activitatea de chirurgie cardio-vasculara s-a amplificat in numar, diversitate si rezultate.
Borna lui 1999
Un alt an de referinţă pentru IBCvT Tîrgu Mureş a fost 1999.
Programul de transplantare cardiacă a intrat în etapa clinică începând cu iulie 1999 după o îndelungată etapă experimentală,. Au fost efectuate 3 recoltări succesive de cord de donator la Tîrgu-Mures, care au fost transplantate la spitalul AKH din Viena şi spitalul din Bad Oeuheysen, Germania.
În acelaşi an de graţie pentru medicina cardiacă românească, are loc, la Bucureşti, primul transplat cardiac efectuat la noi în ţară. Autor a fost medicul Şerban Brădişteanu (pentru multi ani parte a echipei de chirurgie cardiovasculara din Tg.-Mureş), având ca prim ajutor pe prof. dr. Radu Deac. După numai 2 săptămâni , se efectuează primul transplant cardiac la Tîrgu Mureş.
În 14 noiembrie 1999 s-a efectuat primul transplant de cord din Tîrgu-Mureş, dezvoltându-se astfel activitatea celui de al 2-lea centru de transplant din ţară.
În anul 2005, numărul transplantelor de cord la Tîrgu-Mureş a ajuns la 12 cazuri. La 15 ani de la primul transplant, adica în 2014 aveam peste 50 de transplanturi cardiace, cea mai mare parte din pacienţii noştri fiind în viaţă, unii dintre ei, în ordine cronologică, au peste 14 ani de la intervenţie şi duc o viaţă normală.
Centrul de Boli Cardiovasculare devine Institut de Boli Cardiovasculare si Transplant
In anul 2002 Centrul de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures devine Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) cu urmatoarea structura :
– Clinica de Chirurgie Cardio-vasculara (prof.dr. Radu Deac)
– Sectia Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva Cardiaca (dr.Irina Modrigan)
– Clinica de Cardiologie Adulti (prof.dr.C.Georgescu)
– Clinica de Cardiologie Pediatrica (conf.dr.Rodica Toganel)
– Sectia Clinica de Cardiologie Interventionala( dr.C.Suciu)
– Laboratorul de cateterism cardiac si angiocardiografie
– Laborator explorari functionale neinvazive
– Laborator radiologie si imagistica medicala
– Farmacie
– Ambulator de specialitate
– Unitate primire urgente
– Compartiment de cercetare
– Departament administrativ
Conducerea Institutului este asigurată de prof. Dr. Radu Deac – ec. Monica Suciu – director financiar-contabil.
La 1 mai 2005 este decizionată în structura Institutului, prin ordin al Ministrului Sănătăţii, Secţia Clinică de Chirurgie Cardiacă pediatrică , la conducerea căreia este numit dr. Suciu Horaţiu, medic specialist chirurgie cardiacă, asistent universitar. Dr. H. Suciu care a efectuat o specializare de 1 an la Centrul San Donato, Milano, Italia sub conducerea Prof.dr. Alessandro Frigiola şi la Spitalul « Bambino Gesu » din Vatican (Prof. dr. A. Di Donato) Roma, Italia. Această supraspecializare în chirurgia cardiacă pediatrică a fost confirmată prin ordin al Ministrului Sănătăţii.
Activitatea de îngrijire a copiilor cu cardiopatii congenitale este concentrată într-o nouă organizare « Centrul Cardiovascular Pediatric « , conform recomandărilor grupului de experţi americani şi europeni. Centrul reuneşte în structura Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, secţiile clinice de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiacă pediatrică, compartimentul de transplant şi noul bloc operator (2 săli de operaţie) şi terapie intensivă cardiacă pediatrică. Se dezvoltă o importantă colaborare cu Secţia clinică de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş.
Evenimentul din 2011, trecut cu bine
Istoria IBCvT n-a consemnat, din păcate, doar urcurşuri, ci şi coborâşuri. Pricinuite, însă, nu de colectivul medical, ci de nefericita imixtiune a decidenţilor politici ai vremii. Aşa s-a ajuns ca, în anul 2011, guvernul rămas în istoria contemporană sub numele de Guvernul Emil Boc II (portofoliul Sănătăţii a fost asigurat de Attila Cseke), să desfiinţeze Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş. Acesta s-a transformat în simple secţii de profil, fără personalitate juridică, integrate în structura colosului care este şi azi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Consecinţele au fost nefaste, iar activitatea fostului institut a intrat într-un recul previzibil. Timp de 2 ani de zile n-a mai putut fi efectuat niciun transplant cardiac, nici la Târgu Mureş, nici în ţară.
Eugen Nicolăescu venit în fruntea Ministerului Sănătăţii (decembrie 2012-martie 2014) care, fără să fie medic de profesie, a promovat o Hotărâre de Guvern (august 2013) prin care IBCvT a fost reînfiinţat.
În urma „reînfiinţării” actualului Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş, prin H.G. nr. 413/2013, actuala unitate sanitară este autorizată şi furnizează aceleaşi servicii medicale ca şi fostul Institut, funcţionează cu aceeaşi structură medicală şi organizatorică, ca şi înainte de desfiinţare, cu acelaşi personal medical şi de cercetare, ceea ce conduce fără îndoială la concluzia că vorbim, practic, de un continuator în domeniu.
Structura de azi a IUBCvT
Asistenţa medico-chirurgicală de calitate în patologia cardiovascularului de toate vârstele de la nou-născut şi sugar la vârsta avansată este asigurată în anul 2015 de IUBCvT Tîrgu Mureş prin sectiile clinice, compartimentele si laboratoarele din structura acestuia:
– 1 Secţie Clinică de Chirurgie Cardiovasculară pentru adulţi şi copii cu compartiment de transplant cardiac şi Bloc operator adulţi şi copii; 2 Compartimente ATI adulţi şi copii care oferă servicii de reanimare şi terapie intensivă cardiovasculară;
– 2 Secţii Clinice de Cardiologie adulţi cu compartiment de terapie intensivă coronarieni şi compartiment de cardiologie intervenţională
– 1 Clinică de Cardiologie copii, prima cu acest profil din ţară;
– Compartiment de Recuperare cardiovasculară adulţi şi copii;
– Spitalizare de zi – 5 paturi.
În activitatea lor de zi cu zi, cele patru secţii ale IBCvT se sprijină pe aportul oferit de compartimentele conexe: farmacie, bloc operator adulţi, bloc operator copii şi transplant de cord, o unitate proprie de transfuzie sanguină, una de sterilizare, laboratoare de analize medicale, imunologie-transplant HLA, radiologie şi imagistică medicală, explorări funcţionale invazive (adulţi şi copii), neinvazive (adulţi) şi neinvazive (copii), serviciu de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, unul de epidemiologie şi profilaxie în boli cardiovasculare şi unul de evaluare şi statistică medicală.
Tot în cadrul IBCvT fiinţează şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete de specialitate pentru cardiologie, adulţi şi copii, şi chirurgie cardiovasculară. “Pacemaker Clinic” – Serviciul ambulator de urmărire al pacienţilor cu stimulatoare cardiace.
În cadrul institutului funcţionează un compartiment distinct de cercetare şi producţie. Producţia şi implantarea primelor valve biologice din ţară, manufacturate în Laboratorul de producţie valve, imunologie şi transplant al IUBCvT.
Prin acest departament avem în implementare 3 proiecte ştiinţifice. Aceste rezultate ale cercetărilor în domeniul ingineriei tisulare în reconstrucţia valvulară vor fi analizate în manifestările ştiinţifice derulate cu ocazia aniversării noastre.
Această aniversare – 21 de ani de activitate ai Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş constituie un moment de referinţă pentru medicina cardiovasculară din România. Este un moment care ne permite trecerea în revistă a realizărilor deosebite acumulate, evenimente de vârf în medicina din România – transplantarea cardiacă, chirurgia cardiacă la noi-născuţi şi sugari, tratamentul de urgenţă al infarctului miocardic acut şi cardiologia intervenţională, formarea câtorva generaţii de medici specialişti în domeniu. In acelaşi timp este un moment de a făuri noi planuri şi obiective măreţe pentru viitor la înălţimea marilor înaintaşi. La conducerea actuală a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, comitetul director format din prof. dr. Klara Brânzaniuc-manager, Dr. Mariana Ciorba – director medical, Ec. Mariana Cernat – director economic, cu o mare experienţă profesională şi managerială, este o garanţie a viitorului acestei instituţii, în fruntea unor specialişti de vază în domeniu.
.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.