” Realizări, proiecte și perspective de dezvoltare profesională și instituțională ale Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg.Mureș ”
În cursul anului 2022, activitatea Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg.Mureș, a fost deosebit de prodigioasă, concretizându-se în:
-3 proceduri de transplant de cord, din care două la copii, cu evoluție favorabilă,
-673 intervenții chirurgie cardiovasculară adulți,
-187 intervenții chirurgie cardiovasculară copii,
– 132 proceduri TAVI, de implantare percutanată transcateter a a unei proteze valvulare biologice în poziție aortică,
-8 intervenții prin tehnici hibride
-48 proceduri de cardiologie intervențională la copii cu malformații cardiace congenitale,
-713 proceduri de cardiologie intervențională- dilatare percutană,
-247 implantări de stimulatoare cardiace,
-85 proceduri de electrofiziologie,
-49 implantări de defibrilatoare interne,
-29 implantări de stimulatoare cardiace de resincronizare cardiacă,
-27 proceduri de ablație complexă,
-tratamentul a 398 pacienți cu Infarct Miocardic Acut,
-tratamentul a 31 pacienți pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.
În cursul lunii decembrie, a fost realizată o procedură rară și deosebit de complexă, de implantare percutanată transcateter ” valve-in-valve” a unei proteze valvulare biologice în poziție mitrală (TMVI), o intervenție ” first in class”, la un pacient operat pe cord într-un alt serviciu de chirurgie cardiacă.
Evoluția postprocedurală a fost favorabilă.
Toată activitatea și eforturile noastre au acum și premisa realizării lor intr-o nouă clădire, care va fi realizată la cele mai moderne standarde. Precizez că în data de 11.01.2023, Ministerul Sănătății ne-a comunicat că a fost finalizată evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR, pilonul V- Infrastructură spitalicească nouă, iar proiectul depus de institut a fost aprobat, situându-se pe primul loc, cu 92 de puncte.
La nivelul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg.Mureș Tg. Mureș” se mai derulează POIM 935/9/1/Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale. Consolidarea infrastructurii medicale a IUBCVT Tg. Mureș pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 în domeniul bolilor cardiovasculare prin reabilitarea/extinderea infrastructurii electrice, de ventilare si tratare a aerului, precum si modernizarea infrastructurii de fluide medicale prin sisteme de monitorizare-alarmare care sa conduca la siguranta actului medical.
Iar în raport de toate aceste aspecte este evident că se creionează frumoase persective de dezvoltare instituțională și mai ales profesională, visul mai multor generații.