Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri

Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri

 

 

 

Manifestarea organizată de Primăria Municipiului Reghin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş, Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin, Protopopiatul Ortodox Reghin și revista „Vatra veche” a făcut ca Sala de spectacole a bibliotecii să fie neîncăpătoare.

Vineri, 16 noiembrie 2018 la ora 17,00 s-a desfășurat un eveniment din seria de conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri, a conferențiat  ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului. Tema conferinței: „Lungul drum al Marii Uniri”.

Sunt recunoscătoare că sunteți aici, că aveți grijă de noi! Această zi rămâne însemnată în viața și istoria acestei comunități, ca și în aducerea  aminte a noastră, a fiecăruia dintre noi.  Astăzi avem ocazia aceasta rară să ne bucurăm de lucrarea Preabunului Dumnezeu. Este o sărbătoare cu totul deosebită pentru Reghin prezența dumneavoastră aici. Vom continua să sprijinim Biserica, împreună cu membrii comunității, conștienți că una dintre cele mai puternice moșteniri este credința, ce trebuie păstrată cu sfințenie” a spus în deschiderea evenimentului primarul Reghinului,  ec. Maria Precup.

 

 

„Vă felicit”

 

 

„Consider că mesajul Centenarului Marii Uniri poate fi transmis cel mai bine de către preoți. Mă bucur că reghinenii prezenți în sală au îmbrăcat costumul popular pe care îl poartă cu atâta mândrie. Vreau să vă felicit, să vă asigur că sunt întotdeauna alături de dumneavoastră”,  a subliniat Vasile Gliga, președinte PSD Mureș.

 

„Iată o seară binecuvântată…

 

… de Dumnezeu. Ne bucurăm de prezența în mijlocul nostru a ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului. Ne bucurăm că a ales ca în această seară să vină și să ne înalțe cu cuvintele Sale mărețe. Ne bucurăm că are o forță deosebită în slujirea turmei cuvântătoare și îl rugăm pe Dumnezeu să îl însoțească toată viața, să își poată continua acest drum, acest urcuș înspre cele dumnezeiești”, a spus Valentin Vârva, protopopul Reghinului.

 

 

Medalie jubiliară

 

 

„Îi mulțumesc că este colaboratorul revistei Vatra Veche. Este o mare onoare pentru noi că număr de număr „Convorbirile duhovnicești” ale domniei Sale își caută și cu siguranță își găsește cititori printre cei 16.000 de destinatari ai revistei noastre. Pentru activitatea Domniei sale în cadrul revistei, vă rog să îmi îngăduiți să îi acord medalia jubiliară și diploma de excelență din seria 10/100 din Anul Centenar”, a afirmat Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș.

 

„Noi, românii, ne-am peticit istoria…

 

… Am vorbit despre un eveniment foarte mult, dar nu l-am legat de contextul internațional și de aceea am fost acuzați că ne-am construit și ne-am scris o istorie neținând cont de contextul internațional în care trăim. După cum vedeți și astăzi suntem într-o anumită arhitectură politico-militară bine stabilită. Această arhitectură a început cu mai bine de 100 de ani”, a afirmat ÎPS Ioan, după care a ținut o scurtă incursiune de date istorice, incursiune în istoria politică și intelectuală a vremii, o lecție de istorie.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa a rememorat meritele deosebite ale lui ÎPS Ioan, lucrările sale multiple care au ridicat episcopia Covasnei și Harghitei pe trepte noi de activitate pastorală şi misionară constând în lucrări misionar-pastorale şi administrative de excepţie, în scopul consolidării vieţii bisericeşti, creşterea numărului unităţilor bisericeşti, edificarea de noi lăcaşuri de cult, asigurarea personalului de cult și i-a dăruit un tricolor.

ÎPS Ioan i-a mulțumit prefectului cu o poezie găsită în raniţa unui soldat mort în toamna lui 1918, în tranşeele Primului Război Mondial. Poezia  vorbeşte despre o Românie Mare în care copiii îşi onorează înaintaşii și se numește  „Nu plânge, Maică Românie!“.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

 

Concert coral

 

 

În programul serii a fost inclus și un concert coral, susținut de Corul „Eclesia” al preoților reghineni, condus de pr. dr. Vasile Farcaș, dirijor.

Moderatorii evenimentului au fost Sorina Bloj, managerul Bibliotecii ”Petru Maior” și Nicolae Băciuț, directorul Direcției pentru Cultură Mureș.

 

Imola Grama