Vineri, 8 decembrie 2023, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș organizează Conferința Internațională de Studii Teatrale, ediția a XXIV-a, cu tema Artele spectacolului și inteligența artificială.
Conferinţa îşi propune să aducă în acelaşi spaţiu de discuţie, cadre didactice, cercetători, artiști, doctoranzi preocupaţi de a reflecta asupra oportunităților, dar și riscurilor unor astfel de tehnologii în raport cu artele spectacolului.
Tema conferinței:
De la experimente de laborator rezervate doar programatorilor acum câteva decenii, interacțiunea om-mașină prin intermediul platformelor de inteligență artificială a ajuns astăzi o prezență accesibilă „la un click distanță”. A picta un tablou în maniera lui Cézanne ori a scrie un scheci în două personaje a cărui acțiune se petrece în Târgu Mureș au devenit verbe deloc străine platformelor electronice care emulează experiențe ale ființei într-o combinatorică proprie. Mai mult decât atât, inteligența artificială redactează lucrări academice, intră în dialog cu utilizatorul răspunzând la întrebări complexe, rezumă cele mai noi apariții editoriale sau imită stilul unor creatori de referință.
Conferința noastră își propune să dezbată care sunt oportunitățile, dar și riscurile unor astfel de tehnologii în raport cu artele spectacolului. Poate inteligența artificială să potențeze viul sau tinde să i se substituie? Vor fi aceste tehnologii înglobate natural în artele spectacolului, vor genera noi forme de expresie sau este inteligența artificială o amenințare pentru memoria, creativitatea ori gândirea umană; cât de marea este tentația manipulării informației și a deturnării ideologice? Care sunt liniile directoare ale spectacolelor care chestionează sau includ în propriile demersuri teatrale potențialul inteligenței artificiale? Care sunt motivațiile artistice ale creatorilor de spectacole care explorează aceste tehnologii? Cum au evoluat relațiile dintre natural și artificial, real și virtual, om și mașină în contextul teatral? Iată câteva teme care pot fi abordate, alături de alte perspective (artistice, psihologice pedagogice, etice, estetice, tehnice ș.a.) privind intersecția dintre artă și inteligența artificială.