Conferinţa Naţională „Actele Marii Uniri”

Conferinţa Naţională „Actele Marii Uniri”

Mai mulți cercetători din județul Mureș, dar și din București și Alba Iulia s-au numărat printre participanții la Conferința Națională cu tema „Actele Marii Uniri. 100 de ani de istorie: 1918 – 2018”, organizată vineri de Asociația Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române.
Potrivit directorului Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, Cornel Sigmirean, evenimentul, desfășurat în cadrul proiectului cultural național „100 de ani în 10 zile”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, și-a fixat ca reper “cei 100 de ani și o zi” de la declarația de independență a națiunii române, făcută în Parlamentul de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voevod.
“Este de fapt o întâlnire colocvială în care cercetătorii din județul Mureș, dau și Alba Iulia și București vor susține lucrări științifice dedicate anului 1918 și modului în care acest eveniment s-a reflectat în evoluția politică a României, în evoluția culturală. Deci un bilanț a 100 de ani de istorie”, a declarat Cornel Sigmirean, potrivit căruia din județ au fost prezenți cu lucrări reprezentanți ai Arhivelor mureșene, ai Muzeului din Sighișoara și ai Bibliotecii Reghin.
Între participanți s-au remarcat prororectorul Universității, Iulian Boldea, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, și fostul secretar în MAI, juristul Irina Alexe.
În cadrul conferinței de la Târgu Mureș dedicată aniversării Unirii a fost vernisată și o inedită expoziție de documente ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), legate de făuritorii României mari, între aceștia numărându-se transilvănenii Iuliu Maniu și cardinalul Iuliu Hossu.