După ce a crescut luni de zile, la ultima ședință ordinară a Consiliului Județean de săptămâna trecută, „buba” s-a spart și declarațiile tăioase s-au ținut lanț. Vorbim, mai exact, despre un conflict mocnit între președintele CJ, Ciprian Dobre (fost vicepreședinte pentru o vreme în mandatul trecut), și vicepreședintele CJ, Lokodi Edita (fostă președinte pentru două mandate).
Opoziția
Ședința a stat sub auspiciile schimburilor de amabilități între cei doi, dar nici opoziția PDL nu s-a lăsat așteptată. De fapt, prima declarație mai tăioasă i-a aparținut consilierului PDL Vasile Filimon, care a tras un semnal de alarmă legat de cheltuielile pentru centenarul Palatului Culturii: „Vreau să mulțumesc executivului că, după 35 de zile, am primit un răspuns la interpelarea pe care am făcut-o, în ședința extraordinară din 26 octombrie, cu privire la cheltuirea banului public, pentru activitatea mare „100 de ani de cultură” la Palatul Culturii. Vreau să informez colegii mei că suma totală cheltuită până în acest moment este de 1.466.126 lei. Las la latitudinea tuturor să comenteze ceea ce s-a întâmplat cu acești bani. N-o să comentez mai departe, dar dați-mi posibilitatea ca măcar prin mass media să informăm cetățenii acestui județ, pentru că au nevoie să știe ce se întâmplă cu banii din buget”.
Drumul problemă
Disputa dintre vicepreședintele Lokodi și președintele Dobre a început de la intervenția doamnei Lokodi, care a criticat modul de abordare a drumului Glodeni – Voivodeni – Breaza, pe care Lokodi dorea să-l lărgească între Glodeni și Voivodeni, înainte de conectarea cu Breaza, pe când Dobre vrea să-l conecteze mai întâi de Breaza și abia apoi să facă eventuale lărgiri. Din acest motiv, Lokodi Edita a spus: „În 2012 a avut loc o licitație la CJ pentru lărgirea drumului dintre Voievodeni și Glodeni, licitație care s-a desfășurat până la atribuirea contractului. Pe acel drum, din păcate, chiar dacă noi facem această lucrare, se circulă anevoios. Este un drum îngust. O soluție s-a găsit încă dinainte de 2004, adică să se facă niște buzunare, însă terenul este foarte sinuos, sunt multe curbe, iar când vine ceva din sensul opus nu se văd din timp mașinile care circulă. Dacă noi facem această parte de drum și nu lărgim la parametrii normali… Și vă previn, acolo astăzi circulă tiruri care doresc să ocolească aglomerația dinspre Bistrița și Cluj, ca să nu treacă prin Reghin și să vină pe drumul național. De aceea e bine-venit acest proiect, să se continue legarea Voievodeniului cu Breaza, dar eu rog executivul să punem înapoi pe ordinea de zi și lărgirea drumului, ca să putem asigura o circulație normală. Altfel, vom avea multe accidente pe această porțiune”.
Discuția s-a extins…
…apoi la rețeaua de drumuri județene, Vasile Filimon fiind cel care a cerut o situație completă a nevoii de investiții: „Cunosc și eu foarte bine acea zonă de la Voievodeni la Glodeni, într-adevăr arată înfiorător în acest moment. E un drum fără fundație care, dacă în acest moment noi construim de la Breaza la Voievodeni, pare că e un drum cu temă, făcut pentru ceva anume. N-o să explic acum. (…) Rog Direcția Tehnică, nu numai mie, să pună la dispoziție până la ședința viitoare tot ceea ce înseamnă drumuri județene care au nevoie de reparații capitale, ca să avem toată situația și să putem discuta în cunoștință de cauză”.
A urmat răspunsul președintelui Ciprian Dobre pentru ambii consilieri: „E undeva la 20 de miliarde de lei noi necesari în special pentru poduri de reparat. Vreau însă să vă spun următorul lucru. Cred că putem discuta despre orice, dar când discutăm despre un drum de pământ și discutăm și despre lățirea drumului deja existent asfaltat, care se termină în câmp, la 4 kilometri de Breaza, mi s-ar părea că aș jigni inteligența auditoriului meu. Îmi pare rău, n-am să explic de ce fac 4 kilometri de drum de pământ și nu lățesc asfaltul unde-l am”.
A fost doar încălzirea…
…pentru o situație destul de bizară, care în ultimii 10 ani nu s-a mai produs la nivelul conducerii CJ. Mai exact, în plină ședință de plen, unul din vicepreședinți a făcut publică o listă cu nemulțumiri și a cerut socoteală, practic, șefului său direct, președintele CJ. Lokodi Edita a venit cu o listă de trei mari nemulțumiri. Primele două ar fi ceva mai mărunte și sunt legate de Parcul auto pentru sporturi cu motor și diferite inscripții: „Acest proiect trebuia să se termine în acest an. Știu că s-a obținut o prelungire, dar ceea ce am observat personal trecând prin zonă, e că nu există nicio activitate pe șantier, ba mai mult și bariera este pusă. Întrebarea doi. Am reușit să predăm până în 2012 un nou spital pentru Clinica Buco-maxilo-facială, unde existau, pe fiecare cabinet, inscripții bilingve. Ceea ce se constată acum, este că de la ușa asistentei-șef și al șefului clinicii sunt dispărute aceste inscripții. De asemenea, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, la ambulatoriul de specialitate, exista o tablă pe care se scria și pentru bolnavii care nu vorbesc limba română, iar această tablă a dispărut. Rog ca neoficial să întrebăm spitalul de ce se întâmplă aceste lucruri”.
Ultima problemă complică lucrurile…
…pentru că vicepreședintele Lokodi Edita practic a spus că este ignorată în activitatea CJ, tocmai acolo unde ar trebui să fie cel mai mult implicată. Mai mult, Lokodi a pus problema inclusiv politic, subliniind că reprezintă UDMR și nu vorbește doar în nume personal, astfel că problema s-ar putea complica și mai tare. Asta deoarece majoritatea pe care Dobre se bazează să-și treacă proiectele la vot este USL-UDMR. Revenind la Lokodi Edita, aceasta spunea: „Dumneavoastră ați dispus ca persoana mea să coordoneze activitatea instituțiilor culturale. Cred că dumneavoastră doriți să respectați ceea ce ați spus în momentul în care ați fost validat în funcția de președinte, că veți respecta legea. E dispoziția dumneavoastră, domnule președinte, iar la discuțiile pe care le purtați cu directorii instituțiilor culturale, pur și simplu ignorați persoana mea. Dumneavoastră sunteți cel care vă luptați cu edilul-șef de la Tîrgu-Mureș pentru atitudinea lui față de viceprimarul care face parte din partidul dumneavoastră, dar cu aceeași monedă plătiți față de mine. Vă convine sau nu persoana mea, dumneavoastră trebuie să respectați UDMR-ul. Deocamdată UDMR nu m-a revocat din această funcție, așa că în acele acțiuni pe care dumneavoastră le-ați dat vicepreședintelui care a avut 96.000 de voturi, ar trebui să aveți în vedere dispoziția dumneavoastră și să mă invitați la aceste discuții. Ulterior și așa aflu ce discuții s-au purtat și n-o să fiu fără informații”.
La toată această rafală de acuzații, Dobre s-a ferit să răspundă și a preferat abia după ședință să dea declarații presei. Totuși, după ce Lokodi a insistat, la punctul diverse, să primească un răspuns public, Dobre i-a tăiat-o sec, spunându-i să se prezinte a doua zi la el în birou, la ora 8 dimineața.
Limba maghiară, limbă oficială în CJ
În ședința de săptămâna trecută, am asistat, de asemenea, la o nouă premieră în plenul CJ Mureș: grupul UDMR a spus tare și răspicat că se va folosi de dreptul legal de a se adresa în ședințele publice în limba maghiară. Inițiativa i-a aparținut aceleiași doamne Lokodi, care a cerut să i se asigure translator, iar preț de câteva momente stânjenitoare a fost ignorată complet de președintele Dobre. Mai apoi, Lokodi a vorbit în maghiară și și-a asigurat singură traducerea, solicitând însă de trei ori în timpul ședinței, ca de luna viitoare consilierilor UDMR să le fie asigurat serviciul de traducere.
Primul care a reacționat la această solicitare a fost consilierul PDL, Ioan Șopterean: „Până în 2008 eu am fost consilier județean, dumneavoastră președinte. Niciodată nu v-ați manifestat dorința de a avea un translator la ședințele CJ. Acum, astăzi v-ați manifestat-o, aveți tot dreptul, dar eu consider că este un moft al dumneavoastră. Sunt în al cincilea an de când sunt consilier și niciodată nu am asistat la o astfel de dispută pe care dumneavoastră ați demarat-o astăzi față de colegul nostru președinte. Cred că nici altora nu le convine așa ceva. Dorim armonie, dorim o atitudine omenească”.
În același timp, Dobre a fost scurt și concis, spunând că va asigura acest serviciu, dar trebuia anunțată din timp intenția: „Suntem pregătiți. Tot ceea ce trebuia era să fiu prevenit și să aducem traducătorul și să dăm drumul la instalație. Asta era absolut tot. Chiar nimeni n-are niciun fel de problemă și nu există niciun fel de inconvenient dar, într-adevăr, remarca domnului Șopterean a fost inteligentă”.
La final…
…după terminarea ședinței, Ciprian Dobre și-a reafirmat poziția față de problematicul drum județean, după care a făcut și câteva remarci acide la adresa vicepreședintelui Lokodi Edita: „Eu nu pot să spun că e un conflict. Mie mi-a plăcut foarte mult remarca domnului Șopterean, care a spus că a venit cu probleme personale în CJ, lucru inadmisibil, și l-a clasificat ca fiind un moft al acestei doamne. Am înțeles că niciodată cât a fost președinte al CJ, timp de opt ani, nu a vorbit în limba maghiară. N-a fost o problemă pentru această doamnă să vorbească în limba română, acum dacă nu mai este președinte, vrea să vorbească în maghiară. O să-i facem și acest moft. Chiar nu ne împiedicăm de această doamnă. Dumneaei trebuie să se obișnuiască că nu mai este președinte CJ, altcineva este președinte, iar ea e doar vicepreședinte. Poate că-i mai ia încă timp ca să se obișnuiască cu acest statut. Voi cere o clarificare din partea UDMR în ceea ce privește atitudinea acestei doamne”.
Mai în glumă, în prima parte a mandatului, mai în serios începând cu acest an, disputa Dobre – Lokodi a izbucnit de-a dreptul. În vară, se punea, la un moment dat, inclusiv problema schimbării de către UDMR a doamnei Lokodi, însă iată că ea a reușit să-și mențină influența în UDMR într-atât încât să-și mențină funcția din CJ. Dacă va reuși acest lucru și pe viitor, e greu de estimat acum, când conflictul mocnit a devenit cât se poate de public. Rămâne de văzut…
Cătălin Hegheș
Anul dobandiri aparatului de traPPducere este 2000 presedinte fiind D-lVirag Gyorgy,a fost folosita an acea perioada deci nu este o premiera .Premiera este ostilitatea care se manifesta astazi.Vreau sa va reamintesc ca politica este trecatoare ca si tineretea si energiile concentratile pe acele proiecte care au fost promise an caminele satelor unde ati fostan campania eletorala si a-ti primit foarte multe aplauze.Astazi poate a-ti fii antrebat de ce graul si porumbul se vinde doar 48-50 de bani kg.