Wood vs Stone. Așa a fost numit un inedit spectacol de sculptură mecanică, o confruntare fără precedent în orașul Luduș. Pe platforma din fața Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu”, doi artiști, doi sculptori au făcut o demonstrație de măiestrie pentru a scoate dintr-o materie inertă, piatră și lemn, o concentrare de spiritualitate concretizată în două imagini tridimensionale, adică în două statui. Este adevărat că în cele șase ore de muncă nu s-a ajuns la stadiul final, dar numeroșii spectatori care s-au perindat prin zonă au receptat dificultatea actului artistic și au înțeles efortul artiștilor.
Doi sculptori, două stiluri
S-au confruntat într-o luptă amicală, dar foarte solicitantă Ioan Astăluș, cunoscutul scriitor, sculptor, caricaturist și nu numai atât și mai tânărul Șimon Attila, sculptor profesionist cu un mare număr de lucrări expuse atât în țară, cât și în străinătate și care încă își caută un drum propriu în artă. Îl atrage sculptura monumentală, îi plac și lucrările moderne, dar preferă arta figurativă. La Luduș are expuse trei lucrări, Mihai Viteazul, Petőfi Sándor și Soldatul necunoscut și are în proiect un nou „Soldat”. Lucrarea începută în cadrul „meciului” este executată într-o frumoasă piatră de Viștea.
Despre Ioan Astăluș se pot spune foarte multe lucruri, este un talent polivalent recunoscut în multe cercuri atistice din țară și din străinătate. Chiar dacă, umorist de calitate fiind, la debutul lucrării a spus că va ciopli chipul unui politician, în final din vigurosul trunchi de stejar a apărut, ca prin minune, chipul episcopului DOSITEI IOV ȚIRCA de la Gâmbuț, satul natal al artistului, care ne-a declarat că Dositei a trăit în secolul XVIII și s-a manifestat ca un opozant al Unirii Ortodocșilor cu Biserica Romei, fiind episcop în zona Maramureș.
Cele două lucrări au rămas pe loc, probabil până la finalizarea în cadrul unui nou spectacol, după care își vor găsi un loc de expunere spre bucuria ludușenilor sau a sărmășenilor.
Ioan A. Borgovan