Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat vineri că România are nevoie de un guvern stabil, cu un sprijin parlamentar clar, care să asigure o majoritate pentru punerea în practică a tuturor obiectivelor din programul de guvernare şi realizarea reformelor.
„Toate formaţiunile politice care formează coaliţia de guvernare au avut congrese dar, ca de obicei, UDMR a fost mai înţelept. UDMR are un congres liniştit la care nu are alegeri interne. Celelalte două formaţiuni, respectiv PNL şi USR PLUS, au două congrese competitive care sperăm să ajungă cât mai repede la un deznodământ democratic, astfel încât să putem să punem punct acestei crize politice care ne face rău tuturor. România are nevoie de un guvern stabil (…) care să aibă deplină capacitate de exercitare a atribuţiilor şi competenţelor. România are nevoie de un guvern cu un sprijin parlamentar clar care să confere o majoritate pentru a putea pune în practică toate obiectivele din programul de guvernare şi pentru a putea realiza reformele necesare pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români. (…) Vreau să vă garantez deschiderea PNL pentru punerea în practică a programului de guvernare pe care împreună l-am negociat şi disponibilitatea noastră de a ne aşeza la masa dialogului pentru a pune punct acestei crize politice şi pentru a reface coaliţia de guvernare”, a spus Orban la Congresul UDMR organizat la Sângeorgiu de Mureş.
El a adăugat că PNL a susţinut întotdeauna minorităţile din România.
„Noi considerăm că fiecare minoritate, de fapt, îmbogăţeşte România, fiecare minoritate are individualitatea, specificitatea şi îi conferă o valoare societăţii româneşti. România este o ţară în care am urmărit constant respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, de la folosirea limbii materne în procesul de educaţie, învăţarea în limba maternă, până la folosirea limbii materne în administraţie şi justiţie, susţinerea organizaţiilor minorităţilor naţionale, reprezentarea în Parlament a organizaţiilor minorităţilor naţionale, nu numai a UDMR, care beneficiază de sprijinul necesar pentru a avea o reprezentare parlamentară peste pragul electoral”, a afirmat acesta.
Vicepreşedintele FIDESZ din Ungaria, Novak Katalin, care este şi ministru al Familiei, a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România care se desfăşoară la Sângeorgiu de Mureş, că maghiarii din Transilvania poate conta pe ajutorul partidului de guvernământ şi al guvernului de la Budapesta, care aşteaptă, de altfel, un sprijin reciproc.
„Mă aflu aici, la invitaţia domnului preşedinte al UDMR Kelemen Hunor, să vă asigur de sprijinul FIDESZ, de sprijinul partidului nostru pentru maghiarii din Transilvania. Pe ambele părţi ale frontierei avem posibilitatea să păşim înainte, să ne dezvoltăm şi să trăim cu posibilităţile pe care ni le oferă secolul 21. Dar ce înseamnă bunăstarea dacă avem puţini copii şi puţini oameni? Sprijinind comunitatea maghiară de peste hotare vrem să arătăm că avem nu doar un trecut şi un prezent comun, ci şi un viitor comun. Iar acest lucru dorim să îl realizăm. Sunt aici cu dumneavoastră ca să spun, împreună cu dumneavoastră, că suntem împreună pentru familie. De aici, din Sângeorgiu de Mureş, vrem să le spunem tinerilor, da, suntem aici, puteţi conta pe noi, puteţi conta pe guvernul maghiar. Creştem numărul creşelor, creştem sprijinul pentru copiii nou născuţi în familiile maghiare, pentru că dorim să ştie toţi maghiarii că pot conta pe noi şi noi contăm pe ei”, a declarat Novak Katalin.
Ea a adăugat că FIDESZ va sprijini UDMR, la fel cum şi aşteaptă să fie susţinut de UDMR în alegerile de anul viitor din Ungaria.
„Contăm pe dumneavoastră, iar UDMR-ul sperăm că, cu întregul nostru sprijin, va reuşi să sprijine familiile la rândul său, ca să vă puteţi creşte şi educa familiile în siguranţă. Pentru că doar astfel noi, maghiarii, vom câştiga viitorul pentru noi, împreună cu ceilalţi şi nu împotriva altora. Permiteţi să vă asigur de sprijinul nostru, respectiv să vă cer sprijinul dumneavoastră. Ne cunoaştem adversarii politici şi este clar care sunt posibilităţile în alegerile de anul viitor”, a afirmat Novak Katalin.
Aceasta a transmis, totodată, mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, care a evidenţial rolul important pe care UDMR îl are, aflându-se la guvernare şi putând lucra pentru comunitatea maghiară, astfel încât membrii acesteia să rămână în continuare pe pământul natal.
„Noi, maghiarii, putem să contăm doar pe noi înşine, iar asta trebuie să ne stimuleze pentru a apăra interesele politicii naţionale maghiare (…) Toţi maghiarii sunt responsabili pentru toţi maghiarii”, a afirmat Viktor Orban.
În cadrul congresului aflat în desfăşurare va fi dezbătut şi aprobat Programul ‘Împreună pentru familie’, o propunere a UDMR prin care se urmăreşte o regândire a sistemului de susţinere a familiei.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, joi, în cadrul Conferinţei Aleşilor Locali ai Uniunii de la Târgu Mureş, că Programul ‘Împreună pentru familie’ nu este o chestiune ideologică, ci este „baza tuturor politicilor naţionale”.
Vicepremierul Ungariei, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat (KDNP), Semjén Zsolt, a declarat vineri, la Congresul UDMR de la Sângeorgiu de Mureş, că Ungaria are şapte vecini şi că a reuşit să încheie o colaborare strânsă cu ceilalţi vecini, dar cu România această modalitate de colaborare încă nu s-a realizat.
„Vă atrag atenţia asupra rolului UDMR în sprijinirea relaţiilor româno-maghiare, le spun prietenilor mei români că mâna noastră a fost şi este în continuare întinsă către dumneavoastră. Interesul Ungariei este să avem relaţii româno-maghiare bune. Ungaria are şapte vecini, Ungaria are o relaţie similară cu Ucraina, la fel cum are şi România din perspectiva comunităţii române. Însă cu ceilalţi vecini am reuşit să încheiem o colaborare, cu prietenii noştri din Slovacia în V4 (grupul de la Visegrad), în Serbia, de exemplu, regimul Milosevici i-a lăsat cumva în urmă pe maghiari, dar mulţumită organizaţiei de maghiari (…) am realizat o înţelegere istorică. Atunci vă întreb, dacă am reuşit să încheiem această colaborare cu sârbii, atunci de ce nu putem şi cu România? Mâna noastră stă întinsă şi contăm pe rolul UDMR pentru sprijinirea relaţiilor româno-maghiare. Dumnezeu să binecuvânteze maghiarii din Transilvania, să binecuvânteze Transilvania şi UDMR”, a declarat Semjén Zsolt, potrivit traducerii oficiale.
Liderul KDNP, formaţiune aliată a FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, a arătat că este important pentru toată lumea, pentru toţi maghiarii şi pentru Bruxelles, că maghiarii din Transilvania niciodată nu au cerut nişte lucruri noi, care să nu fie general acceptate în Uniunea Europeană.
„Dacă acceptăm drepturi existente din Europa, la care sunt îndreptăţite alte comunităţi europene, atunci acele drepturi ar trebui să fie şi ale noastre, pentru că ceea ce este posibil pentru unii, trebuie să fie posibil şi pentru noi”, a arătat vicepremierul Semjén Zsolt.
Semjén Zsolt a arătat că de două decenii este în fruntea Partidului Popular Creştin-Democrat şi că în această perioadă nu a fost doar în parteneriat cu UDMR, ci într-o relaţie de prietenie.
„De la începuturi am fost pro UDMR pentru că suntem pro-maghiarime. Cheia înţelegerii acestei situaţii este că dacă, Doamne Fereşte!, UDMR-ul s-ar zgudui, atunci la Bucureşti nu va mai exista un alt partid maghiar, ci nu va mai fi nimeni. Până la urmă nu vor avea altă soluţie decât să se integreze într-un alt partid românesc şi aşa se va încheia tot cursul unul partid maghiar, de aceea suntem împotriva a tot ceea ce slăbeşte UDMR-ul”, a subliniat Semjén Zsolt.
El a menţionat a spus că, din 2010 încoace, Guvernul Ungariei şi UDMR nu au încheiat compromisuri, cum au scris anumiţi jurnalişti, ci este o relaţie de „încredere necondiţionată şi din perspectiva Transilvaniei, din perspectiva României, şi nu au existat niciun fel de decizii la Budapesta care să nu fi fost discutate cu domnul Kelemen”.
„Trebuie să avem dialoguri cu organizaţiile de dincolo de hotarele Ungariei înainte de a lua orice decizie şi de aceea vreau să mulţumesc UDMR, activiştilor, primarilor care ne-au ajutat în procesul de naturalizare. Toţi cei care au dorit să dobândească dubla cetăţenie, au reuşit. La un moment dat, a fost un referendum ruşinos, pentru că majoritatea a ştiut cum să voteze, dar guvernul de atunci a rănit sufleteşte maghiarii de peste hotare, şi maghiarii din Transilvania. În 2010, am dobândit o majoritate de două treimi, iar prima noastră sarcină a fost să depunem o lege pentru dubla cetăţenie, pentru ca toţi maghiarii să dobândească cetăţenia ungară de drept”, a arătat Semjén Zsolt.
Vicepremierul de la Budapesta a mai spus că UDMR este responsabil nu numai pentru maghiarii din Transilvania, pentru că ceea ce se întâmplă în Transilvania este un punct de referinţă şi pentru celelalte comunităţi maghiare.
Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat, vineri, în cadrul celui de-al 15-lea Congres al formaţiunii, care se desfăşoară la Sângeorgiu de Mureş, că dacă ar depinde de el, Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu ar mai exista, însă trebuie găsită o garanţie instituţională ca procurorii şi judecătorii să îşi păstreze independenţa.
„Problema Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie – dacă ar depinde de mine, această secţie nu ar mai exista. Cu toţii suntem de acord că această secţie trebuie să îşi înceteze activitatea, însă trebuie să găsim, de asemenea, o garanţie instituţională ca procurorii şi judecătorii să îşi păstreze independenţa. Ar trebui să existe o garanţie ca să nu ne întoarcem în iadul acela în care s-au deschis 3.000 de dosare ca să pună presiune asupra procurorilor şi judecătorilor, iar două treimi erau împotriva lor. Întrebarea se pune, care este soluţia instituţională ca judecătorii şi procurorii să fie independenţi, iar oamenii să fie convinşi de independenţa justiţiei?”, a declarat Kelemen Hunor, în timpul prezentării raportului preşedintelui Uniunii.
Kelemen Hunor a mai spus că UDMR are o recomandare cu privire la acest subiect, însă este flexibilă la orice fel de soluţie mai bună.
Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, la congresul UDMR, că se aşteaptă să vadă un festival al democraţiei, precizând că la alte partide „s-a văzut doar festivalul ridicolului”. Premierul a făcut declarația în contextul în care PNL se pregătește pentru congres săptămâna viitoare iar USR se află deja în plină procedură de alegerea președintelui.
„În Parlamentul României sunt tot felul de discuţii, dezbateri, în acest moment avem un singur lucru cert în România în politică: o alianţă care a început între AUR şi USR, dar ştim că această alianţă AUR – USR încearcă să obţină voturile PSD pentru a da jos Guvernul, asta este ce avem cert în acest moment. Eu mă ocup de guvernare şi vedeţi că guvernăm bine, împreună cu partenerii de la UDMR, continuăm aceleaşi proiecte, am preluat portofoliile celor care au plecat de la guvernare, celor de la USR, şi proiectele merg mai departe, toate proiectele pe care le făcusem împreună cu cei de la USR merg mai departe pentru că sunt proiecte bune pentru România”, a afirmat Cîţu, citat de news.ro.
Întrebat ce aşteptări are de la Congresul UDMR, premierul a răspuns: „Aşteptări să fie un congres…să vedem un festival al democraţiei cu adevărat aici, la UDMR, pentru că la alte partide s-a văzut doar festivalul ridicolului”.
De asemenea, Florin Cîţu a mai fost întrebat dacă este posibil să nu se mai ţină Congresul PNL cu aşa mulţi participanţi având în vedere creşterea numărului cazurilor de COVID. „Se ţine Congresul PNL. Nu există această variantă să nu se ţină Congresul PNL”, a precizat premierul.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o glumă, vineri, la congresul UDMR de la Sângeorgiu de Mureş, unde a fost invitat să susțină un discurs. Ciolacu a spus că a fost întrebat ce părere are despre plăcuţele bilingve şi a răspuns că PSD “a rezistat” cu plăcuţa suedeză, astfel nu vede o problemă cu plăcuţele bilingve. Liderul PSD, a avut și o rugăminte către liderul UDMR.„Am în continuare privilegiul să mă adresez româneşte, dar cred că indiferent cum ne adresăm astăzi în faţa dumeavoastră suntem români şi creştini. În drum spre domnul primar şi să particip la Congresul UDMR am oprit la Peco şi m-a întrebat un om ce părere am de plăcuţele bilingve. A rezistat PSD cu plăcuţa suedeză, nu văd o problemă cu plăcuţele bilingve”, a declarat Ciolacu.
În discursul său, preşedintele PSD a vorbit despre necesitatea implementării programului Anghel Saligny și a ținut să și încheie intervenția tot cu o glumă.
‘Domnule Hunor, o ultimă rugăminte, pentru că faceţi parte din coaliţia de guvernare: te rog mult să le traduci exact ce am vrut să spun aici colegilor tăi din coaliţie, poate şi domnului preşedinte Iohannis, ca să nu ne mai auzim vorbe că iar vindem Ardealul”, a declarat liderul PSD.
Agerpres, Hotnews
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.