Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş a anunţat, luni, că un consilier juridic din zona municipiului Reghin a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de înşelăciune în formă continuată, în dauna a şase persoane, în urma căreia a produs un prejudiciu în valoare de 10.050 euro şi 11.300 lei, din care s-a recuperat suma de 1.750 euro şi 2.000 lei.
Potrivit unui comunicat de presă al DGA-SJA Mureş, dat publicităţii luni, în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, consilierul juridic, U.A., s-a folosit de cunoştinţele juridice dobândite şi s-a prezentat drept avocat, fiind cunoscut în comunitate, respectiv în localităţile din zona municipiului Reghin, ca având această calitate. ‘Astfel, era abordat de către diferite persoane, în marea lor majoritate consăteni, care apelau la serviciile juridice ale acestuia, în special, pentru efectuare unor demersuri în vederea introducerii unor acţiuni la instanţă pentru recuperarea taxei de poluare sau pentru înmatricularea autoturismelor fără a se plăti taxa de poluare, acţiuni care potrivit practicii juridice instituită la nivelul instanţelor din judeţul Mureş, respectiv a Tribunalului Mureş se soluţionează în mod favorabil pentru petenţi, dar şi pentru rezolvarea altor demersuri juridice, pe care U.A. după ce primea unele sume de bani nu le mai promova sau nu le mai susţinea’, se arată în document.
Din comunicat reiese că U.A., în relaţiile cu părţile vătămate, lăsa impresia că pentru soluţionarea cu celeritate sau favorabilă a dosarelor putea interveni pe lângă magistraţii de la nivelul instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea sau pe lângă alţi funcţionari publici care ocupă funcţii importante la nivelul autorităţilor de stat, cu care s-ar afla, potrivit susţinerilor sale, ‘în relaţii de prietenie’, ‘lucrând cu aceştia’ sau fiind în relaţii de rudenie. ‘Ca mod de operare inculpatul U.A., după ce se prezenta ca avocat, menţinea părţile vătămate în eroare cu privire la calitatea sa de avocat, nespunându-le că de fapt este consilier juridic, le promitea părţilor vătămate că le rezolvă problemele juridice, cerându-le în schimb anumite sume de bani, pretinzând şi o plată în avans. După efectuarea unor prime demersuri, inculpatul menţinea în eroare partea vătămată, în sensul că îi spunea că acţiunea decurge normal deşi în majoritatea cazurilor nu le promova, cerându-le însă în schimb mai multe sume de bani pretinzând că sunt necesare pentru soluţionarea acţiunilor’, mai precizează documentul.
În rechizitoriu se mai spune că inculpatul le spunea victimelor că a intervenit sau că poate interveni pe lângă funcţionari publici sau magistraţi pentru soluţionarea favorabilă a demersurilor juridice. ‘Folosindu-se de calitatea de avocat, inculpatul dobândea încrederea părţilor vătămate şi pretindea acestora diferite sume de bani cu titlu de împrumut, sume pe care ulterior nu le mai restituia, sumele urmând a se compensa în unele cazuri cu cheltuielile pentru pretinse demersuri juridice ce urmau a fi efectuate pentru partea vătămată’, mai subliniază comunicatul de presă.
Dosarul a va fi judecat de Judecătoria Reghin.
AGERPRES