Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, luni, că a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală şi fiscală în cazul a şapte aleşi locali.
Conflict de interese administrativ a fost constatat în cazul lui Dezsl Kutasi, consilier local în comuna Neaua, judeţul Mureş.
„În perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a votat pentru adoptarea Hotărârii C.L. Neaua din data de 05 iulie 2019 privind acordarea unei cotizaţii în valoare de 4.500 lei (luând cuvântul în cadrul dezbaterilor în vederea susţinerii aprobării cotizaţiei respective) pentru o asociaţie în cadrul căreia deţine funcţia de evaluator proiecte. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 228, alin. (1), lit. e) şi f) din O.U.G. nr. 57/2019 coroborate cu prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003”, arată ANI.
Conflict de interese administrativ a fost descoperit şi în cazul lui Emil Feier, consilier local în comuna Hodac, judeţul Mureş.
Inspectorii de integritate spun că, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), a luat parte la emiterea, respectiv la adoptarea unor acte administrative care puteau produce folos material pentru sine (membru fondator al unei asociaţii de crescători de ovine) şi fiul său (preşedintele asociaţiei).
Şi în cazul acestuia, Agenţia Naţională de Integritate transmite că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuţiilor de consilier local, a luat parte la emiterea şi adoptarea unor acte administrative care au produs un folos patrimonial pentru asociaţia din care face parte împreună cu fiul său, respectiv Asociaţia a încasat de la APIA – Centrul judeţean Mureş subvenţii în sumă totală de 319.745,82 Lei, înregistrând profit în sumă totală de 14.574 Lei.
„Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.”, menţionează ANI.
SURSA: agerpres.ro