Peste 2.900 de angajaţi din toată ţara vor beneficia, până la jumătatea anului viitor, de programe gratuite de consiliere şi asistenţă pentru dezvoltarea de abilităţi care să le ofere siguranţa locului de muncă, în cadrul proiectului european ‘Creşterea nivelului de calificare a persoanelor angajate pe piaţa muncii, alternativă la şomajul determinat de criza economico-socială’. ‘În cadrul proiectului sunt vizate a se consilia şi orienta 2.920 de persoane, iar judeţul Mureş are în acest moment incluse în cadrul proiectului aproximativ 406 persoane, urmând ca în perioada următoare, din câte am înţeles, să se mai înscrie persoane. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, a început în iulie 2010 şi se desfăşoară până în 30 iunie 2013’, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Ana Dulu, managerul de proiect.
Aceasta a arătat că judeţul Mureş este pe locul I din punct de vedere al interesului şi al persoanelor participante în cadrul proiectului – în valoare de aproximativ 9 milioane de lei, finanţat prin POSDRU – şi că de aceea s-a luat decizia prezentării proiectului la Târgu Mureş. Călin Orlando Cociş (foto), liderul Uniunii Judeţene CNSLR Frăţia Mureş şi coordonatorul Uniunilor Judeţene din Regiunea de Dezvoltare Economică ‘CENTRU’ a precizat, la rândul său, că proiectul a avut ca activităţi etapa de analiză a pieţei muncii, o etapă de consiliere şi orientare profesională şi una de organizare de cursuri de calificare şi recalificare. Acesta a subliniat că până acum au fost derulate cursuri de agenţi de pază, lucrători în comerţ şi baby-sitter.
‘Acest proiect este destinat persoanelor angajate în muncă, tocmai în ideea în care ne dorim ca acei oameni care au parcurs aceste cursuri să fie mai competitivi pe piaţa forţei de muncă, adică să îşi găsească mai uşor un loc de muncă în situaţia în care se vor afla în situaţia unor concedieri sau chiar şi pentru a-şi putea schimba locul de muncă, pentru un salariu mai mare sau pentru locuri de muncă mai bune (…) Aceste meserii sunt tot mai căutate pe piaţa forţei de muncă – agenţi de pază, lucrători în comerţ – în condiţiile în care comerţul de nivel industrial, să spunem s-a dezvoltat foarte mult şi în judeţul Mureş iar meseria de baby-sitter iarăşi este o meserie care tot mai mult va fi căutată în piaţa forţei de muncă’, a arătat Cociş. Liderul sindical a spus că în judeţul Mureş au fost consiliaţi şi orientaţi profesional circa 250 de salariaţi prin acest proiect, între care 100 au participat la cursuri de formare profesională.
Acesta a precizat că CNSLR Frăţia Mureş a mai participat într-un proiect similar, care a vizat calificarea şi recalificarea muncitorilor, de care au beneficiat în jur de 600 de persoane. ‘Deci în judeţul Mureş CNSRL Frăţia a organizat cursuri de calificare şi recalificare pentru circa 700 de angajaţi. Este un număr record în judeţul Mureş şi din informaţiile pe care le am suntem judeţul care, în cadrul celor două proiecte, am organizat cele mai multe cursuri de calificare din ţară’, a subliniat Călin Orlando Cociş.
AGERPRES