Potrivit comunicatului remis, marţi, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), au fost strânse 1 266 682 de semnături valabile în sprijinul Iniţiativei cetăţeneşti europene pentru regiunile naţionale. Iniţiativa urmăreşte să se asigure că statele membre ale UE iau în considerare şi caracteristicile naţionale şi culturale ale regiunilor atunci când alocă fonduri de coeziune pentru reducerea decalajului economic.
Documentul CNS aminteşte că verificarea semnăturilor strânse în sprijinul iniţiativei cetăţeneşti europene Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi păstrarea/sustenabilitatea culturilor regionale, a fost finalizată în data de 20 decembrie.
Organizatorii au fost informaţi de Biroul Electoral din Ungaria că hotărârea, inclusiv certificatul, sunt definitive. Astfel, din cele 901 758 de semnături strânse în Ungaria, 826 826 sunt valabile. Cu două zile mai devreme, iniţiatorii au fost informaţi şi despre numărul de semnături valabile din Portugalia şi Cipru şi astfel numărarea semnăturilor validate a fost finalizată.
Potrivit comunicatului, numărul de semnături valabile, la nivelul UE, a fost de 1 266 682, însă pentru CNS numărul total de 1 418 659 de semnături strânse nu este o cifră de neglijat. Proporţia semnăturilor invalide în raport cu numărul de semnături adunate este în medie de 10,73%.
“Când am înregistrat iniţiativa cetăţenească, vorbeam despre deschiderea unei noi căi pentru noi, în cazul în care va avea succes. Acum, asta s-a întâmplat. Populaţiile regiunilor naţionale au un nou mijloc de a stimula economia meleagurilor natale, păstrând în acelaşi timp identitatea regională”, se arată în document.
În cadrul campaniei de strângere a semnăturilor, care s-a încheiat în data de 7 mai, iniţiatorii au reuşit să îndeplinească condiţiile stabilite de Uniunea Europeană. Au fost adunate peste 1,4 milioane de semnături, în loc de necesarul de un milion, iar în 11 ţări, în loc de cele 7 necesare, s-a reuşit depăşirea pragului numărului de semnături. Depăşirea pragului a fost confirmată de autoritatea competentă în 8 ţări (Ungaria, România, Slovacia, Croaţia, Irlanda, Spania, Belgia şi Lituania).
MTI