Primarul municipiului Sighişoara, Iulian Sîrbu, a anunţat marţi că lucrările de consolidare a acoperişului Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală sunt aproape de finalizare, urmând ca anul viitor să fie înlocuite ţigla specială şi învelitoarea de tablă.
„În acest an am început lucrări ample pentru înlocuirea tuturor grinzilor care puneau în pericol Turnul cu Ceas şi, bineînţeles, siguranţa trecătorilor, locuitorilor, turiştilor şi a elevilor din Cetatea Medievală. Este un lucru foarte important, pentru că o lucrare de asemenea anvergură nu a mai fost făcută de circa 130 de ani. Cu toate că aceste lucrări nu se văd la exteriorul acoperişului, sunt lucrări de care era nevoie pentru că, aşa cum bine vedeţi, discutăm despre grinzi putrezite. Şi mă bucur să vă spun că suntem deja în proporţie de 80% gata cu această lucrare. Urmează ca o nouă lucrare să înceapă de anul viitor, prin care vom înlocui ţigla şi vom reface modelul original de pe acoperiş şi cu intervenţii la tablă”, a precizat primarul Iulian Sîrbu într-o postare pe Facebook.
Lucrările de restaurare la acoperişul Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală au început în luna mai a acestui an, după 129 de ani de la ultima intervenţie, acesta fiind simbolul oraşului şi principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788, iar ultima dată în 1894.
În luna ianuarie 2023 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii ‘Restaurare acoperiş Turnul cu Ceas’, cu o valoare de 568.503,63 lei din bugetul local.
Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică, care îşi mişcă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme: atunci când este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.
Turnul cu Ceas este principala poartă de intrare în Cetatea Sighişoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191. AGERPRE