Coordonatorul proiectului ‘Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Solide în judeţul Mureş’, Radu Spinei, a declarat presei, joi, că lucrările de execuţie la depozitul ecologic de deşeuri de la Sânpaul sunt în întârziere cu o jumătate de an din cauza unor contestaţii depuse la licitaţii, precum şi a dificultăţilor din faza de achiziţie. ‘În momentul de faţă ne aflăm în faza de execuţie a lucrărilor la depozitul zonal – celula 1 şi estimăm ca termen de finalizare a acestor lucrări luna decembrie 2012. Faţă de graficul de lucrări pe care-l avem, conform contractului de finanţare, întârzierile sunt de aproximativ 6 luni. Dar se încearcă a fi recuperate prin suplimentarea forţei de muncă pe amplasament şi suplimentarea utilajelor’, a declarat Radu Spinei.
Acesta a precizat că pe lângă contestaţii şi vremea nefavorabilă din prima parte a anului a contribuit la întârzierea lucrărilor. Spinei a arătat că durata de finalizare a proiectului este decembrie 2013, conform contractului de finanţare, dar că prima alveolă ar trebui dată în funcţiune în luna decembrie a acestui an. ‘Primii beneficiari sunt de fapt toate unităţile administrativ-teritoriale, pentru că în momentul în care dăm în funcţiune depozitul, practic, toate autorităţile publice locale din judeţul Mureş vin la depozitare pe depozitul de la Sânpaul. Singura excepţie rămâne Sighişoara, zona Sighişoara, unde avem un depozit în funcţiune, care poate să preia la depozitare cantităţile de deşeuri generate în zona Sighişoara, până va ajunge la umplere. Prima alveolă a depozitului de la Sânpaul va avea o capacitate de 2,5 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă jumătate din capacitatea finală a depozitului şi o perioadă estimată de umplere de aproximativ şase ani’, a spus acesta.
Un raport al Gărzii de Mediu Mureş a scos în evidenţă faptul că administraţiile locale din judeţ – cu excepţia celor din zona Sighişoarei, unde funcţionează singurul depozit de deşeuri conform autorizat din judeţ – au probleme în privinţa depozitării deşeurilor, majoritatea primăriilor, inclusiv Târgu Mureş, nemaiavând contracte semnate cu depozite din alte judeţe. Contractul de finanţare europeană pentru proiectul ‘Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Solide în judeţul Mureş’, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), fost semnat în iunie 2010. Anul trecut, în noiembrie, a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor la depozitul zonal de deşeuri şi la instalaţia de tratare mecano-biologică, în valoare de peste 100 de milioane de lei, cu un consorţiu de trei firme. Proiectul prevede construcţia noului depozit zonal de deşeuri şi construcţia unei instalaţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor pe raza comunei Sânpaul şi închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din Târgu Mureş, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata.
AGERPRES