La finalul lunii mai, Consiliul Local Luduș, întrunit în ședință ordinară de lucru, a hotărât aprobarea notei conceptuale pentru obiectivul de investiții „Construire și dotare corp nou Școala Gimnazială Nr. 1 Luduș”.
Proiectul vizează construirea și dotarea unui corp nou de clădire, cu funcție de unitate de învățământ, în care să fie relocați elevii care momentan urmează cursurile în două corpuri de clădire neconforme. Realizarea proiectului va asigura creșterea accesului, calității și atractivității educației, contribuind la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, la reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, la o rată mai mare de absolvire a învățământului obligatoriu.
Situația actuală
În Luduș funcționează două școli gimnaziale: Școala Gimnazială Nr. 1, în care învață aproximativ 550 de elevi; și Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu”, cu aproximativ 700 de elevi. Se observă o tendință de creștere a populației școlare. Pentru Școala „Ioan Vlăduțiu” se află în implementare un proiect ce vizează extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea unității de învățământ, finanțat prin POR 2014-2020. Astfel, se impune și modernizarea Școlii Gimnaziale Nr. 1, cea mai veche unitate de învățământ din Luduș, care funcționează de la sfârșitul secolului XIX. În prezent activitatea educațională se desfășoară în patru clădiri, construite în anii 1910, 1912, 1960, respectiv 1962. Cei aproximativ 300 de elevi din învățământul primar își desfășoară activitatea în corpurile 2 și 3 (construite în 1910, respectiv 1912), în condiții inadecvate, clădirile fiind într-o stare avansată de degradare, prezintă igrasie, nu pot fi compartimentate conform cerințelor actuale, înregistrează costuri ridicate la utilități, nefiind eficiente energetic.
Câte săli noi vor fi construite?
Cheltuielile estimate pentru realizarea noului corp de clădire la Școala Gimnazială Nr. 1 sunt estimate la 20.000.000 de lei. Se preconizează realizarea unei infrastructuri educaționale adecvate, cu: minim 18 săli de clasă destinate învățământului primar, cu capacitate de minim 304 elevi; sală profesorală, bibliotecă, arhivă, săli pentru depozitare, cabinet psihologic, cabinet stomatologic.