- Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul, potrivit Legii 317/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, ce a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Consultantul fiscal Loredana Mihăilă spune că legea aduce o serie de complicații pentru contribuabili, va fi greu de aplicat și va oferi o portiță de scăpare pentru cei care vor să facă evaziune.
Astfel, noul act normativ modifică art. 1 din OUG 28/1999 și introduce un nou aliniat care prevede că „…pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției.”
Prevederea a luat prin surprindere consultanții fiscali, mai ales dacă ținem cont de faptul că statul, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală și Ministerul Finanțelor, pare să ducă de câțiva ani un război cu evaziunea, a declarat Loredana Mihăilă pentru termene.ro. În opinia sa, noile reglementări vor face tranzacțiile multe mai greu de urmărit.
”Este o prevedere haotică. Dacă magazinele nu vor mai emite bonuri pentru achizițiile cu cardul, atunci evidența acestora va exista, din câte se înțelege din textul legii, doar în bancă, prin urmare vom avea de-a face cu operațiuni greu de urmărit. Și TVA-ul colectat va fi greu de urmărit. Se ridică întrebarea cum se va mai aplica reglementarea privind decontul precompletat e-TVA”, a remarcat consultantul fiscal.
Investiții ce devin inutile
Ea a atras totodată atenția că noua lege anulează investiții importante făcute până acum de PFA-uri, comercianți și nu numai: ”În calitate de consultanți fiscali, am încurajat până acum PFA-urile, fie că era vorba de avocați sau de alte profesii independente, să se doteze cu case de marcat pentru a emite bonuri fiscale, care înlocuiau astfel facturile. În interpretarea mea, noua lege înseamnă o întoarcere în timp, deoarece PFA-urile vor reveni la facturi”.
La rândul lor, retailerii au dezvoltat în ultimii ani o întreagă o întreagă infrastructură care depinde de bonul fiscal, ieșirea din incinta magazinelor fiind condiționată, în multe rețele, de scanarea codului de bare inscripționat pe bon.
Potențiali beneficiari, posesorii de automate vechi
Legea mai prevede și că automatele comerciale nu mai trebuie să fie dotate cu aparate de marcat electronice:„… în cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.”
Însă, după cum remarcă Loredana Mihăilă, este puțin probabil să existe pe piață automate comerciale care funcționează doar pe bază de card. Dacă există, acestea ar fi printre singurele beneficiare are noilor prevederi, deoarece ”cerința dotării automatelor cu case de marcat electronice există de multă vreme, de mai bine de 3 ani, și cel mai probabil majoritatea echipamentelor au deja capacitatea de a emite bonuri. Excepție făc echipamentele foarte vechi, în cazul cărora softul nu a permis acest upgrade”.
Micii comercianți: o decizie greu de implementat
Și reprezentanții comercianților mici și mijlocii susțin că automatele comerciale vor fi principalele beneficiare ale proiectului de lege, mai ales că ”e vorba de tranzacții mici, pentru care bonul nu este neapărat necesar”, după cum ne-a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii.
Însă, în opinia sa, bonul va fi în continuare necesar în magazinele mici și mari, fiind baza relației de încredere dintre client și vânzător. El este de părere că procesul de vânzare va rămâne în mare parte nechimbat.
”De foarte multe ori clientul verifică pe bon prețul produselor cumpărate și atunci cred că magazinele vor continua să emită bon fiscal la plata cu cardul chiar dacă legea nu impune acest lucru. Dacă nu vor emite aceste bonuri este posibil ca și softurile prin care se asigură comunicarea cu Fiscul să trebuiască modificate și cred că rețelele de magazine se vor feri de aceste complicații”, a explicat el.
Intenția inițiatorilor
Inițiat în octombrie 2023, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale urmărește, potrivit autorilor, reducerea cantității de hârtie ce se pune în circulație prin emiterea bonurilor, potrivit notei de fundamentare. În plus, remarcă inițiatorii, plata cu cardul este oricum fiscalizată și se regăsește în extrasele de cont bancare, așa că bonul nu mai este neapărat necesar.
Tot în octombrie 2023, proiectul a fost respins de Senat, primind totodată aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social și a Guvernului.
În Camera Deputaților, propunerea a primit aviz nefavorabil din partea Comisiei Juridice și aviz favorabil din partea Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților pe 18 noiembrie și promulgat de președintele României pe data de 20 decembrie.