In 21 martie 2019, în Sala Festivă a Municipiului Sighișoara,s-a desfășurato Consultare publică pe tema fortificațiilor Sighișoarei, organizată de Institutul Național al Patrimoniului (INP), Municipiul Sighișoara și Parohia Evanghelică C.A. Sighișoara.
Au participat primarul municipiului Sighișoara, prof. Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Loredana Gaiță, reprezentat al Ordinului Arhitecților din România (OAR), Angela Kovacs, reprezentant al OAR, Filiala Mureș, prim – preotul Hans Bruno Frohlich și Dieter Konig, director administrativ al Parohiei Evanghelice C.A. Sighișoara.
Tema consultării publice a fost proiectul pentru restaurarea Cetății Sighișoara, inclus în Programul Național de Restaurare și aflat în etapa de pregătire a unui concurs internațional de soluții organizat de INP în colaborare cu OAR, pe baza Regulamentului adoptat de UNESCO și Uniunea Internațională a Arhitecților.
În cadrul acestei consultări publice, prima dintr-o serie mai lungă de astfel de consultări, la care au participat cetățeni, arhitecți, oameni de afaceri sighișoreni, reprezentanți ai mass-media și ai O.N.G.-lor locale, directorul INP, Ștefan Bâlici a prezentat structura și atribuțiile instituției pe care o reprezintă, intențiile acesteia pentru realizarea proiectului de restaurare a Cetății Sighișoara arătând că, se bucură mult pentru faptul că, după 20 de ani, se poate face ceva pentru acest monument istoric atât de valoros.
De asemenea, a prezentat un posibil calendar de desfășurare a proiectului arătând că este nevoie de timp, termenul minim pentru elaborarea acestuia este de peste un an, dat fiind numărul mare de studii și expertize necesare și că, oricât ar fi grăbite lucrurile, doar la sfârșitul anului 2020 va putea fi supus spre avizare.
Proiectul de restaurare a Cetății Sighișoara este unul complex și vor trebui identificate mai multe surse de finanțare, directorul INP luând în calcul și includerea acestuia de către Ministerul Culturii și Identității Naționale ca proiect predefinit pentru alocarea de finanțări europene.
Loredana Gaiță, reprezentanta Ordinului Arhitecților din România, a precizat că este o bucurie că s-a decis colaborarea cu instituția pe care o reprezintă pentru organizarea concursului de soluții întrucât OAR are o experiență vastă în acest sens.
Ștefan Bâlici a precizat că, până la finalizarea proiectului de restaurare a cetății, vor fi realizate lucrări de punere în siguranță, temporare și reversibile, acestea fiind singurele intervenții permise de legislație.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.