După o primă ediție foarte reușită în luna mai, Primăria Comunei Biertan continuă seria de târguri lunare, pentru promovarea producătorilor și meșteșugarilor din Colinele Transilvaniei, prin al doilea eveniment, ce va avea loc sâmbătă, 17 iunie, între orele 09:00-17:00, în Piața Centrală din localitatea Biertan.
Pe tot parcursul târgului, membrii Clubului de olărit din Biertan invită toți doritorii să experimenteze roata olarului și să încerce modelarea unui obiect propriu. Asociația Pro Richiș Transilvania vă invită la un atelier de creație și făurit povești pentru copii, începând cu ora 11:30. Pornind de la observarea unor ilustrații de carte originale, vor crea împreună propria poveste pe tema comunicării între copii, bullying, tachinare, reacții așteptate-reacții primite în dar. De la ora 15:00, Florile Târnavelor de la Clubul Copiilor Mediaș îi vor încânta pe cei prezenți cu un program artistic de muzică populară.
Târgul se bucură de prezența producătorilor din cadrul a două cooperative locale din zona Dealurile Târnavelor și Podișul Mediașului, care vor expune spre vânzare legume de sezon, produse procesate, brânzeturi și nu numai. Alături de ei, se vor afla și producători din Valea Hârtibaciului. Vizitatorii târgului se vor putea delecta cu produse de panificație tradiționale (pâine de casă pe vatră, lichiu și alte prăjituri specifice zonei), ceaiuri din plante medicinale și delicii dulci. Totodată, târgul reprezintă o oportunitate de a cunoaște producătorii, de a afla mai multe despre modul de preparare al produselor, proveniența materiei prime și alte detalii obținute direct de la sursă. Pe lângă de-ale gurii, vizitatorii vor găsi la târg și produse create manual.
Următoarele târguri sunt planificate în a 3-a sâmbătă a fiecărei luni, după cum urmează:
15 iulie, 19 august, 16 septembrie, 21 octombrie, 18 noiembrie, 15-17 decembrie (Târg de Crăciun).
Despre Biertan
Comună tipic săsească, Biertan este situată geografic în centrul României și are o istorie bogată în evenimente și fapte. Primele urme concrete datează din secolul IV d.H și sunt reprezentate de piesa creștină numită Donarium, aflată în prezent la Muzeul Național de Istorie din București. Adevărata istorie a Biertan-ului începe odată cu colonizarea sașilor la mijlocul secolului XII, la chemarea regelui ungur Geza II, pentru apărarea graniței de sud a regatului împotriva năvălirilor barbare. Prima atestare documentară a Biertan-ului dateazădin 1283. În evul mediu așezarea cunoaște o dezvoltare
înfloritoare, locuitorii ocupându-se cu agricultura și viticultura, dar și cu diverse meșteșuguri aduse cu ei din țara de baștină. Meseriașii s-au organizat destul de devreme în corporații, și, mai târziu, în bresle, ceea ce a dus la elaborarea, în 1376, a primului Statut al Breslelor din cele Șapte Scaune. În 1418 obține dreptul de a ține târg săptămânal de sâmbătă, ceea ce i-a permis o puternică dezvoltare economică. A începutul secolului XVI erau în Biertan 19 bresle care cuprindeau 25 de meserii. Pe lângă acestea mai existau și meseriași care nu făceau parte dintr-o breaslă anume. Organizarea în bresle a durat până la primul război mondial când producția industrială a sufocat încetul cu încetul producția manuală a maiștrilor meșteșugari, ducând la declinul lor.
Apogeul dezvoltării este atins in secolul XVI când așezarea cuprindea aproape 4000 de locuitori. Întinderea ei era mai mare ca astăzi casele fiind construite din lemn și acoperite cu stuf. În evul mediu, Biertan se dezvoltă ca un centru meșteșugăresc înfloritor, în concurență pentru supremație cu Mediaș. Pierde întrecerea în 1552, dar devine în 1572 reședința episcopilor sași evanghelici și rămâne astfel aproape 300 de ani.
Evenimentul este susținut de Asociația Județeană de Turism Sibiu șiColinele Transilvaniei – destinație ecoturistică certificată.