În ultimii ani, tot mai mulți oameni au lăsat orașele pentru sate. Un vârf al acestui trend a fost înregistrat în 2022, când datele oficiale de la Institutul Național de Statistică arată că 145.000 au făcut această schimbare, potrivit Panorama.
Un lucru important de precizat este însă acela că majoritatea au căutat localități mai apropiate de marile orașe, pentru a beneficia totuși de o minimă infrastructură: drumuri, internet bun (eventual pentru a lucra de la distanță) etc.
Comunitatea de pe Facebook „Mutat la țară – Viața fără ceas”, care a ajuns la 320.000 membri, este doar unul din grupurile de pe internet unde românii care au făcut acest pas schimbă informații utile despre noua lor viață.
Fondatorul grupului „Mutat la țară – viața fără ceas” este de părere că „acest trend este abia la început”, în ciuda fenomenelor climatice.
„Unii se tem, alții caută soluții. Sunt convins că peste 10 – 20 de ani, în marile orașe, la bloc, vor rămâne oamenii săraci, iar cei flexibili, inovativi, deschiși la schimbare se vor muta, dacă nu au făcut-o deja”, spune Hetz.
Acesta mai spune că nu cunoaște oameni care să se fi mutat de la oraș la țară și, din cauza greutăților, să fi făcut drumul înapoi, deși știe personal mii de membri ai grupului de pe Facebook pe care l-a fondat.
Andy Hertz nu crede că se poate vorbi de rentabilitatea vieții la sat comparativ cu cea de la oraș, ci doar de schimbarea stilului de viață.