Profesorul Ioan Cristian Moldovan a fost ales primar al orașului Luduș în iunie 2012 și a fost reales în funcție la alegerile locale din anul 2016.
Încă din primele zile ale mandatului său a fost preocupat de buna gospodărire a orașului și de crearea condițiilor bune de muncă și de viață pentru toți cetățenii care l-au votat sau nu la cele două scrutine electorale. În ultimul număr al publicației am prezentat realizările pe care le-a înregistrat începând cu anul 2012, iar în acest număr, primul din acest an, continuăm dialogul cu prezentarea proiectelor pe care dorește să le pună în practică în perioada următoare.
Reporter: Domnule primar, continuăm discuția noastră cu o temă de larg interes pentru cetățenii orașului, și anume, ce pregătiți pentru acest an și pentru perioada următoare?
Ioan Cristian Moldovan: În perioada de sfârșit de an am pregătit mai multe proiecte de investiții de mare interes pentru oraș. Am depus unele proiecte pe fonduri europene, altele pe fonduri guvernamentale și, evident, vom continua și proiectele finanțate cu fonduri pe măsura bugetului nostru. Toate acestea vor continua investițiile în oraș și în dotările sale.
Parcul Tineretului
Rep.: Putem să începem cu prezentarea proiectelor finanțate din fonduri europene.
I.C.M.: La această categorie am depus la Agenția de Dezvoltare Centru din Alba Iulia, un proiect pe Mediu, un proiect mare și valoros care va aduce un plus de farmec orașului. Este vorba despre refacerea în totalitate a Parcului Tineretului.
Rep.: Acest parc a fost neglijat de toate administrațiile publice locale de până acum și așteptăm cu nerăbdare acest nou obiectiv turistic. Alte proiecte?
Educație…
I.C.M.: În domeniul educației vrem să depunem două proiecte la care încă mai lucrăm. Chiar dacă încă nu au apărut termenele de predare ale acestora, noi vrem să le lansăm cât mai repede.
Rep.: Care sunt aceste două proiecte?
I.C.M.: Este vorba despre extinderea clădirii Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu” pentru că de multă vreme spațiile sunt insuficiente și trebuie să apelăm la diferite soluții provizorii. Un alt proiect se referă la construirea unei creșe noi în cartierul Independenței, acolo unde dispunem de teren pentru construcție și unde locuiesc multe familii tinere.
Rep.: Se vor bucura mulți tineri care în prezent trebuie să își ducă pruncii la o distanță destul de mare până la singura creșă din oraș.
Iluminat public
I.C.M.: Ne preocupă în mod deosebit și eficientizarea energetică, iar pentru aceasta depunem două proiecte importante. În primul rând, vrem să îmbunătățim calitatea iluminatului stradal și scăderea consumului prin înlocuirea becurilor cu incandescență cu lămpi moderne, cu leduri. Al doilea proiect din acest domeniu este reabilitarea integrală a instalației electrice din Primărie.
Amenajare spații verzi, bibliotecă, stadion…
Rep.: Aveți proiecte care se bazează pe finanțare din fonduri guvernamentale?
I.C.M.: Am depus proiecte care vizează dezvoltarea orașului în mai multe direcții. Avem în vedere amenajarea zonei din apropierea blocurilor ANL prin crearea spațiilor verzi și modernizarea căilor de acces. Proiectul este depus, la fel și cel prin care vrem să construim o hală agroalimentară nouă în Piața săptămânală a orașului. Un alt proiect important este reabilitarea integrală a Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” și construirea unei Biblioteci la etajul clădirii. Avem mare nevoie de un spațiu nou pentru bibliotecă deoarece spațiul în care funcționează acum este impropriu acestei activități.
Rep.: Știu că era în discuție și reabilitarea stadionului Mureșul. Ce ne puteți spune despre aceasta?
I.C.M.: Pentru stadion avem în vedere realizarea unui proiect pe fonduri guvernamentale prin care, pe lângă reparațiile necesare la tribună și la vestiare, am propus construirea unei piste de alergare, de competiție. Știți că avem în oraș profesori antrenori de atletism cu bune rezultate la nivel național și internațional. Acum mulți tineri practică cu succes atletismul și merită să aibă condiții bune de antrenament. În aceste zile lucrăm la un proiect de reabilitare a străzilor Mureșului și Crângului, proiect pe care îl depunem pentru finanțare cu fonduri europene. Sper ca locuitorii acestor două străzi să se bucure în curând de ele.
Rep.: Mai sunt străzi neasfaltate în oraș…
I.C.M.: Pentru acestea pregătim Studii de Fezabilitate pentru continuarea acțiunii de asfaltare a străzilor din oraș. Vrem să asfaltăm toate străzile pietruite. Avem în vedere în primul rând străzile din cartierul Gheja unde toate străzile laterale sunt neasfaltate.
Patinoarul funcționează
Rep.: În această iarnă a întârziat amenajarea patinoarului artificial. De ce?
I.C.M.: Ne pare rău de întârziere, dar Guvernul Cioloș nu ne-a dat banii cuveniți la rectificarea de buget. Nu am contractat realizarea patinoarului decât atunci când am fost convinși că vom avea banii necesari. Acum patinoarul, mai mare decât cel de anul trecut, funcționează.
Proiecte din fonduri proprii
Rep.: Pentru proiecte realizate din fonduri proprii ați programat ceva?
I.C.M.: Da, dorim să reabilităm Monumentul eroilor din cimitirul ortodox. Pentru această lucrare am prevăzut suma de 60.000 de lei. După succesul înregistrat cu containerele de gunoi subterane dorim să mai amenajăm două asemenea instalații în cartierele de blocuri.
Rep.: Toate acestea înseamnă bani de la buget.
I.C.M.: Sperăm ca noul guvern PSD să aloce mai mulți bani pentru oraș pentru că Guvernul Cioloș nu ne-a repartizat nici banii din cotele defalcate care ne reveneau în urma activității economice decât cu mare întârziere. Cu acest guvern nu am semnat niciun contract de finanțare. În acest an vrem să punem în fondul de rezervă mai mulți bani pentru finanțarea unui număr mai mare de studii și proiecte pe care vrem să le finalizăm și care costă foarte mult atunci când accesăm fonduri europene și guvernamentale.
Muzeu de istorie
Rep.: Ne apropiem de final, vă rog să ne spuneți o ultimă noutate.
I.C.M.: Una dintre dorințele mele a fost amenajarea unui mic muzeu de istorie. Din păcate, soluțiile pe care le-am încercat nu au fost fezabile. Iată că a apărut și ideea salvatoare. În proiectul de construire a spațiului pentru bibliotecă vom găsi loc și pentru un muzeu de istorie. Și pentru că suntem la început de an urez tuturor cetățenilor orașului un călduros „La mulți ani!”.
Ioan A. Borgovan