Contrabaşii construiţi de lutierii din Reghin, membri în Asociaţia Artiştilor Lutieri din România (AALR), urmează să fie folosiţi în concertele din cadrul ediţiei 2023 a Festivalului Internaţional George Enescu, care se desfăşoară în perioada 27 august – 24 septembrie, la Bucureşti.
„Suntem bucuroşi că reuşim să asigurăm cumva continuitate ideii pe care ne-am propus-o în 2019. De atunci am participat la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu. Contribuţia noastră este una majoră. Asigurăm o expoziţie anul acesta la Sala Palatului – anul trecut am avut chiar şi la Ateneul Român o expoziţie pe toată durata festivalului – care va dura 30 de zile. Şi o altă latură importantă este faptul că efectiv se va cânta cu o parte din instrumentele construite la Reghin, cu contrabaşii, în special, pentru că sunt nişte instrumente mai greu de deplasat şi de mutat şi unele orchestre care vin din străinătate cer să li se pună la dispoziţie contrabaşi pentru a concerta în evenimentele de la Bucureşti. Suntem bucuroşi că în anii trecuţi au fost mulţumiţi de instrumentele noastre şi continuă să ni le ceară”, a declarat, marţi, vicepreşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Claudiu Mare.
Numărul instrumentelor reghinene cu care se va concerta la Festivalul Internaţional George Enescu va depinde de la un concert la altul.
„Sunt orchestre care au nevoie de trei, de cinci contrabaşi, în evenimentele mai restrânse de la Ateneu orchestrele mai mici vor cânta de foarte multe ori cu contrabasul baroc, pe care îl punem la dispoziţie, un instrument mai rar, mai atipic, şi ne bucurăm că sunt recunoscute cumva instrumentele construite în România. În expoziţie o să avem cam toată gama de instrumente cu arcuş, începând de la vioară, violă, violoncel şi contrabas. Prin această participare anuală încercăm să creăm cumva un obicei ca oamenii din capitală, din toate zonele ţării, să ştie că în fiecare lună septembrie, Asociaţia Lutierilor din Reghin se va duce acolo, va fi prezentă cu expoziţie pe durata de 30 de zile a întregului festival”, a spus Claudiu Mare, care a precizat că expoziţia este cu vânzare.
El crede că expoziţia este o cale bună pentru tinerii studenţi, care pot să încerce instrumentele şi accesoriile pentru acestea, făurite la Reghin.
„Avem şi arcuşuri pentru fiecare categorie de instrument în parte. Deci este o ofertă largă şi un raport calitate-preţ foarte bun, zic eu. Mulţumim pe această cale autorităţilor şi în special Consiliului Judeţean Mureş. Ei au înţeles să ne sprijine şi în anii trecuţi şi în anul acesta e o colaborare care sper să dureze. Suntem norocoşi că participăm la acest mare festival, fiind unul dintre cele mai festivaluri de muzică clasică de pe plan mondial. Este un regal care se desfăşoară pe 30 de zile, vor fi câte trei-patru concerte în fiecare zi, pentru toate gusturile şi pentru toate preferinţele”, a susţinut Claudiu Mare. AGERPRES