Copiii din Târgu Mureş, între care şi Benjamin, elev din clasa a IV-a, şi Yasmine, care este în clasa a VII-a, ambii la Liceul Vocaţional de Artă, care stau acasă în urma măsurilor luate pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus, nu privesc apariţia COVID-19 în lume ca pe o fatalitate, ci mai degrabă ca pe o oportunitate de a petrece mai mult timp cu părinţii lor, dar şi ca pe o lecţie menită să îi înveţe ceva anume pe adulţi.
Pe lângă desenele pe care le realizează în aceste zile, în care transmit în mod constant mesaje de încurajare şi de reîntoarcere la grija pentru natură, copiii lansează şi mesaje profunde care îi uimesc din ce în ce mai mult pe părinţi.
„Coronavirus a fost trimis ca o lecţie, să vadă şi oamenii că nu pot face mereu ce vor cu animalele, cu copiii şi cu bătrânii. Toţi citesc articole care să le spună cum să se apere, dar nimeni nu se opreşte din a face rău, nimeni nu se gândeşte la ce a făcut rău până acum. Oamenii sunt mult prea violenţi, falşi şi au uitat să iubească şi să preţuiască ce au. Chiar şi acum, toţi îşi pun măşti şi se dezinfectează, dar continuă să se expună (…) Pământul a plâns când i-au fost distruse pădurile şi animalele. Cerul a plâns când au fost bătuţi şi maltrataţi copiii, când nu au avut mâncare şi case şi părinţi care să-i iubească. Acum, adulţii de peste tot ştiu ce înseamnă să vină cineva puternic, iar ei se tem şi nu se pot apăra cu bani. Acum, ei ştiu că nu poţi avea puterea dacă nu ai şi iubirea. Copiii sunt bine pentru că iubesc şi lor acum nu prea le e teamă. Ştiu că soarele răsare în fiecare zi”, i-a spus Benjamin mamei sale, Codruţa Pop, în timp ce aceasta dezinfecta pardoseala.
Deşi îşi cunoaşte bine copiii, fiindcă se numără printre părinţii singuri care se străduiesc să petreacă cât mai mult timp în familie şi depune eforturi considerabile să se împartă între serviciu şi casă, Codruţa Pop spune că mesajul copilului de doar 11 ani a uimit-o, la fel cum a rămas profund impresionată şi de desenul realizat de sora băiatului, Yasmine.
„După toată poluarea făcută de noi, planeta are nevoie de o pauză. Pământul respiră odată cu noi. Când noi avem probleme respiratorii, facem tot posibilul să le rezolvăm. Dar dacă locul în care trăim nu poate respira, nu ştim sau nu vrem să îl ajutăm? Ne ferim de pericolul pe care îl poate reprezenta soarele, dar nu ne dăm seama că ceea ce facem noi naturii ne poate omorî mult mai repede. Desenul meu reprezintă pământul, aşa cum ar trebui să fie, curat, lângă el este luna care ne arată claritatea lucrurilor, iar deasupra, în soare, sunt toate ţările, toată lumea asta care, de fapt, trăieşte sub acelaşi soare. Noi toţi suntem una! Suntem părţi din acelaşi întreg şi doar având grijă de noi şi de natură putem aduce la normal legăturile pentru care ne aflăm aici. Virusul ne învaţă o lecţie şi au murit mulţi oameni. Dacă nu înţelegem acum, va veni unul şi mai mare. Ne afectează fricile şi alergatul prin magazine mai mult decât virusul în sine”, ne-a descris Yasmine desenul pe care l-a realizat.
Mama celor doi copii ne spune că, deşi în această perioadă mai lucrează de acasă, iar din două în două zile merge la serviciu, pauza primită de părinţi este menită să îi apropie din nou pe aceştia de copii şi nicidecum să îi facă să intre în panică, aşa cum vede pe reţelele de socializare.
„Mi se pare ciudat că multe mămici sunt disperate pentru că trebuie să stea în casă cu copiii lor. Cer sfaturi pentru activităţi (ceea ce nu este rău, mai bine mai târziu decât niciodată) şi se plâng că nu pot ieşi şi nu mai ştiu ce să facă. Eu mă întreb unde au fost până acum? E atât de dificil să stai cu propriul copil în acelaşi perimetru? E dificil doar când nu îl cunoşti, când l-ai lăsat într-o parte sau în alta, mulţumită că îl poate educa altcineva în locul tau. Activităţile pe care le faci acum sunt tot cele pe care ar fi trebuit să le fi făcut până în acest moment. Copilul te învaţă, dacă ştii să îl asculţi”, a subliniat Codruţa Pop.
Mama Yasminei şi a lui Benjamin crede că cel mai important lucru în această perioadă este ca adultul să stea în casă şi să se protejeze, astfel încât să îşi protejeze şi copilul.
„Panica de pe reţelele de socializare nu ne face bine, pentru că transmitem fricile şi îngrijorările noastre copiilor, care devin şi ei, la rândul lor, agitaţi. Tot ceea ce trebuie să facă acum o mama e să rămână calmă, focusată pe copil. Ştim prea bine că cei mici fac, în primul rând, ce văd la noi. Perioada aceasta, de stat în casă, să o vedem ca un prilej de apropiere şi redefinire a relaţiilor cu copiii noştri. Să fim recunoscători că îi avem, că sunt sănătoşi şi îi putem strânge în braţe. Ce nu ar trebui să facem? Să le vorbim urât, să îi jignim, să ne izolăm în camere la televizor şi pe telefoane. Să îi iubim şi să fim conştienţi că pentru ei, în primul rând, avem şansa de a face lumea asta mai bună”, a conchis Codruţa Pop. AGERPRES