Elevii de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Petru” din comuna Sânpetru de Câmpie au fost invitaţi, joi, la „Hotarul dintre vremi”, un eveniment popular care se organiza în trecut pentru a marca graniţa temporală dintre vară şi iarnă, aşa cum este pomenită această zi în calendarul popular.
Potrivit profesorului Mihai Teodor Naşca, în calendarele populare, 26 octombrie este considerată zi de început al iernii, timp pe care îl gestionează Sâmedru sau Sfântul Dumitru, cel care se va îngriji de toate etapele premergătoare izbăvirii luminii, sărbătoare marcată de Naşterea Domnului.
„În 26 octombrie este pragul dintre vară şi iarnă. Pentru că în calendarele populare între vară şi iarnă exista un singur prag şi între cele două anotimpuri existau doi semeţi sfinţi care le patronau. Dacă toamna asta sau, mă rog, iarna care vine, şi durează şase luni, este patronată de Sfântul Dumitru sau Sânmedru, partea cealaltă este preluată de către Sfântul Gheorghe, la 23 aprilie. Legat de obiceiuri, împărţirea timpului în două e legat de lumină. Ce putem face noi ca să ajutăm să sporim lumina şi să sporim binele? Pentru că atunci la sărbătoarea Crăciunului, practic după solstiţiul de iarnă, când soarele trece de cele 3 zile importante în care stă pe cer (…) Deci după cele 3 zile apare lumina, pentru că noi am ajutat lumina, pentru că i-am făcut foc soarelui, pentru că l-am încălzit. În lumea satului toată manifestarea legată de toamnă este una legată de obiceiurile agrare”, a declarat presei profesorul Mihai Teodor Naşca, unul dintre organizatorii evenimentului.
Evenimentul central al „hotarului dintre vremi” a fost o lecţie deschisă, în care, cu ajutorul unei şezători, copiii au învăţat despre meşteşugurile de odinioară de la un meşter popular-cojocar, au contribuit la înfiinţarea unui mini muzeu cu obiecte vechi tradiţionale folosite în diverse meşteşuguri şi în amenajarea unei expoziţii cu bogăţiile toamnei şi produse culinare specifice locului.
„Este o mare sărbătoare la noi în şcoală astăzi, mai ales că şi în calendarul ortodox, dacă ne uităm şi îl studiem, observăm că este o sărbătoare, Sfântul Dumitru, şi am încercat să scoatem în evidenţă această sărbătoare care, în comuna noastră, împreună cu comunitatea locală, se marchează într-un anumit fel. Fermierii din comuna noastră vor avea o zi importantă la cămin, iar noi şi copiii venim în sprijin printr-o şezătoare populară. Dorim să reînviem ceea ce bunicii noştri făceau mai demult, îşi pregăteau lucrările, meşteşugul lor pentru iarnă. Iarna nu mai este aşa de mult de lucru şi atunci femeile şi feciorii, bărbaţii se întâlnesc în şezători pentru a-şi depăna amintirile, pentru a spune ghicitori, pentru a juca”, a declarat directoarea Şcolii Gimnaziale „Sfântul Petru”, Ana Diana Pintecan.
Primarul din Sânpetru de Câmpie, Spiru Şerban Crăciun, a remarcat, la hotarul dintre vremi, că anul 2023, din punct de vedere agronomic, a fost unul excelent, dar că în ciuda producţiilor record la porumb şi grâu, traderii de pe piaţă fac jocurile, iar agricultorii abia îşi vor scoate investiţiile.
„Precipitaţii multe, fără intemperii, caniculă, cu temperaturi foarte mari. Producţiile sunt bune spre foarte bune, mai ales la cultura de porumb la care s-au atins noi recorduri. Pentru grâu a fost un an bun, pentru plantele de nutreţ a fost un an excelent, având o coasă în plus, adică 25% din producţie peste cel anul trecut. A fost un an excelent în ceea ce priveşte condiţiile meteo. Din punct de vedere geopolitic, să folosesc un cuvânt la modă, şi din punct de vedere al situaţiei economice, şi nu numai, a traderilor de cereale care au acaparat aproape întreaga piaţă, preţurile sunt foarte joase. Şi cu producţiile astea fabuloase abia ne scoatem cheltuielile sau chiar nu. Aici vine măiestria fermierului şi aici vine vorba ţăranului: să nu punem toate ouăle într-un coş. Adică să nu avem doar cultura mare, chiar dacă la ora actuală cam spre asta s-a dus întreaga agricultură, ci să avem un pic de zootehnie, să avem şi altceva sau altă modalitate sau altă sursă de venit”, a spus primarul Spiru Şerban Crăciun.
În trecut, în comuna Sânpetru de Câmpie existau trei târguri mari, fiecare cu specificul său: cel de primăvară în 23 aprilie, de Sângeorz, cel de vară, în perioada 10-15 iulie, având ca punct central Târgul de cai, vestit în Europa, şi târgul de toamnă, în 26 octombrie, care era destinat vânzării oilor, care se încheia mereu cu sacrificarea unor oi grase şi pregătirea unei tocăniţe tradiţionale.
„În ziua lui Sâmedru, Sfântul Gheorghe sau Sângeorzul, predă cheile timpului pentru aproape şase luni lui Sâmedru, respectiv până pe 23 aprilie. Tocmai de aceea, această zi are semnificaţie pentru cei ce se ocupă de creşterea oilor, iar comuna Sânpetru de Câmpie are o bogată tradiţie în acest domeniu. Astăzi, în comună sunt mai mult de 10 ciobani şi peste 4000 de oi. Ziua este importantă pentru a face prognosticuri vizavi de iarna care vine: dacă oile dorm adunate urmează o iarnă grea cu multă zăpadă, la fel şi dacă pe pomi se găsesc multe gutui şi nuci”, a arătat Mihai Teodor Naşca.
Profesorul a mai spus că reţelele de socializare sunt pline de o sumedenie de exemple de oameni de la ţară pricepuţi în domeniul lor şi care sunt arătaţi drept figuri singulare, pe cale de dispariţie. „Pentru ca tradiţia să nu devină un element pe cale de dispariţie, cultivarea constantă şi graduală a tradiţiilor este o condiţie fundamentală”, a conchis profesorul Mihai Teodor Naşca, un recunoscut culegător de folclor. AGERPRES
Foto: Facebook Mihai Nașca