80 de copii vulnerabili din satele Laslea (jud. Sibiu), Seleuș (jud. Mureș) și Valchid (jud. Sibiu) sunt cu un pas mai aproape să citească în mod cursiv și să înțeleagă ce citesc. Între ianuarie și iunie 2024, cei mici au fost incluși într-o Rețea locală de cluburi ale copiilorde la țară,inițiativă care i-a ajutat să depășească obstacolele provocate de întârzierile în literație și de analfabetismul funcțional.
Intervenția educațională pentru participanți, cu vârste între 9 și 16 ani, este una de lungă durată. În ultimii 3 ani, numărul beneficiarilor de alfabetizare prin proiect a crescut de la 15 la 80. Astfel, scopul proiectului a fost să reducă rata analfabetismului și decalajul de învățare la sat, deservind din ce în ce mai mulți copii din zonele dezavantajate de lângă Sighișoara.
Copiii au lucrat în grupe restrânse, săptămânal, cu formatoare cu experiență didactică, pentru a progresa la citit în funcție de nivelul lor: unii elevi au progresat de la recunoașterea la reproducerea literelor alfabetului, alții de la citirea pe silabe la citirea cuvintelor întregi sau de la exprimare deficitară la prezentare cursivă. Copiii au beneficiat și de o masă caldă care i-a ajutat să se concentreze mai bine la fiecare atelier.
Lectura, exercițiile de înțelegere, jocurile pedagogice au fost folosite în cadrul unor module tematice în care copiii și-au îmbogățit cultura generală despre țări europene sau și-au însușit o serie de valori precum respectul, prietenia. De asemenea, pentru participanții de clasa a opta, atelierele au presupus pregătire la examenul național de limba română.
Impactul proiectului va fi vizibil pe termen lung, rețeaua de cluburi din cele 3 sate transilvănene continuând să lucreze cu copiii și în următoarea perioadă. De altfel, un copil participă la atelierele de alfabetizare în medie 3-4 ani pentru a recupera complet decalajul de literație față de nivelul specific vârstei lui. Acest efort este cu atât mai important cu cât alfabetizarea este fundația pentru o educație adecvată și o viață prosperă a copilului care va deveni tânăr adult.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.