Mai mult de o treime dintre familiile vulnerabile socio-economic au întâmpinat dificultăți în a procura alimentele necesare hrănirii copiilor în timpul stării de urgență, iar 23% nu au putut asigura copiilor medicamentele necesare. Sunt datele unui studiu efectuat de Salvați Copiii în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației, în perioada 22 – 25 aprilie, care arată, totodată, că peste 40% dintre copiii din eșantion nu au beneficiat de educația online, ceea ce agravează clivajul social. Conform estimărilor Salvați Copiii, numărul copiilor de vârstă școlară aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială care nu au participat la educația online poate trece de 400.000 de copii.
Studiul tip anchetă sociologică a fost realizat telefonic, în perioada 22-25 aprilie 2020, pe un eșantion neprobabilistic format din beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii.
Mărimea eșantionului: 513 familii, dintre care 99% au cel puțin un copil înscris la școală.
Astfel, datele anchetei sociologice arată că:
- 66% nu mai pot găsi de muncă ocazional (27%) sau că sunt în șomaj tehnic (17%);
- 7% au rămas fără loc de muncă
- 36% nu au putut procura alimente de strictă necesitate;
- 23% nu au putut procura medicamente necesare copiilor;
- 15% nu au avut acces la medic.
ACCESUL REAL LA EDUCAȚIE
Un factor suplimentar și agravant de discriminare l-a constituit în această perioadă accesul limitat sau lipsa accesului la educație.
La nivelul celor 891 de copii școlari din familiile cuprinse în eșantion, 162 au avut lecții online la toate materiile și 351 la unele materii, ceea ce înseamnă că 378 (42,42%) de copii nu au avut acces la educație online, ci doar la alte intervenții de educație la distanță, la sprijin educațional din afara școlii sau au fost complet privați de educație.
- 89 nu au acces la internet deloc (10%)
- 541 au acces la internet acasă doar prin telefoane mobile (60,7%)
- doar 261 au acces la internet și de pe desktop, laptop sau tablete (29,2%), dintre care doar despre 112 putem spune că au acces individual la echipamentele respective (12,2%).
Foto arhivă