Consultantul şef al Agenţiei Naţionale pentru Promovarea Industriei IT din Coreea de Sud (NIPA), Yoonsik Kim a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că instituţia guvernamentală coreeană va finanţa studiul de fezabilitate pentru ca municipiul să devină un oraş inteligent (Smart City), conform Strategiei Digital Mureş.
‘Suntem aici pentru a realiza Studiul de Fezabilitate al proiectului îndrăzneţ al Primăriei Târgu Mureş, pentru a ne împărtăşi experienţa şi cunoştinţele cu România. Am decis să finanţăm acest studiu deoarece implementarea unui asemenea proiect poate genera un exemplu demn de urmat de către orice administraţie locală din lume’, a declarat Yoonsik Kim.
Acesta a arătat că la finalizarea Studiului de Fezabilitate, undeva în cursul lunii noiembrie, NIPA va informa mediul de afaceri coreean, reprezentat de lideri globali din domeniul tehnologiei informaţiei despre posibilităţile de investiţii în Târgu Mureş şi că ştie că investitorii coreeni decid rapid.
‘Investitorii coreeni nu stau prea mult pe gânduri atunci când NIPA recomandă un studiu de fezabilitate şi recomandă un proiect. Chiar dacă noi suntem axaţi pe tehnologia informaţiei, recomandările noastre circulă rapid în mediul privat şi nu excludem ca alţi investitori coreeni, pe alte domenii de activitate să devină interesaţi de Târgu Mureş. Noi nu vom ezita să recomandăm şi să susţinem un oraş care demonstrează voinţa, competenţa, grija faţă de comunitate şi mediul înconjurător şi, nu în ultimul rând, multă pasiune în actul de conducere’, a arătat consultantul şef al NIPA.
Potrivit consultantului NIPA, capitala Coreei de Sud, Seul, a implementat conceptul de Smart City cu o tehnologie avansată şi că acesta este şi motivul pentru care acest concept se doreşte a fi implementat şi la Târgu Mureş, care deţine Strategia Digital Mureş.
Dana Miheţ, arhitectul şef al municipiului Târgu Mureş şi coordonatorul Strategiei Digital Mureş, a arătat că sistemul informatic presupune interconectarea tuturor instituţiilor, a cetăţenilor şi a firmelor din Târgu Mureş utilizând cele mai inovative tehnologii, inclusiv pe baza experienţei Coreei de Sud.
Acesta va putea genera economii de peste 5% din bugetul municipalităţii prin reducerea birocraţiei, a deplasărilor fizice, a eficientizării tuturor proceselor administrative şi private. Sistemul va aduce multe alte beneficii indirecte, multe necuantificabile încă, cum ar fi grija pentru mediul înconjurător prin reducerea semnificativă a consumului de hârtie, al reducerii consumului energetic şi al poluării.
‘Aşa cum am fost pionierii sistemului de urgenţă 112 (pentru cei care nu ştiu acest sistem a fost realizat de primăria Târgu Mureş , cu sprijinul SMURD şi apoi extins la nivel naţional) tot aşa vreau să implementăm aici un sistem real, eficient, utilizat în masa de către cetăţeni care apoi să poată fi preluat de orice oraş din Romania (…) Studiul de Fezabilitate realizat de NIPA va fi un reper şi o garanţie pentru companiile private interesate să intre într-un parteneriat public privat cu Primăria Târgu Mureş pentru implementarea proiectului. NIPA se traduce în experienţă, seriozitate şi eficienţă coreeana, exact ceea ce ne dorim aici în Târgu Mureş, şi în România în general’ a subliniat, la rândul său, primarul Dorin Florea arătând că investitorii serioşi pot fi atraşi nu doar prin vorbe ci prin studii realizate de către garanţii internaţionali ai fezabilităţii.
În cadrul primei săptămâni de lucru delegaţia coreeană împreună cu echipa DigitalMures.com au avut întâlniri cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea Petru Maior, Dispeceratul de Urgenţă, Camera de Comerţ şi diferite alte entităţi locale urmând ca până în luna noiembrie, a.c., când va fi finalizat Studiul de Fezabilitate, şirul întâlnirilor să continue atât în România cât şi în Coreea de Sud.
Vizita delegaţiei coreene survine ca urmare a demersurilor Primăriei Târgu Mureş de a dezvolta şi implementa strategia DigitalMureş.com şi semnarea unui Memorandum de Înţelegere cu Coreea de Sud privind finanţarea unui prim Studiu de Fezabilitate pentru un sistem informatic integrat municipal al cărui scop va fi eficientizarea şi simplificarea relaţiei între administraţie, cetăţeni şi mediul de afaceri.
Reprezentanţii municipalităţii au mai arătat că după aproape patru ani de pregătiri strategia DigitalMures.com începe să prindă contur, finanţarea Studiului de Fezabilitate de către NIPA fiind doar una dintre reuşitele administraţiei mureşene, întrucât Târgu Mureş, alături de mediul universitar şi SMURD, se află într-un stadiu avansat privind realizarea, printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, a celui mai puternic centru de supercomputing din Europa de Est care va avea ca scop susţinerea cercetării mureşene, dar şi atragerea investitorilor din acest domeniu.
Alte proiecte se află în diferite stadii, între acestea parteneriatul cu IBM pentru centrul de cercetare Transilvania fiind în acest moment în faza de discuţii la nivel guvernamentale pentru identificarea unor soluţii de finanţare, fie pe fonduri europene, fie guvernamentale.
‘Un important pas îl vor constitui discuţiile pentru realizarea unui Parteneriat Public Privat în vederea construirii în Târgu Mureş a Oraşului Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală, un district de afaceri care are ca scop atragerea investitorilor şi crearea de locuri de muncă, în toate domeniile de activitate principale şi complementare. Bazat pe modele care deja şi-au demonstrat fezabilitatea, Târgu Mureş îşi propune să devină în următorii 10 ani punctul zero al cercetării din Europa de Est şi să contribuie la repatrierea unor cercetători de elită ai României care astăzi, în lipsa resurselor şi instrumentelor necesare sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea în străinătate’, a mai arătat Dana Miheţ.
AGERPRES