O agenție de știri germană publica recent un articol în care arăta modul neprofesionist prin care au fost renovate numeroase biserici seculare din Transilvania, prin fonduri europene. Bisericile istorice au fost renovate în lipsa unor specialiști capabili să renoveze un monument istoric. Uneori, prin aceste acțiuni s-a redus valoarea istorică a clădirilor, având în vedere că au fost folosite materiale moderne în locul celor originale: de exemplu beton în loc de piatră sau țigle moderne în locul țiglelor specifice epocii în care monumentul a fost clădit. Adeseori, renovarea a inclus și lucrări a căror singur scop a fost de a utiliza fondurile: de exemplu, a fost înlocuit total acoperișul, deși vechiul acoperiș era în stare bună.
Rezultatul final este distrugerea parțială a unor monumente seculare, pentru bani.
Întrebarea este: cum este posibil ca statul să nu controleze cine renovează, ce specialiști sunt implicați când este vorba de monumentele istorice? Au fost și cazuri în care renovarea s-a făcut cu deținuți!
Concluzia celor de agenția germană de știri este că toate aceste lucruri negative se datorează corupției românești și încercării de a scoate cât mai multe fonduri din vistieria UE, în interes personal.
Astfel, lăcomia unor indivizi afectează până și istoria.
Nu-i de mirare că din 2010 până în prezent în România s-au înregistrat peste 310 condamnări pentru corupție în legătură cu fonduri europene.
Săptămânalul Punctul va reveni cu o anchetă referitoare la monumentele din zona județului Mureș și la modul în care s-a făcut renovarea acestora.
Titi DÃLÃLÃU