Coşari din 17 ţări europene şi din Statele Unite ale Americii au participat la Congresul Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari ESCHFOE la Tîrgu Mureş.
Înființată în anul 1954, numărând în prezent 21 de membri titulari cu drepturi depline din Europa, federația coșarilor din Statele Unite ale Americii având statutul de membru invitat, Federația Europeană a Maeștrilor Coșari – ESCHFOE este organizația internațională reprezentativă a breslei coșarilor.
Cu ocazia congreselor acestei federații, organizate din doi în doi ani, sunt prezentate și dezbătute activitățile care au menirea să conducă la atingerea scopurilor și obiectivelor federației, dar și alte teme de interes, cum sunt standardizarea în domeniul evacuării gazelor de ardere, siguranța în exploatare a coșurilor de fum, eficiența energetică, protecția mediului înconjurător prin reducerea emisiilor și a pulberilor în suspensie.
Apreciind activitățile desfășurate și progresele înregistrate de asociația de profil din țara noastră atât în plan intern, cât și în plan extern, conducerea acestei organizații internaționale a acordat dreptul de organizare a Congresului Federației Europene a Maeștrilor Coșari – ESCHFOE din anul 2018 Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee – ASFOCH.
Premieră
Astfel, pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a federației, un congres s-a desfășurat în România, în perioada 22-26 august.
La evenimentul din Sala de conferinţe a Imperial Inn Hotel din Tîrgu Mureş au participat Michael Verdebrer – vicepreședinte ESCHFOE, Oswald Wilhelm – președinte ESCHFOE, dr. Dieter Stehmeier, expert tehnic ESCHFOE, Mircea Bălșoianu, președinte ASFOCH, Sorin Sovre – Delgaz Grid – director divizie, col. dr. ing. George Sorescu, I.G.S.U., Simion Cristian Virgil, vicepreședinte ASFOCH, directorul academiei Prohornar.
„Avem în Europa foarte multe activități…
… și subiecte de discuție pe tema siguranței la incendii. Practic, prin munca și activitatea coșarului, indirect sau direct, asigurăm protecţia vieţii cetăţenilor. Sunt foarte multe incendii, foarte multe victime. De exemplu, în Germania există pe an aproximativ 600 de incendii cauzate de coşurile de fum. În România, avem 220 de morţi anual şi vrem ca aceste cifre să le minimalizăm, evacuarea gazelor de ardere de la încălzirile caselor să poată fi evacuată în condiții de maximă siguranţă. Noi promovăm comunicarea între ţări pe teme cum ar fi pregătirea profesională, perfecţionarea, schimbul de informaţii. Un alt subiect important este activitatea pe partea de norme europene şi de reglementări. Prin activitatea ESCHFOE dorim ca circulaţia informaţiilor între ţările membre să fie făcută fluent, în așa fel încât să se producă acel schimb de informaţii de care este nevoie. Este foarte importantă pregătirea profesională, noi punem mare accent pe faptul că acele persoane – care nu trebuie doar să cureţe coşurile, ci să şi verifice evacuările de gaze de ardere, să verifice sistemele de încălzire – să aibă o bună pregătire profesională”, a declarat preşedintele Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari – ESCHFOE, Oswald Wilhelm.
„Sunt bucuros că și în România…
… asociațiile de coșari sunt active pe partea de standardizare și indirect, prin activitatea lor, sunt active pe partea de standardizare europeană. Cele trei caracteristici esențiale în ceea ce privește construcția coșurilor de fum este să fie prietenoase cu mediul înconjurător, să poată fi folosite în maximă siguranță și să poată fi întreținute ușor și corespunzător. Prin munca lui, coșarul aduce un plus de siguranță”, a afirmat dr. Dieter Stehmeier, expert tehnic ESCHFOE.
„Întreținerea periodică a coșurilor de fum este o acțiune de importanță majoră, care are drept scop asigurarea unui tiraj corespunzător necesar funcționării la randament a surselor de căldură, exploatarea în deplină siguranță a instalațiilor termice bazate pe arderea diferitelor tipuri de combustibili și prelungirea duratei de funcționare a coșurilor de fum. Legislația în vigoare stabilește obligativitatea verificării, reparării, izolării termice şi curăţării cel puțin o dată pe an a coșurilor de fum și a canalelor de racordare, înainte de începerea sezonului rece. Specialiștii din domeniu recomandă o verificare a stării tehnice și de funcționare a instalațiilor de evacuare a gazelor de ardere și după ieșirea din sezonul rece, astfel încât să rămână timp suficient pentru asigurarea fondurilor și realizarea măsurilor de remediere a neconformităților. Populația trebuie să conștientizeze că se expune la riscuri foarte mari și poate să devină victima propriei nepăsări sau neglijențe în cazul în care nu tratează cu atenția cuvenită neconformitățile și curățarea periodică a coșurilor de fum. Societățile specializate, membre ASFOCH, care dispun de angajați calificați – absolvenți de cursuri de perfecționare organizate în cadrul asociației, precum și de dotare tehnică corespunzătoare, adoptă procedura de verificare prestabilită și de curățare adecvată situației de pe teren și fac totodată și propuneri proprietarilor de locuințe sau alte tipuri de clădiri privind soluționarea deficiențelor constatate la coșurile de fum.” – a declarat Mircea Bălșoianu, maestru coșar, președintele Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de fum și Șeminee – ASFOCH.
Serviciile prestate și activitățile desfășurate de membrii asociației au contribuții majore la funcționarea la randament și în deplină siguranță a instalațiilor de încălzire și ventilare, la protejarea mediului înconjurător, la reducerea riscurilor de incendii și de intoxicații cu monoxid de carbon. ASFOCH se implică activ și în conştientizarea populaţiei privind importanţa mentenanţei corespunzătoare a instalaţiilor de încălzire și ventilare, precum și a sistemelor de evacuare a gazelor de ardere, susține parteneriatul „Împreună pentru Siguranță” încheiat între I.G.S.U. cu E.ON România - care a salvat zeci de vieți în ultimii ani, prin inițiativele de informare împotriva incendiilor – și s-a alăturat și campaniei „România Sigură”.
„Ne bucurăm să fim la acest congres…
… Pentru compania noastră siguranța este întotdeauna primordială. Mă refer la siguranța clienților noștri, dar nu vreau să uit nici de siguranța angajaților noștri. Avem de 6 ani un parteneriat cu I.G.S.U. Eforturile noastre au dat rezultate, incidentele de genul intoxicației cu monoxid de carbon au scăzut la aproape jumătate de când există acest parteneriat, ceea ce înseamnă că acțiunile noastre de prevenire și informare au succes. Desigur, aceste acțiuni trebuie să continue iar unul din cele mai importante mesaje pe care le transmitem este necesitatea curățării coșurilor de fum, cel puțin de două ori pe an. Iar asta e obligatoriu să o facem cu coșari autorizați”, a subliniat Sorin Sovre-Delgaz Grid-director divizie.
„Recent am finalizat o statistică…
: 1.000 de morți în ultimii 5 ani în România, din care 10% au decedat ca urmare a incendiilor produse de coșurile de fum. 100 de persoane din care 23 persoane cu dizabilități, adică persoane care nu s-au putut evacua singure. Sperăm că prin activitatea de prevenire și prin curățarea autorizată a coșurilor de fum să scadă acest număr. Un alt punct, la fel de important al acestui parteneriat este partea de normative, avem colegi care lucrează împreună cu asociația pentru a implementa acest lucru, avem un viciu în zona asta la nivel național”, a arătat col. dr. ing. George Sorescu, I.G.S.U.
Asociația profesională din România a coșarilor, producătorilor, importatorilor, constructorilor de coșuri de fum, a sobelor și șemineelor precum și a societăților specializate în mentenanța instalațiilor de ventilare a fost înființată în anul 2007 de către un grup de specialiști din domeniile enumerate, cu ajutorul și având la bază experiența asociației similare a coșarilor din Italia.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.