Asociația hornarilor, constructorilor de coșuri de fum și șemineuri – ASFOCH – este pe zi ce trece mai cunoscută peste hotare. Școala de coșari de la Reghin a reușit să modernizeze o meserie veche de sute de ani și reprezintă țara la nivel internațional cu cinste.
20 de ani de „coșărit” în Slovacia
În perioada 26-27 aprilie, la invitația președintelui coșarilor din Slovacia, o delegație formată din Mircea Bălșoianu, președinte ASFOCH, Cristian Virgil Simion, director Academia ProHornar și Constantin Dîrja, calfa coșar ASFOCH a participat la sărbătorirea a 20 de ani de activitate a coșarilor din Slovacia.
„A fost un eveniment inedit, foarte bine organizat, tipic activității de coșărit. Am avut onoarea de a adresa câteva cuvinte de salut participanților. La nivel european doar reprezentanții a două țări și președintele federației au avut parte de această onoare. Noi fiind o organizație mai tânără, având doar 11 ani de activitate, avem ce învăța de la ei în ceea ce privește modul de organizare al unui asemenea eveniment până la cel mai mic detaliu”, a declarat Mircea Bălșoianu, președinte ASFOCH.
Participare mondială la Tîrgu Mureș
La Congresul Federației Europene pe care îl va organiza ASFOCH la Tîrgu Mureș în perioada 22-26 august, participarea va fi mondială. E așteptată inclusiv o delegație numeroasă din Statele Unite. Președintele asociației, împreună cu directorul Academiei ProHornar au participat la școlarizarea din Indianapolis, unde au reușit să promoveze cu succes evenimentul de la Târgu Mureș. „Își doresc să vină în număr cât mai mare la noi, aproximativ 12 persoane. Ceea ce pentru noi contează. Tematica congresului va cuprinde dezbateri despre legislația europeană și normele în vigoare, noxe, mediu, comitete tehnice, rapoartele tuturor țărilor participante cu ce au reușit să facă în ultimul an, reducerea poluării, pregătirea coșarilor; de asemenea se va discuta despre tot ce apare nou în fiecare an în acest domeniu. Pentru noi este o mândrie pentru că suntem prima asociație de acest profil din România și reușim să organizăm un asemenea congres, de așa anvergură. M-am bucurat că și colegii mei din Consiliul Director m-au susținut pentru alegerea locației, Tîrgu Mureș. Asociația, chiar dacă are sediul în Tîrgu Mureș este o asociație profesională la nivel național, are peste 120 de societăți membre, de la Constanța, până la Timișoara, Oradea, Craiova sau Maramureș”, spune Mircea Bălșoianu.
Pregătiri pentru Viena
O altă surpriză plăcută pentru asociație este invitația lansată de către Asociația VEUKO, prin președintele Robert Salvata, de a participa pentru prima oară la Congresul Asociației Europene a Sobarilor, la Viena. Delegația va fi formată din Cristian Virgil Simion, director Academia ProHornar și ing. Andrei Leșan, care este și Maestru Sobar, din Constanța. În aceeași perioadă președintele ASFOCH va participa la un alt seminar în Polonia.
„Întrucât ASFOCH a devenit membră VEUKO începând de anul trecut, anul acesta participăm pentru prima dată la Congresul anual al Federației VEUKO. La fiecare congres se discută despre ultimele tendințe în partea de legislație pe domeniul sobelor, respectiv ultimele tehnologii și tendințe în domeniu; VEUKO organizează de asemenea concursuri de design între sobarii din structurile membre, concursul curent urmând a se încheia în 2019”, a declarat directorul Academiei ProHornar, Cristian Virgil Simion.
În Germania și Polonia
În iunie sunt invitați la Congresul Asociației Coșarilor din Germania și la Congresul Coșarilor din Polonia. Pentru că ambele evenimente au loc în aceeași perioadă, au hotărât să participe la cel din Polonia, iar la anul vor merge în Germania.
Faptul că au o agendă atât de încărcată nu îi supără pe fondatorii asociației, ei reușesc cu brio să păstreze echilibrul și dinamica activităților pe care și le-au asumat.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.