Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş i-a acordat, în cadrul unei festivităţi organizate luni, titlul de Doctor Honoris Causa cosmonautului român, Dumitru Prunariu.
UPM Târgu Mureş a hotărât acordarea titlului de Doctor Honoris Causa cosmonautului Dumitru Prunariu în semn de recunoaştere a excelenţei ştiinţifice şi profesionale în domeniul ingineriei aerospaţiale, a contribuţiilor aduse la dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei româneşti şi internaţionale.
Conducerea UPM Târgu Mureş a arătat că, prin conferirea acestei distincţii, cosmonautului român i se recunosc, încă o dată, performanţele în domeniile ştiinţei şi cercetării spaţiului cosmic şi calitatea de reprezentant al României în cele mai înalte foruri ştiinţifice internaţionale.
În discursul său de după primirea titlului de Doctor Honoris Causa, intitulat „Explorarea umană a spaţiului interplanetar – o aventură ştiinţifică necesară”, Dumitru-Dorin Prunariu a arătat că răspunsul la întrebarea „Suntem singuri în Univers?” constituie o prioritate ştiinţifică de top şi că descoperiri ca cea anunţată recent de NASA reprezintă un remarcabil pas înainte spre atingerea acestui obiectiv.
Prunariu a făcut referire la anunţul făcut de NASA despre faptul că „Telescopul spaţial Spitzer a dezvăluit detalii importante despre primului sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni pământene în jurul unei singure stele”.
„Acest sistem de exoplanete denumit TRAPPIST-1, descoperit în luna mai 2016, cu ajutorul telescopului numit TRAPPIST, adică The Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, asistat de numeroase alte telescoape terestre, este relativ aproape de noi, aflându-se la aproximativ 40 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Vărsător. Toate aceste şapte planete ar putea avea apă lichidă – cheia pentru viaţă aşa cum o cunoaştem noi. Trei dintre aceste planete sunt situate ferm în zona locuibilă, zona din jurul stelei-mamă în care există cea mai mare probabilitate ca o planetă stâncoasă să aibă apă lichidă. Descoperirea stabileşte un nou record pentru cel mai mare număr de planete locuibile găsite în jurul unei singure stele din afara sistemului nostru solar”, a arătat Prunariu, care consideră că aceasta este o parte din puzzle-ul de întrebări cu privire la originea vieţii pe pământ.
Cosmonautul a afirmat că explorarea spaţială umană ajută la abordarea unor probleme fundamentale legate de locul nostru în Univers şi de istoria sistemului nostru solar.
„Prin abordarea provocărilor legate de explorarea cu oameni a spaţiului ne vom extinde tehnologiile, vom crea noi industrii şi vom ajuta la promovarea unor cooperări paşnice cu alte naţiuni. Curiozitatea şi explorarea sunt vitale pentru spiritul uman şi, acceptând provocarea de a ne deplasa mai adânc în spaţiu, aceasta va stimula pe cetăţenii lumii de astăzi şi generaţiile de mâine să se aventureze în aceste călătorii interesante. Niciun alt efort concentrat nu promite atât de multe beneficii”, a susţinut Prunariu.
AGERPRES