Am primit la redacție un comunicat semnat de Locotenent- colonel Sergiu Colceriu, Comandant al Comenduirii de garnizoană Târgu Mureș despre un eveniment emoționant, destul de rar întâlnit. Este vorba de aniversarea decanului veteranilor de război din județul Mureș, Ioan Gh. Cotârlă.
”În urmă cu aproximativ 1 an, pe data de 1 septembrie 2019, Căminul cultural din Habic era înțesat de lume. De fapt, ce mai încoace și-ncolo, erau peste 100 de oameni, asta însemnând că era prezent tot satul, plus alți invitați de seamă. Fericita gazdă care era în centrul acestei petreceri, era nimeni altul decât veteranul de război Ioan Gh. COTÎRLĂ, care împlinea 100 de ani, relatează Lt.Col Sergiu Colceriu.
”Fiind profund impresionat de ceea ce văzusem pentru prima dată în viața mea, nu m-am putut răbda să nu împărtășesc bucuria mea cu alți oameni care apreciază asemenea momente inedite și am postat câteva fotografii pe facebook, alături de următorul text:
,, O zi de neuitat pentru toti cei prezenți la eveniment. Felicitari familiei si tuturor celor care s-au implicat in organizarea evenimentului. Ne vedem la anul, bade Ioane! Până atunci sănătate și zile senine!”
Bineînțeles că nu l-am uitat și am ținut legătura cu familia dumnealui, prin telefoane sporadice date la intervale neregulate de timp. În primăvară, pe la inceputul lunii mai ne-am și întâlnit, cu respectarea regulilor impuse de apariția pandemiei care cuprinsese lumea.
Urmăream scurgerea timpului și calculam meticulos mișcările pe care le aveam de făcut la apropierea evenimentului. 101 ani. Câtă perfecțiune în acest număr! 1-0-1!”, a continuat comandantul șirul amintirilor.
Pregătirea evenimentului
” Înainte cu câteva zile am început organizarea evenimentului: relaționarea cu președintele filialei Mureș a Asociației Veteranilor de Război, neobositul – la cei 82 de ani ai dumniei sale – general-maior în retragere Gheorghe POPA, stabilirea detaliilor împreună cu familia veteranului de război privind efectuarea unei vizite la domiciliul acestuia (acordul acestora, data și ora potrivită, etc.).
Lista cu cele câteva cadouri simbolice nu a fost lăsată nici ea la întâmplare: un tort cu iaurt și fructe de pădure, o butelie de vin, un buchet de flori, diplome de onoare/aniversare și cel mai important, voie bună, ca să-i luminăm ziua bravului nostru veteran de război.”
Portret de veteran
Dintr-un articol semnat de regretatul colonel Constantin TRANDAFIR în 2015, intitulat ,,PORTRET DE VETERAN”, putem afla despre veteranul sărbătorit la împlinirea celor 101 ani de la naștere.
”…Veteranul de război COTÎRLĂ GHEORGHE IOAN din satul HABIC, com. PETELEA, născut la 27 august 1919, la 23 de ani a fost încorporat în data de 18.10.1942 la Batalionul 8 Grenadieri din armata Ungară.(…) a participat cu Batalionul 8 Grenadieri la lupte în Cehoslovacia, în zona orașului CIOT, unde a căzut prizonier în noiembrie 1944.
În timpul prizonieratului (5 ani la MATEIANSCA, din UCRAINA )a lucrat la o fabrică de armament, în construcții și în agricultură. Acolo nu primea decât o masă pe zi, și aceea era o ciorbă de varză acră cu mămăligă, iar seara și dimineața o cană cu ceai care era mai mult apă caldă, cu o felie de pâine neagră din tărâțe.
După război și prizonierat, din nou la muncă și împreună cu soția FIRONUCA, au avut trei copii. Copiii trebuiau crescuți, trimiși la școală, așa că Badea IOAN (zis „Agentul”), a fost pe rând agent agricol la primăria din comuna Beica, președinte la cooperativa de consum timp de 19 ani și apoi viceprimar al comunei PETELEA, de unde a ieșit la pensie în 1981. Soția FIRONUCA, după o viață de muncă alături de un om drept ca bradul, și-a dat obștescul sfârșit, lăsându-i moșului grija gospodăriei, lucru de care acesta nu s-a plâns niciodată. Și acum urmărește la televizor știrile, este la curent cu cele mai importante evenimente și nu lipsește niciodată duminica de la slujbele ținute la sfânta biserică.
Secretul longevității sale este o enigmă, declarând ”Am mâncat ce se mănâncă, nu am mâncat numai miei și găini, ce s-a putut în familie, de am ajuns la 97 de ani”, În dimineața zilei când am fost la dânsul, l-am găsit la micul dejun, de la care nu lipsea veșnicul pahar cu vin, dar nu mai mult.(…)Drept recompensă pentru cei doi ani de război și cinci ani de prizonierat, are o indemnizație lunară de veteran de război de 112 lei.”
Aniversare cu regului impuse de Covid-19
Măsurile impuse de epidemie au restrâns numărul participanților. Au fost prezenți comandantul Garnizoanei, plt.adj. Sorin Archiudean de la Comenduirea garnizoanei, președintele filialei Mureș a Asociației Veteranilor de Război – general-maior în retragere Gheorghe POPA, iar dintre membrii familiei, fiica Maria cu soțul Traian Tulbure și fiul Ioan Cotîrlă cu soția Maria. Sărbătoritul gătit cu haine de sărbătoare, într-o formă de invidiat pentru cei 101 ani împliniți, își aștepta musafirii. ”Trecând peste toate relele provocate de situațiile inumane din timpul războiului, se consideră totuși un om norocos, pentru că, spre deosebire de alții, care și-au găsit sfârșitul pe câmpurile de luptă din țară sau din afara acesteia, el a reușit să se întoarcă la familie, să-și vadă fiul născut după plecarea sa în război și să-și construiască o viață model, cu care se poate mândri acum la bătrânețe. La fel și noi, am descoperit în persoana sa un suflet bun, cald, credincios – dovadă stând și troița ridicată în curtea casei, ,,la drum”, în semn de mulțumire pentru ajutorul pe care Dumnezeu i l-a dat de-a lungul vieții, în pofida tuturor greutăților pe care le-a întâmpinat”, conchide comandantul Garnizoanei.
Sănătate, bade Ioan!
Foto plt.adj. Sorin Archiudean
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.