În dorinţa mea de găsire a unui stand inedit la Zilele Mureșene am făcut cunoştinţă cu o doamnă foarte amabilă din judeţul Cluj dintr-o localitate apropiată Mănăstirii Nicula.
Mi s-a prezentat ca fiind doamna Liana Curta dintr-un vechi neam de creştini ortodocşi, mari iubitori de picturi pe icoane. Aceasta mi-a declarat că în copilărie, vedea căruţe pline de icoane pictate de meşteri pictori şi încet s-a trezit în sufletul dânsei dragostea pentru pictura icoanelor pe sticlă.
De 25 de ani de când pictează împreună cu soţul ei, Adam Curta, aceştia folosesc tehnici vechi de 500 de ani păstrând frumuseţea, tradiţia şi mai ales valoarea inestimabilă a icoanelor pe sticlă. Au participat la numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. Familia de români din satul Luna de Jos, jud. Cluj, au dus faima României în Franţa, Polonia, Cehia şi Italia. Colaborează cu muzee renumite din România precum Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, Muzeul Satului ‚„Dimitrie Gusti”, Muzeul ASTRA sin Sibiu, etc.
Talent deosebit și pentru podoabe
Doamna Liana are un talent deosebit şi pentru podoabe cu mărgele, hand-made, artizanat şi altele.
La Tîrgu-Mureş vine de două ori pe an cu mare plăcere deoarece este primită foarte bine de către oamenii ospitalieri din „oraşul florilor”.
Icoanele familiei Liana şi Adam Curta sunt ca un cer deschis spre Dumnezeu şi te îndeamnă la smerenie.
Narcis SOCACIU