Municipiul Reghin, în calitate de lider de parteneriat în cadrul proiectului ,,Înfiinţarea unui centru de educaţie şi îngrijire a copilului cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani în municipiul Reghin” a organizat în perioada 15-17 martie evenimente unde au fost dezbătute teme precum importanţa egalităţii de gen, cadru legislativ, importanţa femeii în societate, echilibru între viaţa personală şi cea profesională etc. Partenerii din cadrul acestui proiect au fost oraşul Ungheni din Republica Moldova şi Filantropia Ortodoxă Alba-Iulia, filiala Reghin, proiect finanțat prin EEA GRANTS.
„Proiectul l-am început în 2014, am semnat contractul de finanțare în 2015 și tot atunci am început și implementarea lui. Are o valoare de 1.480.000 de lei. Ca și componente ale proiectului avem reabilitarea unei clădiri unde am înființat un centru, o creșă, Universul Prichindeilor, cu o capacitate de 25 de locuri, cinci locuri speciale pentru copii de etnie romă. O altă componentă este promovarea proiectului și o componentă de cursuri pentru femeile din categorii defavorizate. Proiectul se va finaliza în aprilie 2017, se vor angaja șapte persoane la acest centru, iar din luna mai copiii vor putea să meargă într-un loc deosebit, frumos și curat”, a declarat Adriana Roș, manager proiect.
În cadrul activităților, au avut loc mai multe seminarii și ateliere de lucru la care au participat atât reprezentanți ai administrației locale, instituțiilor de învățământ, antreprenori, cât și tinere mămici din comunitatea romă și reprezentanți ai factorilor interesați.
Temele abordate au fost cea a egalității și discriminării de gen. Înainte de a intra în tematica seminarului și a atelierelor de lucru, accentul s-a pus pe cunoașterea participanților între ei și constituirea grupului de lucru. În cazul noțiunilor teoretice s-au prezentat definiții, istoric și elemente de cadru legislativ în ceea ce privește discriminarea de gen. Acestea au fost gândite așa încât în primă fază să prezinte noțiunile teoretice, conceptele ce țin de discriminarea de gen pe o parte, pe de altă parte au avut loc aplicații practice pe grupe cu privire la aceste tematici și, nu în ultimul rând, au fost invitate 5 femei de succes. Aplicațiile practice pe grupe au urmărit să identifice problemele reale de discriminare de gen la nivelul comunității ca apoi să găsească soluții concrete și posibili parteneri și factori interesați care ar putea interveni la implementarea acestor soluții.
În cadrul evenimentelor au luat cuvântul ec. Maria Precup – primarul municipiului Reghin, prof. Demeter Maria – psiholog şi director adjunct al Gimnaziului de Stat Augustin Maior din Reghin, Irina Trifan – inspector învăţământ preşcolar, prof. Alexandrina Lupescu – director al Grupului Şcolar Ioan Bojor din Reghin, prof. ing. Țigu Cireșica – director al Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din Reghin. Invitatele au vorbit despre realizările lor personale ca şi femei, despre cum au îmbinat viaţa de familie cu viaţa profesională, despre cât curaj, muncă şi perseverenţă au investit pentru a ajunge acolo unde sunt acum.
Momentul întrebărilor și a dialogului…
.. între invitate și participante a fost unul deosebit, sinceritatea și naturalețea fiind elementele care pot să caracterizeze aceste ateliere. „Pe plan mondial se discută foarte aprig despre egalitatea de șanse și eradicarea discriminării pe bază de gen. Chiar dacă eu fac parte dintr-o echipă puternică de bărbați și niciodată nu m-am simțit discriminată sunt și eu femeie și trebuie să recunosc că sunt multe cazuri în care femeile sunt marginalizate sau mai prost plătite. Mă bucur că femeile din Reghin și din zonă vor beneficia de aceste activități și vor pleca de aici mai puternice, mai bine instruite”, a declarat e. Maria Precup.
Evenimentele s-au desfășurat la Casa Municipală de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”.
Codași…
Conform Indexul European al Egalităţii de Gen, lansat de către Institutul European al Egalităţii de Gen, Uniunea Europeană este abia la jumătatea drumului către o societate egalitară din perspectivă de gen, cu un scor mediu de 52.9 de puncte din 100. România a parcurs abia o treime din drumul către egalitatea între femei şi bărbaţi, având cel mai mic scor din UE, 33.7 puncte.
Egalitatea dintre femei şi bărbaţi este o valoare fundamentală a Uniunii Europene şi se regăseşte în toate politicile şi proiectele europene. Totuşi, diferenţele între bărbaţi și femei sunt considerabile. Rata de ocupare pe piaţa forței de muncă este mai mică pentru femei, la fel ca şi puterea politică. Iar femeile au un risc mai mare de sărăcie.
Imola Grama