Crescătorii de câini din rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina, care participă la Târgu Mureş la expoziţia internaţională ”Dracula Dog Show”, susţin că aşteaptă nerăbdători omologarea internaţională a rasei, care este anunţată pentru anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va întruni Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).
În urma acestei omologări, ei îşi vor putea înscrie patrupedele şi în competiţiile de peste hotare.
Până atunci, Alexandra şi Mihai Ungureanu din Sighişoara, proprietarii a trei ciobăneşti Bucovineni, participă la expoziţiile naţionale, precum cele organizate de Asociaţia Chinologică Mureş „Dracula Dog Show” şi „Transilvania Dog Show” sub egida Federaţiei Chinologice Internaţionale, care se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Târgu Mureş.
„Sperăm să fie recunoscuţi şi la nivel internaţional. Ne-am prezentat la „Dracula Dog Show” cu un mascul, Alun, care are 11 luni şi provine de la Canisa Dor Bucovinean. Suntem la al treilea concurs şi până acum am obţinut două premii, între care şi Best Baby in Show, când era căţel. Ciobănescul de Bucovina este bun de pază, iubitor, drăgălaş. Sunt câini docili, în general, şi ascultători, dar îţi ocupă mult timp pentru că necesită multă atenţie întreţinerea blănii. Periajul este foarte important, indicat ar fi zilnic, îţi ia undeva la două ore să îi periezi bine. Dar din punct de vedere al hranei nu sunt foarte pretenţioşi, soţul le pregăteşte în fiecare zi mâncare, dar mănâncă şi bobiţe”, a spus Alexandra Ungureanu.
Mihai Ungureanu a arătat că deşi cei trei ciobăneşti de Bucovina pe care îi deţine – un mascul şi două femele – stau dezlegaţi tot timpul în curte, îi scoate zilnic să alerge pe dealuri, fiindcă sunt câini care au nevoie de spaţiu şi de mişcare.
„Masculul achiziţionat din Canisa Dor Bucovinean şi femelele sunt achiziţionate de la crescători, dar sunt fără Pedigree. Chiar dacă anul viitor se va omologa, încă mai sunt nişte lucruri pentru a fi exact aşa cum dorim să fie. Tipicitatea lor, caracterul – mai sunt unele probleme – dar doar dacă se vor pune de acord toţi crescătorii acestea carcateristici vor fi uniformizate. Sunt câini de pază pentru oi, dar şi pentru proprietăţi. Nu trebuie un dresaj exagerat, e de ajuns un semidresaj fiindcă sunt docili şi foarte ascultători. Depinde foarte mult cum este învăţat, eu l-am învăţat ca în afara curţii să fie blând. În fiecare zi am un program cu ei şi îi plimb dezlegaţi, fără lesă. În curte e mai agresiv, îşi apără teritoriul. Au nevoie de un spaţiu destul de mare”, a subliniat Mihai Ungureanu.
Pentru creşterea câinilor din această rasă, Mihai Ungureanu a spus că nu recomandă ceva special, însă cei care vor decide să aibă un astfel de câine trebuie să îşi facă timp măcar o oră pe zi pentru un semidresaj şi pentru plimbare, dacă nu deţine un spaţiu larg.
„Sunt câini sănătoşi, nu beneficiază de o îngrijire specială, însă depinde de genetica câinelui. La acest câine nu am avut nevoie de suplimente, dar dacă au spaţiu de mişcare şi au o alimentaţie mai puţin bogată în proteine, atunci cresc sănătoşi. Mâncarea , dimineaţa primesc boabe şi seara le fac mălai cu orez şi carne de pui”, a declarat crescătorul.
Vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Petru Muntean, a anunţat, în urmă cu o zi, la Târgu Mureş, că Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi recunoscut definitiv ca rasă anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va întruni Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).
„Avem trei rase recunoscute internaţional Cobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic, sunt recunoscute definitiv, pentru că există nişte proceduri în Federaţia Chinologică Internaţională. Atunci când se recunoaşte o rasă, i se dă un număr de standard provizoriu pe 10 ani, după care trebuie să treacă de o nouă evaluare, un control al comisiilor FCI, după care sunt propuse la recunoaşterea definitivă. Această recunoaştere definitivă se face cu votul tuturor membrilor FCI în cadrul Adunării Generale a Federaţiei. Carpatinul şi Mioriticul au fost recunoscute la Milano, în 2015, cu ocazia Adunării Generale de la Milano, iar Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi recunoscut definitiv anul viitor, la Expoziţia Mondială de la Shanghai, unde se va desfăşura şi Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale Federaţiei Chinologice Internaţionale”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Petru Muntean.
Potrivit lui Petru Muntean, a patra rasă naţională, Ciobănescul Românesc Corb este încă în proces de selecţie, este o rasă recunoscută şi standardizată la nivel naţional, însă trebuie să se îndeplinească o serie de condiţii, iar apoi să fie întocmită documentaţia pentru a fi trimisă Federaţiei Chinologice Internaţionale.
Acesta estimează că documentaţia pentru recunoaşterea internaţională a rasei Ciobănesc Românesc Corb ar putea fi avansată la FCI cam într-un an, un an şi jumătate.
Sub egida Federaţiei Chinologice Internaţionale, Asociaţia Chinologică Mureş organizează, sâmbătă şi duminică, două expoziţii internaţionale, „Dracula Dog Show” şi „Transilvania Dog Show” şi patru expoziţii naţionale.
În cadrul , „Dracula Dog Show”, sâmbătă este anunţată şi o expoziţie de rase autohtone, unde vor participa 20 de Ciobăneşti Carpatini.
Dracula Dog Show este cel mai mare eveniment chinologic din România, iar în acest an 4.000 de înregistrări în cele două zile, asta înseamnă mai mult de 800 de participanţi din străinătate, plus români. În total reprezintă o prezenţă din 31 de ţări, expoziţia noastră este una realmente internaţională. Dacă pe plan internaţional sunt recunoscute 300 de rase, în acest weekend vor fi prezente la Târgu Mureş câini din aproape 200 de rase. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.