Prim adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Horea” al judeţului Mureş, colonel Cristian Buhăianu, a declarat, joi, că de la începutul acestui an s-au înregistrat 188 de incendii de vegetaţie uscată şi arderi necontrolate, cu 57,98% mai multe decât în primele trei luni ale anului trecut.
„ISU ‘Horea’ a fost solicitat să intervină la 6401 situaţii de urgenţă produse în zona de competenţă, cu o medie zilnică de 71,12 intervenţii, comparativ cu 6.627 intervenţii în trimestrul I al anului 2024. Din acest total, 5.625 au fost solicitări SMURD (87,88% din totalul solicitărilor), 776 fiind alte situaţii de urgenţă (…). Per ansamblu, ISU Mureş a avut 345 de intervenţii pentru stingerea incendiilor, dintre acestea 188 au fost de vegetaţie uscată şi arderi necontrolate (…) În primul trimestru al anului 2025 am avut 157 de incendii, comparativ cu 118 în anul 2024, o creştere de 33,05%, salvările de animale au avut o creştere de 25%, incendiile de vegetaţie uscată şi arderi necontrolate anul acesta fiind 188, comparativ cu 119 în anul 2024, creşterea fiind de 57,98%”, a precizat colonel Cristian Buhăianu, într-o conferinţă de presă.
Deşi au fost organizate numeroase campanii preventive, a arătat col. Cristian Buhăianu, fiind mediatizat riscul la care se expun cetăţenii atunci când dau foc vegetaţiei uscate, numărul acestor evenimente a crescut foarte mult.
„Din păcate, observaţi că pe primul trimestru al anului avem o creştere semnificativă pe acest palier la aproape toate subunităţile. La incendii şi arderi necontrolate de vegetaţie uscată, Detaşamentul de Pompieri Târgu Mureş a avut 85 de intervenţii, comparativ cu 66 anul trecut (a crescut cu 28,79%) Detaşamentul de Pompieri din Reghin, 112 anul acesta, faţă de 55 anul trecut (creştere de 103,64%), Sighişoara anul acesta a avut 39 (43 anul trecut, o scădere de 9,30%), Târnăveni – 50 de intervenţii anul acesta (36 în 2024, o creştere de 38,89%), Sărmaşu – 33 (20 anul trecut, creştere de 73,68%), Staţia de Pompieri Mercurea Nirajului – 26 (comparativ cu 18, o creştere de 44%). Per ansamblu, cu excepţia zonei de intervenţie a Detaşamentului Sighişoara, unde avem o scădere de 9,30%, în rest au crescut aceste incendii, arderi necontrolate de vegetaţie uscată”, a indicat col. Buhăianu.
Între cele mai dificile situaţii de urgenţă din acest an, reprezentantul ISU Mureş a menţionat incidentul din Gara CFR Albeşti de la începutul lunii ianuarie, când mecanicul de locomotivă a verificat garnitura de tren şi a constatat că la unul din vagoanele-cisternă un robinet era defect şi prezenta scurgeri masive de benzină. Colonelul Buhăianu a arătat că intervenţia a fost atipică, scurgerile de carburant fiind oprite prin folosirea unor elemente de material lemnos şi confecţionarea ad-hoc a unui dop, întrucât soluţia transvazării carburantului era una dificilă şi ar fi blocat un timp îndelungat calea ferată.
O altă „intervenţie atipică” în acest an a avut loc la Sighişoara, unde o cisternă cu motorină a fost implicată într-un eveniment rutier chiar în faţa spitalului din oraş, prezentând scurgeri de carburant.
„La momentul respectiv s-a luat măsura opririi circulaţiei pe o anumită zonă şi ulterior a fost mutată cisterna în câmp deschis, într-un spaţiu verde, fără pericol pentru vecinătăţi, evident, această deplasare făcându-se în condiţii de siguranţă. A fost solicitată o altă cisternă şi s-au luat măsuri pentru limitarea pagubelor materiale şi a pericolului de explozii”, a evidenţiat col. Cristian Buhăianu.
Tot de la începutul acestui an, a amintit reprezentantul ISU Mureş, a fost activat Planul Roşu de Ontervenţie, pentru prima dată în judeţul Mureş, în urma unui eveniment cu public numeros la un restaurant din Reghin, la care au apărut peste 30 de cazuri de toxiinfecţie alimentară. AGERPRES