Sandor Csegzi, căruia Biroul Electoral Judeţean nu i-a acceptat candidatura ca independent în Colegiul uninominal nr. 1 Târgu Mureş pe motiv că nu a prezentat listele de semnături în patru exemplare originale, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că intenţionează să atace Legea Electorală la CEDO, întrucât aceasta ar dezavantaja candidaţii independenţi.
‘Consider că mi s-a luat un drept fundamental garantat de Constituţie, dreptul de a fi ales, pe o chestiune de formă care nici nu are sens prea mare (…) Acest drept care mi s-a luat este pe fondul unei legislaţii prin care politicul actual nu doreşte a se afirma alte voci, din afara intereselor de partid (…) Doresc să merg mai departe, la nivel internaţional, pe linia drepturilor omului. Această lege nu poate fi aplicată în momentul de faţă pentru un candidat independent, mai ales dacă porneşte la Senat, că atunci cifrele (numărul de semnături necesare, n.r.) se dublează. Am şase luni să găsesc căile de apel. Dacă sunt mai multe, sunt mai multe, evident, CEDO este calea cea mai directă, pe care o ştim cu toţii. Trebuie să mă consult cu avocaţii’, a spus Sandor Csegzi.
El a spus că un candidat independent nu are dreptul la un însemn electoral, nu poate participa la tragerea la sorţi pentru un loc pe buletinul de vot, este plasat ultima poziţie pe buletinul de vot, iar pentru adunarea semnăturilor de susţinere pentru un colegiu de deputat ar trebuie să muncească ’34 de ore pe zi’ pentru a le strânge, în mai puţin de o lună.
‘Pentru un candidat independent, aceasta este o misiune imposibilă’, a spus Csegzi.
Sandor Csegzi, care ocupă în prezent funcţia de consilier al primarului din Târgu Mureş, a arătat că i s-a refuzat înregistrarea candidaturii – iar instanţele de judecată au confirmat decizia BEJ Mureş – deşi a depus listele cu numărul de semnături necesare, cuprinzând o listă originală şi trei copii autentificate la notariat.
Acesta a susţinut că, potrivit legii, copiile legalizate au aceeaşi valoare juridică, dar că i s-a respins înregistrarea candidaturii deşi există precedente, din alegerile locale din 2008 şi 2012, când candidaţi independenţi aflaţi în aceeaşi situaţie au fost acceptaţi în cursa electorală.
Csegzi a mai arătat că atunci când a anunţat că doreşte să candideze ca independent, împotriva sa ar fi fost ‘orchestrată o acţiune de denigrare în media maghiară’, că ar fi fost ‘foarte dur criticat’ şi că deşi a cerut drept la replică, nu i s-a acordat.
AGERPRES