Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că CSM a pornit o investigaţie împotriva unei comunităţi naţionale, în cazul declaraţiilor făcute la mitingul de la Sfântu Gheorghe la începutul lunii, iar acest fapt este ‘extrem de grav’. ‘Probabil ştiţi că CSM a pornit investigaţia, în urmă cu două zile, împotriva acestei manifestări care a avut loc la Sfântu Gheorghe. CSM mai trebuie să clarifice împotriva cui a pornit: împotriva celor peste 25.000 de oameni care au fost acolo şi s-au solidarizat, împotriva bisericilor tradiţionale maghiare, împotriva clericilor care au luat cuvântul, împotriva politicienilor care au luat cuvântul? Eu cred că CSM a pornit acum o investigaţie împotriva unei comunităţi naţionale, ceea ce este extrem de grav’, a afirmat Laszlo Borbely, în cadrul seminarului ‘Minorităţi naţionale şi comunităţi minoritare în UE’, organizat de Fundaţia Culturală ‘Bernady Gyorgy’ din Târgu Mureş, pe care o conduce.
Laszlo Borbely a susţinut că nu neagă independenţa justiţiei sau că în orice ţară justiţia trebuie să fie independentă, însă trebuie să se protesteze împotriva unor ‘decizii revoltătoare’ şi i se pare ‘nelalocul ei’ solicitarea Comisiei Europene prin care politicienilor români li se recomanda să nu comenteze hotărârile judecătoreşti. ‘Să nu-mi spună nimeni că atunci când sunt unele decizii revoltătoare, nedrepte şi nejustificate, după părerea noastră, nu trebuie să-ţi ridici vocea şi nu poţi să-ţi spui punctul de vedere – apropo de unele puncte onor Comisiei Europene. Unul din cele 11 puncte menţionate în vară, pe care România trebuia să le respecte, a fost ca politicienii să nu-şi mai exprime un punct de vedere vizavi de deciziile judecătoreşti. Mi se pare total nelalocul ei o asemenea cerinţă’, a afirmat Laszlo Borbely.
Vicepreşedintele politic al UDMR a precizat că atunci când a fost ministru al Mediului, în biroul său s-au legat cu lanţuri 30 de activişti ai Green Peace, care au protestat împotriva unei hotărâri judecătoreşti referitoare la Roşia Montană şi s-a întrebat de ce în acel moment CSM nu s-a sesizat.
Laszlo Borbely a solicitat în acest sens sprijinul Federaţiei Europene a Minorităţilor Naţionale (FUEN), care în numele celor 94 de minorităţi pe care le reprezintă să prezinte o declaraţie referitoare la ‘o decizie nedreaptă a unei judecătorii din România’. ‘Atunci când e FUEN, când e vorba de 94 de minorităţi – şi cer suportul FUEN, lui Diedrichsen (Jan Diedrichsen, preşedintele FUEN – n.r.), poate reuşeşte o scurtă declaraţie a FUEN în care 94 de minorităţi din Europa spun că da, este o decizie nedreaptă a unei judecătorii din România. Noi vorbim de valori europene şi când e vorba că doi oameni se duc 3 ani la închisoare pentru că şi-au făcut datoria? Poate acum CSM să pornească împotriva mea o investigaţie, pentru că am avut un punct de vedere foarte răspicat în legătură cu o decizie a unei judecătorii din Buzău. Şi probabil ar putea să pornească această investigaţie împotriva tuturor cetăţenilor români de etnie maghiară din România, pentru că nu cred că altcineva are un alt punct de vedere, în afara celor doi denunţători maghiari. Trebuie să dovedim că da, statul drept înseamnă că şi magistraţii şi procurorii şi toată lumea are o răspundere şi dacă iau decizii greşite trebuie să aibă o răspundere’, a accentuat Laszlo Borbely. El s-a referit la faptul că CSM a sesizat Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unor verificări în legătură cu declaraţiile publice ‘de natură a aduce atingere independenţei justiţiei’, făcute cu ocazia manifestării de la Sfântu Gheorghe, în 1 septembrie.
La seminarul ‘Minorităţi naţionale şi comunităţi minoritare în UE’ au mai participat senatorul UDMR Gyorgy Frunda, deputatul Attila Kelemen, liderul UDMR Mureş, directorul FUEN, Jan Diedrichsen, precum şi reprezentanţi ai minorităţilor germane, evreieşti, croate, armene şi rome din România.
AGERPRES