În ședința din data de 15 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că mesajele publice lansate de lideri ai UDMR și prelați catolici de origine maghiară cu ocazia protestelor organizate la data de 12 noiembrie 2016 în Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc pentru susținerea Liceului Teologic Romano — Catolic din Târgu Mureș, prezentate în articolul ‘Iar se ațâță dihonia la Târgu Mureș.
Proteste UDMR& Biserica Catolică Maghiară din Transilvania în patru orașe’, publicat în ziarul ‘Puterea’ în data de 14 noiembrie 2016, au adus atingere independenței și imparțialității procurorilor DNA și implicit a întregului sistem judiciar, cu consecința afectării prestigiului și subminării credibilității justiției.
Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției și are dreptul și obligația de a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independența sau imparțialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a sesizării Direcției Naționale Anticorupție.
La data de 4 noiembrie 2016, Biroul de informare și relații publice din cadrul DNA a emis un comunicat de presă referitor la punerea în mișcarea a acțiunii penale și luarea unor măsuri procesuale față de inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș și față de directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni vizând înființarea și funcționarea neautorizată a unității de învățământ menționate.
În acest context, la inițiativa unor reprezentanți ai Uniunii Democrate Maghiare din România și a unor ierarhi ai Bisericii Romano — Catolice, la data de 12 noiembrie 2016, în mai multe orașe din Transilvania au fost organizate proteste având ca scop susținerea Liceului Teologic Romano-Catolic și disculparea directorului său.
Cu această ocazie, președintele executiv al UDMR, dl. Kovacs Peter și parohul Bisericii Romano-Catolice ‘Sfântul Mihail’, dl. Kovacs Sandor, au lansat în spațiul public o serie de acuze la adresa activității Direcției Naționale Anticorupție, acreditând ideea că prin inculparea unui conațional de etnie maghiară, respectiv a directorului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, aceasta acționează în mod abuziv și nelegal, în scopul subminării învățământului în limba maghiară în România și, implicit, împotriva comunității maghiare.
Inspectorii judiciari au constatat că mesajele transmise în spațiul public de importanți reprezentanți ai comunității maghiare au fost lipsite de obiectivitate, de natură să influențeze în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea procurorilor DNA, cu consecința afectării imaginii întregului corp profesional și a scăderii încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmațiile lansate public referitoare la unitatea de învățământ menționată, în contextul derulării unor cercetări penale vizând înființarea acesteia, au depășit limitele admisibile ale dreptului la libertatea de exprimare, afectând independența și imparțialitatea procurorilor DNA și a sistemului judiciar în ansamblul său.
Raportul Inspecției Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro.
Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media