CSM Târgu Mureș nu mai poate efectua transferuri internaționale. Sancțiunea a fost dictată de Federația Internațională de Baschet încă din data de 23 februrie 2023 când forul internațional a considerat clubul din Târgu Mureș drept continuatorul grupării BC Mureș Târgu Mureș, echipă care înainte de părăsirea primei scene a baschetului românesc a acumulat datorii semnificative și a fost dizolvat de către Tribunalul Mureș într-o procedură de insolvență.
Actualmente CSM Târgu Mureș se află pe lista FIBA a echipelor ce nu au dreptul de a efectua transferuri internaționale, alături de alte trei grupări din România, anume CS Otopeni, CS Nova Vita Târgu Mureș (2 sancțiuni) și CSM Târgoviște. Considerată continuatoare a ABC Târgu Mureș, CSM Târgu Mureș a fost obligată să achite datoriile vechiului club. Ernests Kalve, Aleksandar Mladenovic, Ivan Ivanovic, Aliaksandr Pustahvar și Iuri Fraseniuc s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Baschetbalistic și mai apoi Federației Internaționale de Baschet, entități care le-au dat dreptate sportivilor, iar astfel CSM Târgu Mureș se vede nevoită să achite suma de 420.000 lei pentru a mai putea efectua transferuri internaționale. Decizia comunicată de FIBA în data de 23.02.2023 nu a fost atacată la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de către CSM Târgu Mureș fiind actualmente definitivă și executorie.
CSM Târgu Mureș și-a păstrat în mare parte lotul cu care a evoluat în sezonul trecut din Liga Națională de Baschet Masculin. Singurele noutăți sunt reprezentate de venirile lui Mladen Jeremic și Radu Paliciuc, ambii transferați din campionatul intern.
Sancțiunea a fost explicată printr-o postare pe social media de către societatea de avocatură specializată în dreptul sportului Gherdan & Asociații și cum astfel de interdicții se impun numai pe plan internațional:
„Succesiunea sportivă este o instituție juridică străină dreptului românesc intern, însă pe deplin aplicabilă în sportul internațional și implicit entităților din România ce participă în competiții ale ramurilor sportive recunoscute de Federații Internaționale.
Spre exemplu, dacă un club sportiv a falimentat este posibil ca o nouă entitate juridică să-i preia palmaresul și istoria pentru a concura din nou pe scena sportului național fără a fi nevoit să achite datoriile vechiului club?
Pe plan intern, instanțele de drept comun sunt reticente în a considera o entitate nou formată, care folosește culorile și istoria clubului falimentar, drept succesorul acestuia din urmă în sensul de a fi obligat să-i achite vechile datorii către sportivi și furnizori.
Pe plan internațional, Tribunalul Arbitral Sportiv aplică adagiul cuius commoda, eius et incommoda adică cine primește beneficiile trebuie să achite și datoriile și obligă noua entitate să achite datoriile vechiului club falimentar.
Regăsim multe exemple în fotbal, echipe precum Rapid București, FCU Craiova sau Politehnica Timișoara au fost considerate de FIFA continuatoarele fostelor echipe falimentare și au fost nevoite să achite vechile datorii.
Mult mai puține exemple se regăsesc în alte sporturi. În 2021 societatea noastră de avocatură a reprezentat cu succes o agenție de impresariat în procedura de recunoaștere a succesiunii sportive dintre ABC Târgu Mureș și CSM Târgu Mureș, două echipe de baschet din municipiul cu același nume.
Recent, Federația Internațională de Baschet a pronunțat o nouă decizie prin care CSM Târgu Mureș, continuatoarea ABC Târgu Mureș, a fost obligată să plătească datoriile vechiului club către foștii sportivi Kalve, Mladenovic, Ivanovic, Pustahvar și Fraseniuc în cuantum total de aproximativ 420.000 lei. Este a doua hotărâre de succesiune sportivă pronunțată de o Federație Internațională în România în alt sport decât baschetul.
Până la plata respectivelor datorii noua entitate nu va mai putea efectua transferuri internaționale de jucători.”
Printr-un comunicat de presă emis în această seară, conducerea clubului târg-mureșean a considerat decizia FIBA drept revoltătoare și discriminatorie fiind de părere că nu este continuatorul fostului club.
Referitor la hotărârea pronunțată de Federația Internațională de Baschet prin care a statuat că CSM Târgu-Mureș este continuatoarea ABC Târgu-Mureș, prin prezenta vă comunicăm faptul că nu suntem de acord cu cele statuate prin această decizie, sens în care aducem la cunoștința publicului că lucrăm la declanșarea tuturor demersurilor legale pentru a schimba această decizie.
Atragem din nou atenția asupra faptului că CSM Târgu-Mureș este un club polisportiv, cu 14 secții sportive şi NU este continuatoarea ABC Târgu-Mureș, nici din punct de vedere juridic și cu atât mai puțin din punct de vedere sportiv, având în vedere faptul că nu am preluat nici istoria și nici palmaresul acestei din urmă echipe de baschet.
Acesta este un răspuns la informațiile apărute în social media:
CSM Târgu-Mureș a muncit din greu ca să ajungă din nou pe prima scenă baschetbalistică din România, începând demersul din ligile inferioare și NU a luat locul niciunei alte echipe.
Cu privire la evoluția căilor legale pe care le vom demara vă vom ține la curent, în prezent CSM Târgu-Mureș așteaptă poziția Federației Române de Baschet cu privire la această chestiune și a altor instituții publice, având în vedere că CSM Târgu-Mureș este o entitate juridică publică finanțată din bani publici, care nu poate plăti datoriile acumulate de către o entitate juridică privată cu care nu are absolut nici o legătură în afară de faptul că practică același sport.
Apreciem hotărârea Federației Internaționale de Baschet revoltătoare și discriminatorie, având în vedere că ne influențează cât se poate de negativ activitatea sportivă, dar cu toate acestea vă asigurăm că echipa de baschet are lotul format pentru sezonul următor şi va continua proiectul propus, bazat pe continuitate.
Conducerea CSM Târgu Mureş
Sursa: baschet.ro