„În momentul în care instalezi o centrală de bloc, la o capacitate destul de mare, legea impune să ai fochist 24 de ore. De asemenea, dacă montez centrala pe bloc, la unul de 11 etaje, cel de la parter vrea să aibă apă caldă când dă drumul la apă, cel de la etajul 11 se frige. Pentru a evita astfel de situații, se pun tot felul de instalații care costă”, ne-a declarat Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via România și al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI).
Comșa spune că doar pe partea instalațiilor costurile cresc cu 15-20%, iar în prețul final al apartamentului, ponderea este de 5%.
Centralele de bloc se pot instala la subsol, caz în care pereții trebuie să fie mai groși, astfel încât să nu afecteze structura de rezistență a clădirii în caz de explozie, și are nevoie și de o tubulatură prin care să fie eliminate gazele arse deasupra blocului. Comșa spune că mulți dezvoltatori le instalează pe bloc, pentru că e mai simplu, iar etajul tehnic nu taie din CUT-ul (coeficientul de utilizare al terenului) proiectului.