Speciile protejate din pădurile harghitene – ursul brun, lupul, râsul şi pisica sălbatică – au o populaţie stabilă, nefiind identificate riscuri majore care să le pună în pericol, arată evaluarea finală realizată de Agenţia de Protecţia Mediului Harghita.
Acţiunea de evaluare s-a făcut la speciile strict protejate care trăiesc în pădurile harghitene, respectiv ursul brun, lupul, râsul şi pisica sălbatică, a început după topirea zăpezii şi a continuat până săptămâna trecută, când a avut loc centralizarea informaţiilor.
La evaluare au participat echipe mixte formate din inspectori de mediu, silvicultori, gestionarii fondurilor de vânătoare, custozii situri-lor Natura 2000 şi ai rezervaţiilor şi parcurilor naturale din judeţ, precum şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Braşov şi cei ai Gărzii de Mediu Harghita.
Şeful Serviciului Deşeuri şi Arii Protejate din cadrul APM Harghita, Both Jozsef, a declarat că observarea speciilor protejate din pădurile judeţului are loc pe tot parcursului anului şi este făcută de maiştrii de vânătoare, care cunosc foarte bine animalele după anumite semnalmente, după cicatrici sau după forma capului şi trec toate acest date în registre.
În timpul primăverii se verifică dacă cifrele furnizate de maiştrii de vânătoare sunt reale, specialiştii făcând observaţii directe în punctele de monitorizare. În acest an, ei au avut la dispoziţie şi imaginile de pe camerele de luat vederi instalate în mai multe zone din judeţ şi au putut vedea dacă un anumit animal apare în mai multe locuri, pentru a nu-l număra de două ori.
De altfel, Both Jozsef a precizat că în urma acestei evaluări nu se pot obţine cifre exacte ci doar estimări, ‚întrucât nu este vorba de un recensământ, de numărarea animalelor din coteţ’.
Datele obţinute de membrii echipelor de evaluare arată că în pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1000 de urşi, aproximativ 500 de exemplare de lupi, circa 300 de râşi şi între 500 şi 550 de exemplare de pisică sălbatică.
Potrivit lui Both Jozsef, speciile protejate din judeţ au o populaţie stabilă şi nu sunt supuse la pericole majore. În ceea ce priveşte ursul, specialistul APM a spus că acesta este deranjat în mediul său natural de tăierile de material lemnos şi acesta este motivul pentru care se apropie de localităţi şi uneori produce şi pagube.
În fiecare an, datele centralizate cu numărul de animale protejate se comunică Ministerului Mediului, urmând să fie informată Comisia Europeană, care va stabili ‚’derogarea de la protecţie’’, în urma căreia se va şti câte animale strict protejate vor putea fi împuşcate din pădurile harghitene. În cazul unei singure specii protejate din judeţ, respectiv râsul, vânătoarea este interzisă.
AGERPRES