Pădurile… o poveste adeseori tristă și fără vinovați în România de astăzi… Vedem la știri păduri defrișate și vinovații lăsați liberi. Totuși, care este situația pădurilor mureșene? Subiectul este important, având în vedere că pădurea mureșeană acoperă o treime din suprafața județului și reprezintă un factor decisiv în regenerarea și echilibrarea aerului, solului și a apei. În prezent, suprafața fondului forestier la nivelul județului Mureș este de 217.722 de hectare, din care proprietate publică a statului 105.033 de hectare. Informații despre pădurile mureșene am primit, mai ales, de la ing. Adrian Pîrlea, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Mureș.
Împăduriri
Una dintre activitățile foarte importante ale Direcției Silvice Mureș se referă la împăduririle unor zone din județul Mureș. În acest scop, Direcția Silvică Mureș are pe teritoriul județului 69 de pepiniere silvice în suprafață de 7.887 de ari, din care 5.671 de ari destinați producerii de puieți forestieri și 970 de ari pentru puieți ornamentali. Anual, în pepinierele silvice se produc pentru nevoi proprii circa 2,5 milioane de puieți forestieri care sunt folosiți la lucrările de împăduriri în fond forestier și terenuri degradate. În plus, se mai produc și aproximativ 120.000 de puieți ornamentali anual, din 30 de specii și varietăți (în această primăvară au fost valorificați 4.524 de puieți ornamentali, cu o valoare de peste 580.000 de lei).
În urma controlului anual din toamna anului 2013, DS Mureș a propus pentru 2014 lucrări de completări cu arbori în suprafețele regenerate anterior și lucrări de întreținere necesare. Astfel, în primăvara anului 2014, DS Mureș a împădurit integral aproape 320 de hectare și a completat cu puiet încă peste 100 de hectare.
„Campania a debutat la câmpie mai repede ca în alți ani, dar la munte a fost prelungită din cauza căderilor abundente de precipitații mixte, cu toate acestea lucrările s-au executat corespunzător dovedit și de procentele ridicate de prindere, între 85% și 95%”, a declarat pentru Punctul ing. Pîrlea Adrian, purtătorul de cuvânt al DS Mureș.
În pepinierele DS Mureș se produc specii forestiere precum: cele de rășinoase – brad, duglas, larice, molid, pin negru și pin cembra și cele de foioase – gorun, stejar pedunculat, stejar roșu, castan porcesc, fag, glădiță, nuc negru și comun, salcâm, cireș, frasin, paltin, tei s.a.
Astfel, în urma eforturilor depuse de DS Mureș, în perioada 2002 – 2013 s-au redat în circuitul forestier 500 de hectare teren degradat. „În anul 2011 s-au realizat împăduriri în suprafață de 634 de hectare, în anul 2012 am împădurit 621 de hectare, iar în anul 2013 am realizat 236 de hectare regenerări naturale, 212 hectare împăduriri, 83 de ha de completări curente, iar în pădurile altor deținători avem 84 de ha de regenerări naturale și 121 ha de împăduriri”, a precizat ing. Pîrlea.
Lemn și pentru foc
În anul 2012, din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, a fost recoltat un volum de 9578,5 mii mc masă lemnoasă.
În 2013 DS Mureș a valorificat 391 de mii mc masă lemnoasă în valoare de peste 61 de milioane de lei.
Anul acesta, până în luna mai inclusiv, DS Mureș a valorificat masă lemnoasă în cantitate de aproape 165.000 de metri cubi, în valoare de peste 30 de milioane de lei.
Interesant de știut este faptul că DS Mureș valorifică și lemn de foc. Anul acesta, până la începutul verii vânzând aproape 3.000 mc de lemn în acest scop.
Totodată, DS Mureș a vândut anul acesta peste 13 mii de puieți ornamentali către populație, în valoare de peste 54 de mii de lei.
În plus, DS Mureș mai realizează venituri și din produse vânătorești, din produse piscicole, din paza pădurilor etc. Toate aceste venituri merg la bugetul de stat.
Furturi: mii de controale, sute de sancțiuni și contravenții
Direcția Silvică Mureș are printre activitățile de bază și paza pădurilor. Paza fondului forestier național împotriva ocupărilor ilegale de terenuri din fondul forestier, a tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor și a degradării pădurilor sau a obiectivelor de orice fel amplasate în fond forestier, a pășunatului, precum și împotriva altor fapte păgubitoare pentru integritatea fondului forestier se organizează și se execută potrivit Regulamentului de pază a fondului forestier aprobat prin H.G. 1076/2009.
Astfel, DS Mureș, împreună cu Inspectoratul de Poliția Județean și Jandarmeria, acționează pentru combaterea fenomenului contravențional și infracțional din pădurile mureșene.
În baza analizei acțiunilor desfășurate pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori, a transportului, prelucrării și comercializării ilegale a materialelor lemnoase în perioada cuprinsă între începutul anului și sfârșitul lunii mai 2014, vă putem furniza cele mai importante date în această privință.
DS Mureș a efectuat 2.213 acțiuni referitoare la tăieri de arbori din care au rezultat 14 infracțiuni și 756 de contravenții. Au fost aplicate peste un milion de amenzi și au fost confiscați 450 de mc de material lemnos.
La controlul instalațiilor de debitat lemn rotund în cherestea (gatere) au fost făcute până la sfârșitul lunii mai 18 controale și au fost aplicate amenzi în valoare de 9.000 de lei, fiind confiscați 27 mc de lemn.
Anul trecut, au fost constatate un număr de 62 de infracțiuni cauzate de tăierile ilegale de arbori și aproape 1.700 de contravenții. La gatere au fost aplicate trei contravenții și au fost confiscați 30 de mc de lemn.
Curiozități: hoții pot să fure mai mult
În domeniul silvic, la fel ca în numeroase alte domenii, parlamentarii și politicienii noștri sunt ori incompetenți, ori își bat joc de poporul acesta și de avutul statului. Legile create de politicieni încurajează adeseori infractorii, în loc să-i sperie. Astfel, de curând, hoții de lemne pot să fure mai mult pentru a fi încadrați la infracțiune. Se consideră infracțiune dacă se fură de cinci ori valoarea unui mc de lemn. Dar, înainte valoare unui mc de lemn era de 81 de lei. Acum, prin Hotărâre de Guvern, valoarea mc de lemn a crescut la 101 mc.
În plus, infracțiunile sunt arareori pedepsite cu închisoare. În mod normal, pentru infracțiunea de furt de lemne din pădure se poate ajunge la o pedeapsă cuprinsă între 3 luni și 3 ani de închisoare. Dar, adeseori nu se începe urmărirea penală fiindcă, în cazul în care proprietarul unei păduri taie mai mult decât îi permite legea, judecătorul spune că nu are cum să-l pedepsească pentru că nu se poate fura pe sine. Și astfel, cu toate că pădurea este furată și tăiată abuziv și fără un plan logic de protecție a fondului forestier, cel care a tăiat excesiv primește cel mult o amendă.
O altă problemă constată de pădurari este că romii care în trecut furau lemne pentru a se încălzi iarna, acum fură și pentru speculă, vânzând lemnul mai departe.
Titi DÃLÃLÃU