Din multele studii și clasamente care se fac în Europa, România iese de obicei șifonată, la coada clasamentelor. Unul din clasamentele în care, din păcate, suntem pe primul loc, este cel al privitului la televizor. Potrivit anchetei „Un an de televiziune în lume”, un român petrece zilnic cinci ore și jumătate în fața micului ecran, către dublul mediei constatate de același studiu, care e undeva la trei ore și un sfert. După români, cei mai împătimiți fani ai televizorului sunt grecii (aproximativ patru ore și jumătate/zi) și spaniolii (aproximativ patru ore/zi).
Nu știu dacă vă dați seama cât de triste sunt aceste date, în condițiile în care majoritatea covârșitoare a producțiilor care rulează pe micile ecrane din România pot fi catalogate, fără exagerare, drept niște deșeuri toxice atât ca putere de informare, ca să nu mai vorbim de puterea lor de educare. Sigur, e absurd să crezi că educația se face la televizor, dar nici nu putem compara vreodată telenovela de neam prost produsă în România (sau importată de prin Turcia), cu producțiile HBO, AMC sau Showtime (care costă ceva mai mult, prin urmare nu prea sunt importate la noi). La fel, putem merge mai departe pe aceeași idee încercând să comparăm BBC News, Euronews sau CNN cu RTV, Realitatea sau Antena 3. Diferența e ca de la cer la pământ.
Puneți aceste date alături de cifrele dezastruoase în ceea ce privește vânzarea de carte în România, unde un best-seller se vinde în aproximativ 20-25.000 de exemplare pe an, adică undeva la 80 de ori mai puțin față de un best-seller din Franța (ce-i drept, cu o populație de vreo trei ori și ceva mai mare decât a României, dar chiar și așa…).
Tocmai am împlinit un an de când am renunțat la televizor. Nu-mi lipsește, chiar dacă mai „trișez” online câteva minute, o dată la vreo zi-două, de regulă să văd cum acoperă televiziunile de știri anumite subiecte. Invariabil mă îngrozesc și scârbesc de-a dreptul de ceea ce văd, mai tare decât o făceam atunci când aveam televizor. Prefer să îmi iau informația sau „divertismentul” tot din online, unde posibilitățile de a alege sunt mult mai consistente, în ciuda deșeurilor care se găsesc și acolo cu nemiluita.
Iar la final dacă ar fi să parafrazez mesajele CNA, pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să renunțați și dumneavoastră la televizor. Veți vedea că vă veți simți mai bine.
Cătălin Hegheș