Decesul neașteptat al omului de afaceri Sorin Ţerbea a lăsat nearanjate succesiunea în vârful principalelor business-uri pe care le derula. Omul de afaceri renunţase, în acte, la mare parte din afacerile sale. Sau a fost altceva la mijloc. Cert este că cele mai importante companii pe care le administra nu îi aparţineau. Ne referim, în special, la Salubriserv SA şi la Manadas Prod SRL.
Punctul de plecare
Un comentariu pe Facebook postat de către un om de afaceri târgumureşean ne-a alertat referitor la cine apăreau, de fapt, în acte ca acţionari ai companiilor pe care majoritatea celor care îl cunoşteau le asociau cu Sorin Ţerbea. O verificare sumară pe listafirme.ro, respectiv pe recomonline.ro pentru a studia acționariatul, respectiv starea firmelor pe care majoritatea ar fi băgat mâna în foc că Sorin Țerbea le patrona, ne-a dus spre alte nume de persoane. Mai mult, Sorin Țerbea nu mai deținea niciuna dintre companiile care rezistau pe piață, în schimb apărea în acționariatul celor care se aflau în procedura de declarare a insolvenței, erau radiate sau în faliment chiar. Dar să vedem mai exact despre ce este vorba.
Salubriserv SA, fără acționarul majoritar
SC Salubriserv SA, operatorul de salubritate în municipiul Tîrgu-Mureş şi, în acelaşi timp, compania care se ocupa de deszăpezire în oraş, dar câştigase, de asemenea, mai multe contracte de deszăpezire pe drumurile naţionale era deţinută ca acţionar majoritar de Manadas Prod SRL Tîrgu-Mureș. Deținătorul majorității părților sociale ale Manadas Prod era Doina Deak. Spunem era pentru că Doina Deak este una dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în teribilul accident de elicopter. Acţionariatul Salubriserv SA este completat de către celălalt acţionar al Manadas Prod SRL, Emilia Morar, directorul Complexului President, singura supravieţuitoare a accidentului, Constantin Ichim, László Karácsony, Pop Emilia Elvira şi AVAS. Cine o va moşteni pe Deak Doina vom afla în lunile ce urmează. Din informațiile noastre, aceasta avea o soră.
Deak Doina, ce împlinise 58 de ani, era originară din același oraș cu Sorin Țerbea, și se căsătorise cu Deak Tiberiu, născut în Borsec. Aceștia erau stabiliți în Germania, la Berg-Gladbach, unde aveau un local – Manadas Steakhaus.
Cel care va prelua frâiele SC Salubriserv SA va manageria o afacere de aproape 34 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro anual, potrivit ultimului bilanţ contabil. Compania a raportat în 2012 un profit de 431 de mii de lei şi avea 386 de angajaţi. De altfel, doar din contractul cu Primăria Tîrgu-Mureș, compania încasa anual peste 10 milioane de lei, pentru serviciile de salubritate și de deszăpezire prestate. Contractul a fost încheiat în 2008 și are o durată de 8 ani.
La Salubriserv SA era în derulare o procedură de divizare parțială demarată în 17 iulie a.c.
Probleme de contract
În primăvara acestui an, o comisie a Consiliului Local Tîrgu-Mureş a identificat nereguli grave în ceea ce priveşte derularea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare. Astfel, deşeurile nu sunt cântărite, nu se precolectează în punctele de precolectare din municipiu, platformele de precolectare nu au fost realizate, spălarea şi dezinfectarea recipientelor a fost transferată în sarcina asociaţiilor de proprietari, Primăria nu a urmărit calitatea prestaţiei şi cantitatea de deşeuri municipale transportate efectiv, deşeurile stradale nu se cântăresc, nu s-a realizat sistematizarea prin relocarea deşeurilor nivelate şi compactate, nu s-au respectat clauzele referitoare la protecţia mediului, depozitul nu a fost închis etc. Financiar, comisia a constatat expirarea scrisorii de garanţie bancară de bună execuţie a contractului la data de 25.02.2012, dar în urma solicitării comisiei se emite o nouă scrisoare de garanţie la data de 26.02.2013, în cuantum de 162.331 lei (36.000 de euro), care este însă inferioare cerinţelor contractuale.
Pe parte de investiţii, comisia a remarcat că acestea nu au fost realizate, creându-se un prejudiciu bugetului local de peste 2,5 milioane de lei, prejudiciu constatat şi de Camera de Conturi. În plus, deşi era obligată prin contract, Primăria Tîrgu-Mureș nu a întreprins măsuri pentru recuperarea contravalorii investițiilor nerealizate de Salubriserv în primul an de contract (2008), ba mai mult acestea au fost amânate motivându-se realizarea proiectului judeţean de management a gestiunii deşeurilor.
Ultima amânare datează din 2011, când Consiliul Local a decis amânarea cumpărării europubelelor şi mai aprobă realizarea investiției ,,Amenajare depozit provizoriu de deșeuri și drum de acces”, în valoare de 1.131.170 de euro, de către Salubriserv, valoare egală cu valoarea investițiilor amânate sau la care s-a renunțat conform HCL 403/2009 și conform art. 1 din prezenta HCL.
Având în vedere că HCL nr.198 din 19.05.2011 nu prevede și un termen de realizare a acestei investiții, Salubriserv nu a realizat această investiție până acum. Cu toate că în mod normal, contractul ar fi reziliat, Primăria a plătit sume frumuşele operatorului de salubrizare, în schimb nu a încasat redevenţa datorată de Salubriserv. Comisia a propus ca până la 31 august să fie remediate toate problemele constatate, altfel contractul să fie reziliat.
Manadas Prod, în aceeaşi situaţie
Despre acţionarii Manadas Prod SRL am amintit mai sus. Compania este cea care deţine Complexul President, însemnând complexul de la ieşirea din Tîrgu-Mureş spre Cluj-Napoca, adică Hotelul President, centrul spa Aqua Rock, restaurantul Steakhaus Manadas, cu Sala de nunţi şi Sala de conferinţe, centrul expoziţional. Afacerea Manadas Prod SRL nu pare în acte extrem de rentabilă, atâta vreme cât, în 2012, a înregistrat o pierdere de aproape 440 de mii de lei la o cifră de afaceri de 8,36 de milioane de lei. Numărul angajaților Manadas Prod se cifra în 2012 la 52.
De asemenea, Sorin Ţerbea tocmai finalizase construcţia Hotelului Belvedere din Sovata, la care de asemenea nu apărea în acte.
Sorin Țerbea era acționar însă în companii fără activitate sau aflate în faliment precum Terom International Cristești, Georgia Group Spedition – faliment, Salconstruct SRL, Manpel SA. De asemenea, Ţerbea era partener cu Lucian Lascu în Eurobet, companie aflată pe pierdere, respectiv cu Pauliner Sandor Tibor în Winterdienst, firmă care a depus ultimul bilanț contabil în 2010.
Accident, tragic
Omul de afaceri Sorin Ţerbea şi-a pierdut viaţa într-un accident de elicopter în 29 iulie a.c., după ce aparatul de zbor s-a prăbuşit într-unul din iazurile din comuna Tăureni. Alături de acesta au mai decedat pilotul elicopterului, Nicolae Iacobescu, şi cetăţenii germani – familia Deak – Ludovic Tiberiu, tatăl, Doina – mama, şi Tiberiu – fiul, în vârstă de 33 de ani. Una dintre cauzele accidentului e posibil să fi fost starea psihică a pilotului Nae Iacobescu, generată de o posibilă nouă audiere a sa la Direcţia Naţională Anticorupţie. Pilotul fusese inculpat alături de omul de afaceri târgumureşean în celebrul dosar „Mită la arbitrii”, deschis în 2011 de către procurorii DNA. Această ipoteză a fost lansată de către primarul comunei Tăureni, Ovidiu Oltean.
Sorin Țerbea fusese achitat în primă instanță în acel dosar alături de fostul șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile, chiar în primăvara acestui an.
Până în acest moment, anchetatorii nu ştiu dacă a fost o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică a aparatului de zbor, ceea s-ar putea stabili doar după o expertiză şi studierea cutiei negre. Ceea ce s-ar putea să dureze săptămâni bune.
Ligia Voro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.