În 10 zile, unele centrale termice de cartier ar putea fi repornite, şi anume acolo unde mai sunt peste 50% dintre locatari sau proprietari nedebranşaţi. Locativ a fost acreditat de ANRSC, spun reprezentanţii Executivului, şi va putea timp de 60 de zile să opereze provizoriu sistemul de termoficare. Ceilalţi târgumureşeni se pot înscrie pentru ajutoare, bineînţeles dacă nu au venituri prea mari. Din nou, am constatat că dispreţul faţă de banii contribuabililor târgumureşeni e la el acasă în Consiliul Local. De ce … vă arătăm mai jos.
Problema termoficării, împărțită în două
Consilierii locali reuniţi la ultima şedinţă de Consiliu Local au avut de votat două proiecte de hotărâri care priveau problema termoficării. Unul în ceea ce priveşte redesenarea zonei unitare de termie – dacă mai există aşa ceva -, iar al doilea referitor la acordarea unor ajutoare de urgenţă persoanelor care nu au apă caldă, nu se vor mai afla în zona unitară de termie şi au venit per membru de familie sub 786 de lei.
Pe rând
Potrivit unor declaraţii recente, venite atât din partea Executivului local, cât şi din cea a consilierilor, în acest moment în Tîrgu-Mureş mai sunt branşaţi 3.000 de târgumureşeni la sistemul centralizat de termoficare. În aceste condiţii, redesenarea zonei unitare de termie ni se pare o poveste de adormit naivii, dar consilierii au fost de acord cu un nou recensământ al încă branşaţilor. În funcţie de acest recensământ e posibil ca unele centrale termice de cartier să fie repornite, şi anume acolo unde mai sunt peste 50% dintre locatari sau proprietari nedebranşaţi. Vestea proastă este că şi dacă vor avea apă caldă în termen de 10 zile – cum au promis din nou reprezentanţii Primăriei şi cei ai Locativ -, preţul gigacaloriei s-ar putea să urce galopant, şi anume până la 1.200 – 1.300 de lei per unitate. ,,Unde mai sunt branşaţi peste 50 % vor avea apă caldă, pentru o perioadă scurtă va rămâne gigacaloria la acest preţ. Într-o lună de zile ne vom da cu adevărat seama care sunt pierderile pe sistem”, a declarat consilierul local Claudiu Maior.
Ceilalţi târgumureşeni care nu au apă caldă au două variante. Dacă au sub 786 de lei venit per membru de familie, nu mai sunt în zona unitară de termie şi nu au apă caldă din motive independente de ei – cum aveam să citim textul cinic al proiectului de hotărâre – se vor putea adresa Primăriei Tîrgu-Mureş cu o cerere pentru a solicita ajutor de urgenţă. Va urma o anchetă socială din partea angajaţilor Executivului, iar, dacă îndeplinesc condiţiile, vor beneficia de 1.816 lei per familie şi de 1.082 de lei dacă sunt persoane singure. Cererile se depun în termen de 30 de zile de când s-a adoptat hotărârea. ,,În maxim 30 de zile vom şti cum stă situaţia şi atunci vom putea calcula şi un preţ real şi să vă spunem persoanele care vor beneficia, numărul lor”, a mai completat Maior. (Acum fie-ne permis, credem că toţi consilierii locali din legislaturile de când s-a înfiinţat Energomur SA şi care au votat până acum proiectele cu sistemul centralizat de încălzire şi au pompat bani în pământ ar cam trebui să suporte aceste ajutoare de urgenţă şi nu târgumureşenii de banii cărora şi-au bătut joc.)
Al doilea aspect pe care am dori să îl sesizăm este că, deşi reprezentanţi ai municipalităţii au încercat să ne aburească cu teoria consilierilor locali răi şi care nu vor să voteze ajutoarele de urgenţă care ar fi fost pe ordinea de zi, ce să vedeţi? Şi la ultima şedinţă Proiectul de hotărâre a intrat în dezbatere în regim de urgenţă, deşi, nu-i aşa, a mai fost supus de vreo două ori dezbaterii, cam nevăzute şi neauzite pentru noi, cei mulţi.
Al treilea ar fi că sperăm ca bieţii oameni care au într-adevăr probleme să mai găsească pitiţi pe undeva bani ca să îşi suplimenteze fondurile pentru sistemul individual de încălzire şi să nu îi apuce iarna umblând după instalatori şi autorizaţii.
Iar în al patrulea rând, tot acest scandal al termoficării a adus în discuţie un nou ţap ispăşitor, şi anume directorul Locativ SA, Ovidiu Moldovan, căruia i s-a cerut demisia. ,,Să plece de la SC Locativ, pentru că este unul dintre principalii vinovaţi pentru criza apei calde şi să vină o altă persoană care înţelege care este rolul acestei societăţi, care sunt responsabilităţile sale”, a solicitat social-liberalul Cornel Brişcaru.
Aleşii dau…
…că nu dau din banii lor. Aşa s-ar putea califica povestea apartamentelor pe care Primăria le-a cumpărat la un preţ de ne doare sufletul pentru banii târgumureşenilor. Începută în primăvară, cu aprobarea fostului Consiliu, în şedinţa de joi a CL am aflat că Primăria e pe cale să perfecteze vânzarea – cumpărarea a 136 de apartamente cu 1 şi 2 camere. Preţul pe care îl vor plăti în cinci ani, cu doi ani de graţie, este de 880 de euro per mp. Afacerea contractată cu RCB Development-Consulting, pentru imobilele din Bulevardul Pandurilor, îi vor usca pe târgumureşeni la buzunare, mulţumită preţului minunat stabilit de consilieri pentru începerea licitaţiei, şi anume 900 de euro per mp. „Din păcate din 400 de apartamente pe care am vrut să le achiziţionăm n-am reușit decât 136. Încă suntem în negocieri, pentru că de exemplu, una dintre societăţile care a câştigat n-a fost de acord ca TVA-ul să se plătească, aşa cum a hotărât Consiliul Local, doar la sfârşit, ci dorea în cinci tranşe, lucru care nu se putea îndeplini”, a spus consilierul Maior. Dacă acestuia îi părea rău că târgumureşenii nu sunt suficient de îndatoraţi, probabil, ţinând cont că doar pentru cele 136 de apartamente suma de plată va urca la câteva milioane de euro, aleşii PSD nu au fost de acord cu această tranzacţie.
,,Mi se pare absolut anormal să fiu de acord sau să fim de acord cu achiziţionarea din piaţă cu 880 pe mp a unor apartamente de la o anumită firmă. Cred că soluţia nu este achiziţionarea la astfel de preţuri în condiţiile în care sunt şi la 200 şi la 300 de euro. Dacă se dorea cumpărarea de pe piaţa liberă, trebuia să se facă altfel. Procedura urmată e una care ridică mari semne de întrebare cu privire la legalitate, contractele ce urmează a fi încheiate pentru acele apartamente pot fi la un moment dat puse în discuţie de persoane fizice sau de autorităţile statului care le vor verifica”, a spus Cornel Brişcaru.
Vânzarea ANL mai aşteaptă
Peti András nu a avut succes cu proiectul de hotărâre privind vânzarea locuinţelor construite prin programul ANL. Chiar el recunoaşte că nu proiectul a fost slab pregătit, ci colegii săi nu prea au avut timp să se documenteze. „Eu cred că nu au avut timp suficient pentru a se documenta suficient, nu au realizat că pun în pericol un obiectiv foarte important pentru Tîrgu-Mureş cazarma de la Podul Mureş şi 5 hectare de teren care ni s-au acordat la schimb cu 200 de unităţi locative construite din fonduri ANL. Iar al doilea lucru, stau la rând 600 de familii tinere care nu au nicio speranţă că o să primească vreodată o locuinţă în chirie”, a spus acesta.
Fracţia PSD susţine că un asemenea proiect era firesc să fie amânat pentru că nu s-a cerut un punct de vedere al Guvernului, nu s-a stabilit ce se va întâmpla cu sumele rezultate din vânzarea locuinţelor sau că nu a fost realizat un sondaj printre chiriaşi dacă vor să le cumpere. Altfel, proiectul ar fi bun şi s-ar putea regăsi pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare.
Aerodrom la cheie
Deşi s-a tot bătut monedă pe tema dezvoltării unui aerodrom nou pentru a fi dat la schimb celui preluat de la Aeroclubul Tîrgu-Mureş, până la ultima şedinţă a fost linişte. Angajaţii Primăriei au avut nevoie de mai bine de jumătate de an pentru a întocmi 10 pagini care să conţină o expunere de motive, un proiect de hotărâre şi caietul de sarcini pentru achiziţionarea a unui teren supraedificat cu un aerodrom certificat pentru operarea în siguranţă a aeronavelor civile şi numirea comisiei de licitaţie şi negociere a clauzelor contractuale. Pe terenul Aeroclubului ar urma să fie dezvoltat un parc tehnologic, însă ţinând cont de lentoarea cu care se desfăşoară acţiunea ne întrebăm dacă, până va fi cumpărat terenul, nu se împlineşte termenul dat de Ministerul Transporturilor pentru predarea la schimb a unui aerodrom nou.
Iar, la final, şi o veste bună. De la anul, unele parcuri târgumureşene ar putea fi dotate cu WC-uri, astfel că duhoarea din tufişuri să se mute doar într-un singur loc.
Deplasări costisitoare
Cornel Brişcaru a solicitat un audit asupra cheltuielilor cu deplasările în străinătate. „Am cerut ca pentru toate aceste plecări în străinătate din ultimul an de zile, pentru că au fost foarte multe să se efectueze un audit şi să ni se spună care a fost modul de decontare a banilor publici, care au fost sumele cheltuite şi mai ales care a fost efectul cheltuirii acestor sume. Nu ni se pare corect să se cheltuiască mii de euro pentru ca un şef din Primărie să meargă la festivalul ciorbei de peşte în străinătate”, a spus alesul. Acum nu vrem să fim răi, dar probabil primul audit ar fi trebuit să fie solicitat în ceea ce priveşte sistemul de termoficare ca să ştim şi noi de ce am îngropat vreo 30-40 de milioane de euro.
LIDL vine la Tîrgu-Mureş
Compania LIDL a cerut votul consilierilor pentru Planul Urbanistic de Detaliu – studiu de amplasament pentru construire spaţiu comercial produse alimentare şi nealimentare, inclusiv vânzare cu amănuntul, sistematizare verticală, realizare accese, amplasare totem şi panou reclamă (parter)”, str. Sinaia, nr. 3. Terenul cu suprafaţa de 5.520 mp este în proprietatea Federalcoop Tîrgu-Mureş, care însă a încheiat un antecontract de vânzare – cumpărare cu SC Lidl România SCS.