Primarul din Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a anunţat, miercuri, că urmează să înceapă restaurarea Culoarului Bătrânelor Doamne, un trotuar ingenios gândit în Evul Mediu, dotat inclusiv cu material antiderapant în condiţii de iarnă sau de ploaie, construit în secolul XVIII pentru a facilita accesul pietonal în Cetatea Medievală, după ce o firmă specializată în restaurări a câştigat licitaţia.
„Licitaţia a fost câştigată în luna decembrie, iar cei care au câştigat au experienţă, renovând Cetatea din Mediaş. Valoarea proiectului este de 283.000 lei, iar durata execuţiei este de şase luni de la începerea lucrărilor. Imediat ce timpul ne va permite, vom emite ordinul de începere a lucrărilor şi, în maximum şase luni, acest culoar va fi restaurat. Va rămâne pavat, aşa cum este acum, vor fi lucrări de drenaj în spatele zidului, vor fi înlocuite elementele din stejar care sunt afectate şi ţiglele, dar cu materiale din acelaşi fel. Reparaţia se face din fondurile primăriei”, a declarat Ovidiu Mălăncrăvean.
Directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă, a arătat că acest Culoar al Bătrânelor Doamne este una dintre construcţiile moderne în oraş, datând din anul 1842, fiind practic un trotuar acoperit, menit să ajute în special vârstnicii să urce în cetate, în zona cu cel mai dificil acces, de sub Turnul cu Ceas.
„Culoarul Bătrânelor Doamne este o construcţie modernă, această parte din vechiul sistem de fortificaţii se găseşte în barbacana medievală de sub Turnul cu Ceas, care implică prezenţa unor curţi interioare (trei porţi şi două curţi) care protejau în Evul Mediu în cazul unui atac. Începând din secolul XVIII-lea, Sighişoara nu a mai avut probleme de asediu, ultimul fiind al curuţilor, la începutul secolului al XVIII-lea, după care vechile fortificaţii îşi pierd din valoarea lor militară, de apărare. Sub Turnul cu Ceas tot timpul au fost probleme de acces şi pentru a uşura accesul în cetate, în Evul Mediu s-a decis să se pună nişte bârne de stejar. Fiind un acces greu mai ales iarna, în 1842 municipalitatea a decis ca în prima curte interioară de la lângă Turnul cu Ceas să realizeze un coridor acoperit care să ajute la accesul pietonal în Cetate, practic s-a construit un zid, s-a acoperit, iar în partea interioară avea nisip, care avea un rol antiderapant. În momentul în care depăşeai zona de acces a culoarului Doamnelor Bătrâne, omul avea antiderapant pe papuci. În perioada comunistă, zona cu nisip a fost pavată şi, fiind o structură din lemn, de-a lungul timpului a avut probleme, iar în acest an va intra în reabilitare”, a declarat Nicolae Teşculă.
În folclorul local, acest trotuar de ev mediu s-a numit Galeria sau Culoarul Bătrânelor Doamne, fiind preluată, în cele din urmă, ca denumire oficială.
„În acest an se va reabilita structura din lemn care este afectată de degradare, partea de la baza grinzilor este afectată de infiltraţiile de apă care au avut loc de-a lungul timpului, plus acoperişul. Problemele au apărut de câţiva ani şi, ca o măsură de protecţie, anul trecut a fost întărită zona cu probleme. Lemnul este un compus organic şi cu timpul apar probleme, dar a rezistat peste 150 de ani, fiind expus la toate intemperiile”, a precizat Nicolae Teşculă. AGERPRES