Acum câteva zile, în 14 noiembrie, a fost lansată a doua ediție a Fondului Științescu Mureș, un program care-și propune să încurajeze pasiunea elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie, matematică, robotică și care la prezenta ediție dispune de un buget de 105.000 de lei. Depunerea scrisorilor de intenție poate fi realizată începând de astăzi, 20 noiembrie. Mai multe detalii am obținut prin intermediul directorului Fundației Comunitare Mureș, Gál Sándor, fundație care implementează Fondul Științescu.
Mai mulți bani pentru știință
Anul trecut, la nivelul județului Mureș au fost finanțate 8 de proiecte, cu 64.000 lei. „Pentru acest an fondul este de 105.000 lei. Din această sumă, firmele locale au finanțat 64.000 de lei, iar restul provine de la Romanian-American Foundation”, a precizat Gál Sándor. Fundația Comunitară Mureș oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Din bugetul total de 105.000 de lei se vor finanța proiecte cu sume între 2.000 și 8.000 de lei.
„Vom finanța proiecte care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul din jurul lor și le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva probleme ale orașului folosind tehnologie de ultimă generație. În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor”, se arată pe http://mures.stiintescu.ro.
Despre program
Fondul Științescu Mureș este un program implementat de Fundația Comunitară Mureș, în parteneriat cu Federația „Fundațiile Comunitare din România” cu sprijinul Romanian-American Foundation și finanțatori locali, de exemplu producătorul de medicamente Gedeon Richter, care acordă un sprijin constant elevilor pasionați de chimie. Alți finanțatori ai proiectului în județul Mureș sunt: Accenture, Donautal, Fomco Solar Systems, Ortoprofil, Probicons, Sabisor, Maviprod, Uniprest, Mobila Dalin, SPF Media, Triplast, Serele Dalin, Hirschmann, Lynx Solutions, Remex, Leco, Forum Industry, Comterm Invest, Diana Trans, Amplusnet, SVT Electronics, Swimathon.MS.
Fundaţia Comunitară Mureș este un finanţator privat local care identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii mureșene – ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite transparent prin intermediul burselor sau granturilor.
„Prin acest demers dorim să încurajăm pasiunea pentru domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) în rândul copiilor, prin implicarea profesorilor, părinților, antreprenorilor și a angajaților din companiile din județul Mureș interesați să transmită frumusețea științei către cei mai tineri membri ai comunității. Prin acestea, urmărim să-i ajutăm pe elevi să descopere că științele sunt interesante, atractive și incitante. Cu ajutorul proiectelor, dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă și cum poate ea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții de zi cu zi. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de creator și inovator”, au precizat cei de la Fundația Comunitară Mureș pe http://mures.stiintescu.ro.
Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte orașe/județe din țară: București, Sibiu, Cluj, Iași, Bacău, Ploiești, Făgăraș, Oradea prin competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.
Tipuri de proiecte
Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, cel mai probabil vor fi depuse proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):
Proiecte care familiarizează copiii cu tehnologii de ultimă generație cum ar fi Internet of Things (IoT), Arduino, RaspberryPi, Inteligență Artificială (AI), aplicații mobile (smartphone, tablete etc.), realitate augmentată și virtuală, senzori, drone, limbaje de programare moderne etc.
Proiecte educaționale bazate pe conceptul Smart City (Smart Mobility, Smart Buildings, Smart Homes, Smart Citizens);
Proiecte educaționale care includ activități de tipul „do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D;
Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
Spații educaționale (hub-uri, spații tip makerspace, cluburi etc.);
Înființarea de grupuri de inițiativă, de organizații noi (ONG) sau dezvoltarea capacității grupurilor și/sau organizațiilor existente, în domeniul educației STEM;
Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri de știință și/sau tehnologie, expoziții, tabere, competiții).
„Am putut să construim roboței”
La prima ediție, 2016 – 2017, au fost finanțate 8 proiecte.
De exemplu, un proiect desfășurat la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian” a fost „API RoboLab” – ateliere de construirea și programarea roboților LEGO. Valoarea proiectului a fost de peste 20.000 de lei și a implicat 8 elevi și 3 profesori. Au fost realizați 100 de roboți. Toți participanții au deprins cunoștințe de bază legate de mecanică, electronică și programare.
„În primul rând, acest curs mi s-a părut interesant. Faptul că am putut să construim roboței pe care să-i programăm cu ajutorul telefonului sau iPAD-ului era ceva cu totul nou. La acest curs mi-a plăcut că am lucrat în echipe la realizarea roboțeilor, ne-am folosit imaginația, ne-am jucat și am încercat să găsim diferite soluții pentru rezolvarea cerințelor”, a spus Blaga Alexandra elevă în clasa a VI-a la Papiu.
La Școala Gimnazială „Augustin Maior” din Reghin…
…a fost realizat un proiect referitor la efectele curentului în fizică, chimie și biologie. Valoarea proiectului a fost de 1.500 de lei și au participat 4 elevi și 4 profesori. S-au efectuat un număr de 10 experimente în cadrul a 8 activități practice, precum și o excursie cu un număr de 45 de elevi la catedra de chimie analitică a Facultății de Farmacie din Tîrgu Mureș, Azomureș, Termocentrala Iernut.
Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș…
… a desfășurat proiectul „Biotech – evidențierea experimentală a funcțiilor organismului uman”. Au participat 5 profesori și 5 elevi, iar valoarea proiectului a fost de 3.000 de lei. Elevii au învățat să folosească instrumentarul de laborator, să mânuiască corect microscopul, au fost dezvoltate capacitățile de investigație științifică.
„Proiectul „Fondul Științescu” a reprezentat una dintre cele mai importante oportunități de care a beneficiat Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș și implicit elevii de aici care sunt serios preocupați sau doar pasionați de studiul fenomenelor naturale, în mod special din domeniul biologiei. Cu toții am fost entuziasmați când am auzit că laboratorul va beneficia de aparatură suplimentată și de fonduri care ne vor ajuta în aprofundarea studiului […]”, a precizat Cioban Sebastian, elev în clasa a XI-a.
Alte proiecte
Alte proiecte ale Fundației Comunitare Mureș sunt: Cercul de Donatori și Swimathon, Academia Velo etc.
Cercul de Donatori Mureș este o comunitate de donatori mureșeni care susţine şi încurajează iniţiative valoroase din oraș, oferindu-le sprijinul financiar pentru implementare şi un cadru de interacţiune cu donatori responsabili. Următorul eveniment va avea loc în Târgu-Mureș la data de 27 noiembrie 2017 de la ora 18:00 la Casa Köpeczi-Teleki (str. Revoluției nr. 1).
Cele 3 proiecte susținute de Cercul de Donatori Mureș sunt: 1. Curs de Prim Ajutor – Mini Anne și defibrilator în școli – Asociația Samaritenilor din România. Dotarea școlilor cu manechine, planșe, defibrilator și organizarea unor cursuri în acordarea Suportului Vital de Bază (Prim Ajutor). 2. Șanse pentru viitor – Clubul Sportiv HCM. Echipament sportiv adecvat pentru copiii echipei mureșene de hochei pe gheață. 3. „Arborii Noștri” – un catalog complet și online al arborilor urbani din Târgu-Mureș – Asociația „Pando”. Inventorie online al arborilor urbani, cu ajutorul comunității locale. Astfel publicul interesat se poate implica în gestionarea arborilor din orașul nostru. „Te invităm cu drag, împreună cu o persoană darnică, în cercul oamenilor care aleg să-și investească inteligent resursele în proiecte benefice comunității mureșene”, au precizat cei de la Fundația Comunitară Mureș.
Swimathon este un concurs de înot prin care se strâng fonduri. Mecanismul concursului este simplu – înotătorii înscriu în concurs proiecte pe care vor să realizeze și înoată pentru aceste cauze. Susținătorii donează pentru fiecare lungime înotată o sumă de bani susținând proiectul respectiv.
Academia Velo este un program de educație rutieră pe bicicletă de un an, cu scopul de a spori siguranța rutieră pentru bicicliști și creșterea numărului de persoane care aleg ca mijloc de transport în deplasările lor zilnice bicicleta în localitatea Tîrgu Mureș, Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, contribuind astfel la creșterea calității mediului urban prin reducerea poluării aerului și fonice.
Titi Dălălău
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.